Beoordeling:

WOR training in 2 dagen

De Bevoegdheden van de ondernemingsraad

Gefeliciteerd! U bent net gekozen tot lid van de ondernemingsraad. Maar wat nu? Deze basistraining (W)OR is speciaal voor startende OR-leden. In deze cursus leert u wat de rol van de OR is in het besluitvormingsproces binnen uw organisatie. Wat is de werkwijze van de OR en wat zijn precies uw taken? Tijdens de Basistraining (W)OR leert u in 2 dagen de beginselen van een resultaatgerichte werkwijze van de OR en de beginselen van een goede communicatie met bestuurder en achterban. U krijgt inzicht in uw belangrijkste wettelijke bevoegdheden: instemmingsrecht, adviesrecht, initiatiefrecht en informatierecht. Ook kijken we naar het primaat van de politiek. Wat is dat en wie heeft daar mee te maken? U leert in deze WOR training hoe u deze rechten kunt gebruiken in de praktijk. Ook kijken we naar de komende wetswijzigingen.

Resultaat na de WOR training:

 • U weet wat de rol en positie van de OR is.
 • U kent de belangrijkste bevoegdheden uit de WOR.
 • U kent instemmings- en adviesprocedure.
 • U kunt het beleid beïnvloeden.
 • U weet hoe u meer uit de Overlegvergadering kunt halen.

Bij deze tweedaagse basistraining over de bevoegdheden van de ondernemingsraad gebruiken we het Basisboek voor OR en PVT. Als u nog meer verdieping zoekt dan is er ook de Basiscursus OR in 3 dagen.

Beginnende OR-leden en leden van de ondernemingsraad die hun kennis willen opfrissen zijn in 2 dagen helemaal op de hoogte van de meest recente wetgeving en ontwikkelingen op het gebied van de medezeggenschap.

De Basistraining (W)OR in 2 dagen heeft het volgende programma:

Voor de training

U ontvangt vooraf een schriftelijke vragenlijst. De trainer kan hiermee beter inspelen op uw situatie en uw vragen.

Dag 1

9.30 Ontvangst met koffie en thee
Informeel kennismaken in een ongedwongen sfeer, ervaringen uitwisselen

10.00 De start van de training
In de ochtend gaan we in op de werkwijze van de ondernemingsraad. Denk hierbij aan de rolverdeling binnen de OR, de vergaderingen van de OR en de verdeling van de taken. Verder staan we in kleine werkgroepen stil bij het soort ondernemingsraad waar u deel van uitmaakt. Gaat uw OR vooral voor de eigen belangen of denkt uw OR liever mee met de bestuurder om tot goede besluitvorming te komen?

12.30 Lunchpauze
In het middagprogramma laten we u kennismaken met uw belangrijkste bevoegdheden als OR-lid: het instemmings- advies-, informatie- en initiatiefrecht. U krijgt een complete inleiding op de Wet op de ondernemingsraden. In groepsverband gaat u hier verder mee aan de slag.

16.00 Einde dag 1

Dag 2

10.00 Start training
We kijken kort terug op de eerste dag. Daarna gaan we dieper in op de communicatie met de achterban. Veel OR'en hebben moeite met het contact met de achterban. Wat kunt u communiceren en hoe doet u dat? We wisselen ervaringen uit.

12.30 Lunchpauze

OR en bestuurder
In de middag besteden we aandacht aan het efficiënt overleggen met de bestuurder. U hebt de reguliere overlegvergaderingen en twee keer per jaar het Artikel 24-overleg. Wat is het verschil?

Het overleg is een belangrijk beïnvloedingsmoment van de OR. We zoomen in op de overlegvergadering met de bestuurder. Hoe bereidt u de overleggen voor, hoe komt de agenda tot stand en wie is de voorzitter van de overlegvergadering? We behandelen ook enkele gespreks- en onderhandelingstechnieken eigen.

We kijken vervolgens even terug op de training en formuleren aandachtspunten om aan de slag te gaan in de ondernemingsraad.

16.00 Einde programma

Boeken

boek-basiscursus-commissies-or Bij deze training maken we gebruik van het Basisboek OR en PVT

Trainer

Deze cursus wordt gegeven door een ervaren trainer

Maatwerk

Als u deze cursus met uw eigen OR wilt volgen dan is dat natuurlijk mogelijk. De OR Academy kan deze cursus met dit programma op het moment dat het u schikt op de door u gewenste locatie verzorgen. Het is ook mogelijk om het programma helemaal aan te passen op uw wensen. De cursus kan dan bijvoorbeeld uitgebreid worden met onderwerpen die in uw organisatie spelen. Neem hiervoor contact op met een adviseur en we helpen u graag verder (Telefonisch 085 - 0432268 of via de e-mail info@or-academy.nl).

Utrecht
23-6-2020 en 30-6-2020
11-11-2020 en 25-11-2020

Amersfoort
30-6-2020 en 7-7-2020
15-10-2020 en 22-10-2020
8-12-2020 en 15-12-2020

Eindhoven
26-8-2020 en 2-9-2020

Zwolle
1-9-2020 en 8-9-2020

Amsterdam
29-9-2020 en 13-10-2020

Lochem
28-10-2020 en 4-11-2020

De cursuskosten bedragen € 531,00 per persoon exclusief € 130,00 arrangementskosten (accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet). Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van cursusmateriaal. De kosten hiervoor bedragen € 29,00. De totale kosten per persoon bedragen € 690,00 per persoon. Dit bedrag is exclusief btw.

Een btw vrije training

Bent u werkzaam in een organisatie die de btw niet terug kan vorderen dan is het mogelijk om een btw-vrije training te volgen. Dat is het geval als u bijvoorbeeld werkt bij de overheid of in de zorg. De Academy, waar OR Academy deel van uitmaakt, is namelijk CRKBO-gecertificeerd en daarom door de belastingdienst vrijgesteld van btw. Geef op het aanmeldformulier aan of u een btw-vrije training wilt volgen. Als u zich hiervoor inschrijft, brengen wij hiervoor € 10,00 administratiekosten in rekening. Meer hierover leest u hier.

Korting mogelijk

Hoe meer mensen uit uw organisatie komen, des te groter is de korting! Wanneer u tegelijkertijd boekt voor meer collega's, ontvangt u automatisch een aantrekkelijke korting op de cursusprijs:

 • 2e deelnemer: 10% korting;
 • 3e deelnemer: 15% korting;
 • 4e deelnemer: 20% korting;
 • 5e en meerdere deelnemers: 30% korting.

Offerte berekenen

Door een kort formuliertje in te vullen kunt u direct de prijs van uw cursus berekenen.  (Klik op de offertebutton aan de rechterkant) Deze sturen wij u per e-mail toe.

Annuleringsregeling

Er kunnen zich omstandigheden voordoen waardoor u niet aan deze cursus kunt deelnemen. Tot één maand voor aanvang van deze cursus kunt u kosteloos annuleren. Wanneer u zich binnen één maand voor aanvang van de cursus afmeldt dan brengt de OR Academy de totale cursusprijs in rekening. U kunt zich kosteloos laten vervangen door een collega. Annuleren kan uitsluitend schriftelijk (per post of email). Meer over onze voorwaarden vindt u hier

Deel ook uw ervaring >
1
2
3
4
5
Verzend
     
Annuleer
OR Academy heeft het recht om ervaringen te verwijderen.

Geef een beoordeling

Gemiddelde beoordeling:  
 40 beoordelingen
door Monique Nijman
duidelijkheid
Naam organisatie*: Trevvel

Heel leerzaam en veel duidelijkheid. Ik had niet verwacht dat een OR zoveel in te brengen heeft.

door M. de Weerd
goed
Naam organisatie*: Onderwijsgroep Noord

Op alle vragen heeft Servaas zeer goed antwoord gegeven.

door Jolande de Haan
kleine groep
Naam organisatie*: De Leyhoeve

Informatie en interactief. Er was een kleine groep. Ik heb individuele vragen kunnen voorleggen. Prettig.

door Ivo Romers
positief
Naam organisatie*: IAC

Zeer positief geheel. Een nieuwe kijk op de OR gekregen.

door Joanna Alarcon
Aanrader
Naam organisatie*: Worldline

Echt een aanrader! Trainster Angelique gebruikte haar loopbaankennis om ons de basis van de OR uit te leggen. Wat ik vooral prettig vond is dat de training echt interactief was en we werkbare tips meekregen

door Judith Boose
direct aan de slag
Naam organisatie*: GGMD

Erg leerzaam. Leuk dat er allerlei verschillende organisaties vertegenwoordigd waren. Ook heel fijn dat er ruimte was voor eigen casuïstiek. Je kunt na de cursus direct aan de slag.

door Jan van Fessem
juiste handvatten
Naam organisatie*: Arbo Support BV

In deze training zijn de de juiste handvatten aangereikt om een goede start te maken als OR. Door de opzet van de training, ook veel interactie met mede cursisten. Door de verschillende disciplines door elkaar heen wordt je bewust van de verschillen tussen die disciplines maar vooral ook van de overeenkomsten.

door Zoran
10
Naam organisatie*: Lufthansa Group

Een 10 voor de trainer en een 9 voor de cursus!

door Ben
Fantastisch
Naam organisatie*: Yoast

Fantastisch. Veel ruimte voor persoonlijke en individuele inbreng en een zeer goede begeleiding tijdens en tussen de onderwerpen. Ik had hele andere verwachtingen (droge stof en alleen regels opstellen). Deze cursus was zo veel meer!

door Inge Mes
Handvatten
Naam organisatie*: DEKRA Claims and Expertise

"De basiscursus is zeer geschikt voor mensen die nieuw zijn binnen de OR. Ook als je al enige tijd in de OR zit is het prettig om alsnog deze curus te volgen. Ik heb deze cursus in september gevolgd en ga hier zeker wat aan hebben. Simon verteld duidelijk over de regels binnen de WOR. Deze worden middels praktijkvoorbeelden erg duidelijk. Na het volgen van de cursus heb je voldoende handvatten en duidelijkheid over de verschillen van advies en instemmingsrecht.

Pagina 1 van 4:
«
 
 
1
2
3
4
 
»
 

Eigenschappen

Duur: 2 dagen
Prijs: € 531 (ex. accommodatie)
Deelnemers: Maximaal 15
Contact

Contact

Direct contact met onze experts
085 - 0432268
Beloftes

Onze beloftes

 • goede prijs
 • vooraf persoonlijke intake
 • kleine groepen
 • niet goed geld terug!
 • een half jaar gratis nazorg

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.