Beoordeling:

Training OR voorzitter en secretaris in 2 dagen

Leiding geven aan de ondernemingsraad

Als voorzitter, vice-voorzitter en (ambtelijk) secretaris van de ondernemingsraad geeft u leiding aan de ondernemingsraad. U vormt samen het dagelijks bestuur (DB) en u zorgt ervoor dat de ondernemingsraad (OR) goed kan functioneren. U ‘managet’ als het ware de OR en laat iedereen optimaal tot zijn recht komen. Maar hoe pakt u dat in de praktijk aan? Hoe vult u uw taken als DB in? Wie neemt welke taken voor zijn/haar rekening? Hoe treedt u naar buiten? Als voorzitter of (ambtelijk) secretaris doet u dit zonder leidinggevende bevoegdheden en dat valt niet altijd mee. Hoe kunt u toch sturen? Tijdens de Training OR voorzitter en secretaris staat u in 2 dagen stil bij uw rol in de OR en wordt de taakverdeling tussen voorzitter en (ambtelijk) secretaris helder. Daarnaast leert u belangrijke vaardigheden zoals vergadertechnieken, notuleren, planmatig werken, motiveren en feedback geven.

Resultaat na de Training OR voorzitter en secretaris:

 • U staat stil bij de taakverdeling binnen het DB.
 • U krijgt meer inzicht in de rol van het DB.
 • U leert effectief vergaderen.
 • U kunt iemand feedbackgeven.
 • U kunt een heldere agenda maken.
Bij de training OR voorzitter en secretaris maken we gebruik van het Praktijkboek managen van de OR

Voorzitters, plaatsvervangend voorzitters, secretarissen en ambtelijk secretarissen die de hun rol willen verbeteren

De Training OR voorzitter en secretaris in 2 dagen heeft het volgende programma:

Voor de training

U ontvangt vooraf een schriftelijke vragenlijst. De trainer kan hiermee beter inspelen op uw situatie en uw vragen.

Dag 1

9.30 Ontvangst met koffie en thee
Informeel kennismaken in een ongedwongen sfeer, ervaringen uitwisselen

10.00 De start van de training
Tijdens deze training nemen we uw huidige situatie in de OR als uitgangspunt. Hoe ziet u uw ondernemingsraad en uw eigen rol hierin? Vervolgens krijgt u inzicht in de rolverdeling binnen een ondernemingsraad en het dagelijks bestuur. Hoe kunnen voorzitter en secretaris goed samenwerken? Welke aandachtsgebieden en taakverdeling is er binnen een OR? Wat staat hierover in de Wet op de ondernemingsraden?

Leidinggeven zonder macht
De voorzitter heeft geen officiële leidinggevende bevoegdheden. Toch wordt er het nodige van u verwacht. We inventariseren plenair met welke lastige situaties u te maken heeft gekregen in uw dagelijkse praktijk bij het leidinggeven aan de OR. Hoe motiveert u bijvoorbeeld de OR-leden? In werkgroepen zoeken we naar oplossingen voor deze situaties. Vervolgens staven we deze aan de theorie.

12.30 Lunchpauze

Planmatig werken in de OR
Om als OR met de juiste thema's bezig te zijn en resultaat te behalen, is het belangrijk zijn eigen speerpunten te formuleren in de vorm van een concreet werkplan. We kijken naar de procedurele kant: het opstellen van de jaarplanning, de samenhang met de overlegvergadering met de bestuurder en de faciliteiten waar u wettelijk recht op heeft. En we kijken naar de inhoudelijke kant: aan welke thema's wil de OR aankomend jaar werken? We bespreken verder de functionaliteit van de eigen OR-agenda en komen we tot verbetervoorstellen. U krijgt de Quickscan Agenda OR mee naar huis. Daarmee kunt u uw eigen agenda beoordelen.

16.00 Einde dag 1

Dag 2

10.00 Start training
We beginnen de tweede dag met de OR- en overlegvergadering. We behandelen het formuleren van een goede agenda, het voorbereiden van vergaderingen, de theorie achter het besluitvormingsproces tijdens vergaderingen en de aandachtspunten bij het notuleren. U gaat aan de slag met het opstellen van de agenda voor de OR-vergadering. Wat zet u op de agenda en op welke wijze?

Vergadertechnieken voor de OR
Tijdens de OR- en Overlegvergadering gaat er regelmatig iets mis. De vergaderingen lopen uit en er worden geen besluiten genomen. U leert vervolgens hoe u een vergaderpunt kunt inleiden, hoe u een discussie kunt leiden en hoe u moet ingrijpen bij disfunctioneel gedrag van deelnemers aan de vergadering. Tot slot krijgt u tips voor het bevorderen van de besluitvorming.

13.00 Lunchpauze

Inleiding Feedback geven
We bespreken de meerwaarde van feedback geven en behandelen het zogenaamde 'Johari Window'. We behandelen de theorie achter het geven van feedback aan groepen en het voeren van tweegesprekken. We oefenen onderling met het voeren van feedbackgesprekken. We koppelen de opgedane ervaringen terug aan de groep.

16.00 Einde programma

Boeken

praktijkboek-managen-van-de-or Bij deze training maken we gebruik van het Praktijkboek managen van de OR

Trainer

Deze training wordt gegeven door een ervaren trainer

Maatwerk

Als u deze cursus met uw eigen ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging wilt volgen dan is dat natuurlijk mogelijk. De OR Academy kan deze cursus met dit programma op het moment dat het u schikt op de door u gewenste locatie verzorgen. Het is ook mogelijk om het programma helemaal aan te passen op uw wensen. De cursus kan dan bijvoorbeeld uitgebreid worden met onderwerpen die in uw organisatie spelen. Neem hiervoor contact op met een adviseur en we helpen u graag verder (Telefonisch 085 - 0432268 of via de e-mail info@or-academy.nl).

Eindhoven
02-03-2021 en 16-03-2021
02-11-2021 en 16-11-2021

Zwolle
11-05-2021 en 18-05-2021
07-12-2021 en 21-12-2021

Utrecht
01-07-2021 en 15-07-2021

Amersfoort
07-09-2021 en 21-09-2021

De cursuskosten bedragen € 531,00 per persoon exclusief € 130,00 arrangementskosten (accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet). Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van cursusmateriaal. De kosten hiervoor bedragen € 29,00. De totale kosten per persoon bedragen € 690,00 per persoon. Dit bedrag is exclusief btw.

Een btw vrije training

Bent u werkzaam in een organisatie die de btw niet terug kan vorderen dan is het mogelijk om een btw-vrije training te volgen. Dat is het geval als u bijvoorbeeld werkt bij de overheid of in de zorg. De Academy, waar OR Academy deel van uitmaakt, is namelijk CRKBO-gecertificeerd en daarom door de belastingdienst vrijgesteld van btw. Geef op het aanmeldformulier aan of u een btw-vrije training wilt volgen. Als u zich hiervoor inschrijft, brengen wij hiervoor € 10,00 administratiekosten in rekening. Meer hierover leest u hier.

Korting mogelijk

Hoe meer mensen uit uw organisatie komen, des te groter is de korting! Wanneer u tegelijkertijd boekt voor meer collega's, ontvangt u automatisch een aantrekkelijke korting op de cursusprijs:

 • 2e deelnemer: 10% korting;
 • 3e deelnemer: 15% korting;
 • 4e deelnemer: 20% korting;
 • 5e en meerdere deelnemers: 30% korting.

Offerte berekenen

Door een kort formuliertje in te vullen kunt u direct de prijs van uw cursus berekenen. (Klik op de offertebutton aan de rechterkant) Deze sturen wij u per e-mail toe.

Annuleringsregeling

Er kunnen zich omstandigheden voordoen waardoor u niet aan deze cursus kunt deelnemen. Tot één maand voor aanvang van deze cursus kunt u kosteloos annuleren. Wanneer u zich binnen één maand voor aanvang van de cursus afmeldt dan brengt de OR Academy de totale cursusprijs in rekening. U kunt zich kosteloos laten vervangen door een collega. Annuleren kan uitsluitend schriftelijk (per post of email). Meer over onze voorwaarden vindt u hier

Deel ook uw ervaring >
1
2
3
4
5
Verzend
     
Annuleer
OR Academy heeft het recht om ervaringen te verwijderen.

Geef een beoordeling

Gemiddelde beoordeling:  
 30 beoordelingen
door Sunita Puran
Toepassen
Naam organisatie*: Trevvel bv

Ik heb veel dingen geleerd welke ik kan toepassen in de OR. De trainer was duidelijk met de onderwerpen die besproken zijn. De goede voorbeelden zijn voor mij leidend om verder te kunnen in mijn OR.

door Carla Vermeulen
nieuwe dingen
Naam organisatie*: Interzorg Thuiszorg

Veel nieuwe dingen gehoord om aan te werken.

door Angela Batenburg
veel opgestoken
Naam organisatie*: Regie Rotterdam

De cursus werd zeer goed geleid, veel van opgestoken. Alles werd zorgvuldig en accuraat geleerd, bij vragen kreeg je een goed antwoord. Ook werd er een voorbeeld vergadering gehouden, daar ook veel geleerd van andere cursisten

door Jef Waterval
nuttig
Naam organisatie*: Elis

De cursus was leuk, leerzaam en nuttig.

door Annemieke Born
leerzaam
Naam organisatie*: Elis

Leerzame cursus

door Wilbert Masselink
Opfrissen
Naam organisatie*: Vue Cinemas

Opfrissen van de toepassingen van de OR werkzaamheden. De cursuslocatie en de bereikbaarheid van de zaal was goed.

door RdW
Meerwaarde
Naam organisatie*: Aigir Marine

De cursus had een meerwaarde voor ons. Veel geleerd en veel handvatten gekregen om verder te gaan. De trainingsdag zou langer mogen duren.

door Reinier van Drenth
Goed inzicht
Naam organisatie*: Hermeta

Door deze cursus heb ik een goed inzicht gekregen in het professionaliseren van onze OR.

door Twan van Kilsdonk
nuttige dagen
Naam organisatie*: Can-Pack Netherlands

Twee nuttige trainingsdagen gehad. Vooral de tweede dag was goed voor verdieping in cases. Daar onze groep samenstelling op de tweede dag beter was vond ik de tweede dag beter en bruikbaarder als secretaris dan de eerste.

door Paul Freijters
Naam organisatie*: WTH

Deze cursus voldeed aan mijn verwachtingen. De trainster speelde goed in op vragen van deelnemers.

Pagina 1 van 3:
«
 
 
1
2
3
 
»
 

Eigenschappen

Duur: 2 dagen
Prijs: € 531 (ex. accommodatie)
Deelnemers: Maximaal 15
Contact

Contact

Direct contact met onze experts
085 - 0432268
Beloftes

Onze beloftes

 • goede prijs
 • vooraf persoonlijke intake
 • kleine groepen
 • niet goed geld terug!
 • een half jaar gratis nazorg

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.