Beoordeling:

WOR training in 2 dagen

De Bevoegdheden van de ondernemingsraad

Gefeliciteerd! U bent net gekozen tot lid van de ondernemingsraad. Maar wat nu? Deze basistraining (W)OR is speciaal voor startende OR-leden. In deze cursus leert u wat de rol van de OR is in het besluitvormingsproces binnen uw organisatie. Wat is de werkwijze van de OR en wat zijn precies uw taken? Tijdens de Basistraining (W)OR leert u in 2 dagen de beginselen van een resultaatgerichte werkwijze van de OR en de beginselen van een goede communicatie met bestuurder en achterban. U krijgt inzicht in uw belangrijkste wettelijke bevoegdheden: instemmingsrecht, adviesrecht, initiatiefrecht en informatierecht. U leert in deze WOR training hoe u deze rechten kunt gebruiken in de praktijk. Ook kijken we naar de komende wetswijzigingen.

Resultaat na de WOR training:

 • U weet wat de rol en positie van de OR is.
 • U kent de belangrijkste bevoegdheden uit de WOR.
 • U kent instemmings- en adviesprocedure.
 • U kunt het beleid beïnvloeden.
 • U weet hoe u meer uit de Overlegvergadering kunt halen.
 • U bent op de hoogte van de komende wetswijzigingen.

Bij deze tweedaagse basistraining over de bevoegdheden van de ondernemingsraad gebruiken we het Basisboek voor OR en PVT. Als u nog meer verdieping zoekt dan is er ook de Basiscursus OR in 3 dagen.

Beginnende OR-leden en leden van de ondernemingsraad die hun kennis willen opfrissen zijn in 2 dagen helemaal op de hoogte van de meest recente wetgeving en ontwikkelingen op het gebied van de medezeggenschap.

De Basistraining (W)OR in 2 dagen heeft het volgende programma:

Voor de training

U ontvangt vooraf een schriftelijke vragenlijst. De trainer kan hiermee beter inspelen op uw situatie en uw vragen.

Dag 1

9.30 Ontvangst met koffie en thee
Informeel kennismaken in een ongedwongen sfeer, ervaringen uitwisselen

10.00 De start van de training
In de ochtend gaan we in op de werkwijze van de ondernemingsraad. Denk hierbij aan de rolverdeling binnen de OR, de vergaderingen van de OR en de verdeling van de taken. Verder staan we in kleine werkgroepen stil bij het soort ondernemingsraad waar u deel van uitmaakt. Gaat uw OR vooral voor de eigen belangen of denkt uw OR liever mee met de bestuurder om tot goede besluitvorming te komen?

12.30 Lunchpauze
In het middagprogramma laten we u kennismaken met uw belangrijkste bevoegdheden als OR-lid: het instemmings- advies-, informatie- en initiatiefrecht. U krijgt een complete inleiding op de Wet op de ondernemingsraden. In groepsverband gaat u hier verder mee aan de slag. We sluiten de dag af met een voorbespreking van de Quickscan ‘WOR'. Met deze scan inventariseert u in hoeverre uw OR gebruik maakt van al zijn bevoegdheden en waar er nog mogelijkheden liggen. U heeft een week de tijd om deze quickscan in te vullen.

16.00 Einde dag 1

Dag 2

10.00 Start training
We kijken kort terug op de eerste dag. We bespreken de quickscan met de groep, elke deelnemer krijgt zo mogelijk actiepunten en individuele adviezen. Daarna gaan we dieper in op de communicatie met de achterban. Veel OR'en hebben moeite met het contact met de achterban. Wat kunt u communiceren en hoe doet u dat?

12.30 Lunchpauze

OR en bestuurder
In de middag besteden we aandacht aan het efficiënt overleggen met de bestuurder. Het overleg is een belangrijk beïnvloedingsmoment van de OR. We zoomen in op de overlegvergadering met de bestuurder, op vergadertechnieken en in een casus maakt u zich gespreks- en onderhandelingstechnieken eigen.
We kijken vervolgens even terug op de training en formuleren aandachtspunten om aan de slag te gaan in de ondernemingsraad.

16.00 Einde programma

Boeken

boek-basiscursus-commissies-or Bij deze training maken we gebruik van het Basisboek OR en PVT

Trainer

Deze cursus wordt gegeven door een ervaren trainer

Maatwerk

Als u deze cursus met uw eigen OR wilt volgen dan is dat natuurlijk mogelijk. De OR Academy kan deze cursus met dit programma op het moment dat het u schikt op de door u gewenste locatie verzorgen. Het is ook mogelijk om het programma helemaal aan te passen op uw wensen. De cursus kan dan bijvoorbeeld uitgebreid worden met onderwerpen die in uw organisatie spelen. Neem hiervoor contact op met een adviseur en we helpen u graag verder (Telefonisch 085 - 0432268 of via de e-mail info@www.or-academy.nl).

Amersfoort
16-01-2019 en 30-01-2019
6-03-2019 en 20-03-2019
23-5-2019 en 6-6-2019
5-6-2019 en 19-6-2019
25-9-2019 en 9-10-2019
3-12-2019 en 17-12-2019

Eindhoven
5-02-2019 en 19-02-2019
9-5-2019 en 16-5-2019

Zwolle
21-03-2019 en 28-03-2019
29-10-2019 en 12-11-2019

Utrecht
2-04-2019 en 16-04-2019
27-8-2019 en 10-9-2019
7-10-2019 en 14-10-2019

Lochem
26-6-2019 en 3-7-2019
7-11-2019 en 21-11-2019

De cursuskosten bedragen € 499,00 per persoon exclusief € 130,00 arrangementskosten (accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet). Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van cursusmateriaal. De kosten hiervoor bedragen € 29,00. De totale kosten per persoon bedragen € 658,00 per persoon. Dit bedrag is exclusief btw.

Een btw vrije training

Bent u werkzaam in een organisatie die de btw niet terug kan vorderen dan is het mogelijk om een btw-vrije training te volgen. Dat is het geval als u bijvoorbeeld werkt bij de overheid of in de zorg. De Academy, waar OR Academy deel van uitmaakt, is namelijk CRKBO-gecertificeerd en daarom door de belastingdienst vrijgesteld van btw. Geef op het aanmeldformulier aan of u een btw-vrije training wilt volgen. Als u zich hiervoor inschrijft, brengen wij hiervoor € 10,00 administratiekosten in rekening. Meer hierover leest u hier.

Korting mogelijk

Hoe meer mensen uit uw organisatie komen, des te groter is de korting! Wanneer u tegelijkertijd boekt voor meer collega's, ontvangt u automatisch een aantrekkelijke korting op de cursusprijs:

 • 2e deelnemer: 10% korting;
 • 3e deelnemer: 15% korting;
 • 4e deelnemer: 20% korting;
 • 5e en meerdere deelnemers: 30% korting.

Offerte berekenen

Door een kort formuliertje in te vullen kunt u direct de prijs van uw cursus berekenen.  (Klik op de offertebutton aan de rechterkant) Deze sturen wij u per e-mail toe.

Annuleringsregeling

Er kunnen zich omstandigheden voordoen waardoor u niet aan deze cursus kunt deelnemen. Tot één maand voor aanvang van deze cursus kunt u kosteloos annuleren. Wanneer u zich binnen één maand voor aanvang van de cursus afmeldt dan brengt de OR Academy de totale cursusprijs in rekening. U kunt zich kosteloos laten vervangen door een collega. Annuleren kan uitsluitend schriftelijk (per post of email). Meer over onze voorwaarden vindt u hier

Deel ook uw ervaring >
1
2
3
4
5
Verzend
     
Annuleer
OR Academy heeft het recht om ervaringen te verwijderen.

Geef een beoordeling

Gemiddelde beoordeling:  
 31 beoordelingen
door Inge Mes
Handvatten
Naam organisatie*: DEKRA Claims and Expertise

"De basiscursus is zeer geschikt voor mensen die nieuw zijn binnen de OR. Ook als je al enige tijd in de OR zit is het prettig om alsnog deze curus te volgen. Ik heb deze cursus in september gevolgd en ga hier zeker wat aan hebben. Simon verteld duidelijk over de regels binnen de WOR. Deze worden middels praktijkvoorbeelden erg duidelijk. Na het volgen van de cursus heb je voldoende handvatten en duidelijkheid over de verschillen van advies en instemmingsrecht.

door L Hendriks
Geschikte cursus
Naam organisatie*: Egga

In augustus 2018,heb ik de basiscursus WOR in 1 dag van Servaas Beunk gehad. Zeer geschikte cursus als je totaal nieuw bent in het medezeggenschapswerk. Je hebt nu meer inzicht in je rechten en plichten.

door Twan Robben
Veel geleerd
Naam organisatie*: XPO supplychain Netherlands BV

was goede cursus.deed veel praktische zaken.Ook de locatie was zeer goed en netjes. Compleet een goede en verzorgde cursus. Wat zeer goed was de lunch. Zeer goed verzorgd en netjes. We hebben door deze cursus veel geleerd wat we in de praktijk kunnen gebruiken voor de ondernemingsraad en te kunnen vergaderen met het bestuur van ons bedrijf.

door Ramon van Schijndel
Aanrader
Naam organisatie*: XPO supplychain Netherlands BV

Zeer leerzame cursus, waar we niet alleen leerden van onze trainer maar ook van elkaar wat ook gestimuleerd werd door de trainer, de cursus sloot perfect aan met de huidige topics die leven in onze OR waardoor we de training gelijk in de praktijk konden gebruiken. De trainer zelf had veel kennis en ervaring op het OR gebied wat zich ook vertaalde naar de duidelijke tekst en uitleg op vragen of bedenkingen die we hadden. De locatie was top, hartje centrum Eindhoven direct aan station en veel parkeer gelegenheden. Lunch was ook erg goed geregeld door middel van een compleet buffet waar je zelf alles kon pakken wat je wilde. Een echte aanrader voor iedereen die van plan is een cursus te gaan volgen om OR kennis op te doen.

door Erik Cox
Toepasbaar
Naam organisatie*: Summa College Eindhoven

Praktisch, goed toepasbaar en wisselende werkvormen

door Walter Schuurmans
actualiteit
Naam organisatie*: Advisie

Super cursus. Zowel de WOR behandeld als actuele onderwerpen die interessant zijn voor de OR. Simon houdt zijn training aangenaam door de informele sfeer, zijn humor en enthousiasme

door M de Sousa
veel geleerd
Naam organisatie*: Nissan

De cursus was heel interessant. Veel geleerd!

door Tim
leerzaam
Naam organisatie*: DMN

Ik vond dit een leerzame cursus. Het heeft mij op de goede weg geholpen. De trainer heeft het goed uitgelegd en ik ben veel wijzer geworden. Prima docent.

door Bertine Verreijt
erg interessant
Naam organisatie*: ROC Kop van Noord-Holland

De cursus was erg interessant. De trainer had veel kennis van zaken en hij speelde goed in op vragen.

door Pierre Pas
kennis toegenomen
Naam organisatie*: BCO Onderwijsadvies

Het heeft mijn kennis over de WOR en de bedoeling van de OR en mijn rol vergroot. De trainer speelt heel goed in op de specifieke vragen van de cursisten. Hij straalt rust, ervaring en deskundigheid uit. Ik had wel graag vooraf de handout van de presentatie gehad (bij voorkeur digitaal)

Pagina 1 van 4:
«
 
 
1
2
3
4
 
»
 

Eigenschappen

Duur: 2 dagen
Prijs: € 499 (ex. accommodatie)
Deelnemers: Maximaal 15
Contact

Contact

Direct contact met onze experts
085 - 0432268
Beloftes

Onze beloftes

 • goede prijs
 • vooraf persoonlijke intake
 • kleine groepen
 • niet goed geld terug!
 • een half jaar gratis nazorg

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.