Beoordeling:

Notuleren voor de ondernemingsraad en cliëntenraad

Notuleren is een vak apart. Niet voor niets kent een professionele vergadering een strakke rolverdeling: voorzitter, deelnemers, notulist. Soms neemt de (ambtelijk) secretaris de rol van notulist op zich. Maar of het nu gaat om een vergadering van de OR of cliëntenraad onderling, of een vergadering met de bestuurder, het is van belang dat besluiten en afspraken helder en beknopt worden vastgelegd. En het blijft niet bij de besluiten en de acties. Ook de weg daarnaartoe is van belang en krijgt een plaats in het verslag. Vaak vindt zo’n verslag in aangepaste vorm zijn (digitale) weg naar de achterban.

Complex

Notuleren bij vergaderingen is een complexe taak die vaak wordt onderschat. Luisteren, selecteren en samenvatten, dat laatste in leesbare en complete aantekeningen. Die weer uitwerken tot begrijpelijke zinnen. Vaak met de laptop, soms nog met de hand. Hoe zorgt u voor leesbare, compacte en complete notulen?

Vaardigheden leren

De OR Academy ondersteunt u met een praktische, eendaagse Cursus notuleren. U traint alle vaardigheden die nodig zijn voor het maken van een verslag. Daarnaast krijgt u tips voor het maken van een agenda. Ook de samenwerking met de voorzitter en de overige deelnemers komt aan bod. Want een professionele notulist is een assertieve notulist. We maken gebruik van het boek Noteer jij dit even van Ellis Buis. Ellis geeft ook de cursus Notuleren.

Resultaat na de Cursus notuleren:

 • U weet hoe u een verslag maakt dat recht doet aan een vergadering.
 • U weet hoe hoofd- van bijzaken onderscheidt.
 • U kunt beknopt volledige aantekeningen maken.
 • U kunt aantekeningen uitschrijven tot goed leesbare zinnen.
 • U weet hoe een verslag vormgeeft, met besluiten en acties die eruit springen.
 • U weet hoe de laptop en andere hulpmiddelen kunt inzetten voor een efficiënte werkwijze.
Maatwerk

De training Notuleren kunnen we ook op maat maken. U gaat dan met collega’s uit uw eigen organisatie aan de slag. Dat kan al vanaf 3 notulisten. Bel voor een gratis opleidingsadvies: 085 0432268.

Notulisten met weinig ervaring die willen leren hoe het moet. Ervaren notulisten die de eigen praktijk willen toetsen aan nieuwe inzichten. Het maakt niet uit of u in de OR, PVT, commissie of cliëntenraad zit.

Voor de training

U ontvangt vooraf een schriftelijke vragenlijst. De trainer kan hierdoor beter inspelen op uw situatie en uw vragen. U stuurt een verslag op voor feedback. De trainer gaat hier zeer vertrouwelijk mee om.

De training

De training Notuleren duurt een dag, en een heerlijke lunch is inbegrepen. Deze onderwerpen komen in ieder geval aan bod:

 • Welk verslag past bij welke vergadering?
 • Het beknopt-verslag-in-lijstvorm, dat bespaart tijd!
 • Beter luisteren: op zoek naar hoofdzaken.
 • Aantekeningen maken: op de laptop en met de hand.
 • De taal van het verslag: tips en trucs.
 • De vormgeving van uw verslag.
 • Een notulist heeft taken en rechten. Durf te vragen!

Trainer

Deze cursus wordt gegeven door Ellis Buis, een ervaren notuleertrainer en auteur van het boek Noteer jij dit even ?

Maatwerk

Als u deze training met collega-notulisten uit uw eigen organisatie wilt volgen dan is dat natuurlijk mogelijk. De OR Academy verzorgt deze cursus met dit programma op het moment dat het u schikt, op een door u gewenste locatie. Het is ook mogelijk om het programma aan te passen op uw wensen: meer taal- en speltips? Meer over notuleren op de laptop? Neem hiervoor contact op met onze adviseur en we helpen u graag verder (telefonisch 085 - 0432268 of via de e-mail info@or-academy.nl).

 

Amersfoort
07-03-2022
20-06-2022
31-10-2022

De cursuskosten bedragen € 271,00 per persoon exclusief € 70,00 arrangementskosten (accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet). Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van cursusmateriaal. De kosten hiervoor bedragen € 29,00. De totale kosten per persoon bedragen € 370,00 per persoon. Dit bedrag is exclusief btw.

Een btw vrije training

Bent u werkzaam in een organisatie die de btw niet terug kan vorderen dan is het mogelijk om een btw-vrije training te volgen. Dat is het geval als u bijvoorbeeld werkt bij de overheid of in de zorg. De Academy, waar OR Academy deel van uitmaakt, is namelijk CRKBO-gecertificeerd en daarom door de belastingdienst vrijgesteld van btw. Geef op het aanmeldformulier aan of u een btw-vrije training wilt volgen. Als u zich hiervoor inschrijft, brengen wij hiervoor € 10,00 administratiekosten in rekening. Meer hierover leest u hier.

Korting mogelijk

Hoe meer mensen uit uw organisatie komen, des te groter is de korting! Wanneer u tegelijkertijd boekt voor meer collega's, ontvangt u automatisch een aantrekkelijke korting op de cursusprijs:

 • 2e deelnemer: 10% korting;
 • 3e deelnemer: 15% korting;
 • 4e deelnemer: 20% korting;
 • 5e en meerdere deelnemers: 30% korting.

Offerte berekenen

Door een kort formuliertje in te vullen kunt u direct de prijs van uw cursus berekenen. (Klik op de offertebutton aan de rechterkant) Deze sturen wij u per e-mail toe.

Annuleringsregeling

Er kunnen zich omstandigheden voordoen waardoor u niet aan deze cursus kunt deelnemen. Tot één maand voor aanvang van deze cursus kunt u kosteloos annuleren. Wanneer u zich binnen één maand voor aanvang van de cursus afmeldt dan brengt de OR Academy de totale cursusprijs in rekening. U kunt zich kosteloos laten vervangen door een collega. Annuleren kan uitsluitend schriftelijk (per post of email). Meer over onze voorwaarden vindt u hier

Deel ook uw ervaring >
1
2
3
4
5
Verzend
     
Annuleer
OR Academy heeft het recht om ervaringen te verwijderen.

Geef een beoordeling

Gemiddelde beoordeling:  
 9 beoordelingen
door Melanie Verdonk
Zeer handige training
Naam organisatie*: EBS Public Transportation B.V.

Een zeer handige training, waar je even met frisse wind weer je notulen kan oppakken. Je krijgt vele tools, waar je ook je eigen draai aan kan geven. Leerzaam voor jong en oud, voor mensen met weinig ervaring of zelfs voor de oude rotten in het vak!

door Cris van Kan
Een 10
Naam organisatie*: Gemeente Leiden

Helder en een uitstekende cursus. Een 10!

door S. Hekking
informatief
Naam organisatie*: Ambius

Heel informatief, met veel bruikbare handvatten.

door Chris Renkema
enthousiasmeren
Naam organisatie*: Photonis

Het was een leerzame dag. Dit komt vooral door de manier hoe Ellis de training geeft. Daar zit behoorlijk wat humor in zonder dat het vervelend gaat worden. Ze gebruikt de powerpoint als ondersteuning zoals het hoort. Ze wist me zodanig te enthousiasmeren dat ik het geleerde een dag later al in de praktijk heb kunnen brengen. Ik had wel verwacht meer aan mijn eigen verslag te kunnen werken tijdens de cursus. Puike locatie in Amersfoort. Kortom een curusdag waarbij ik zeker wat aan heb als secretaris van de OR.

door Wilma Oost
Interactief
Naam organisatie*: Photonis

Een goede cursus. Ik heb veel geleerd op een leuke manier. Het was goed interactief.

door Chris Heij
Handige tips
Naam organisatie*: HBM Machines

Een 10 voor de cursus en de docent! Handige tips. Leerzaam Ga zo door!

door Claudia van Trigt
Leuk om te volgen
Naam organisatie*: Radboud umc

De cursus was goed opgezet en was boven mijn verwachting leuk om te volgen. De trainer was geknipt voor deze cursus. Haar enthousiasme, verbindingskracht, opmerkzaamheid en humor waren opvallend goed. Mijn complimenten voor Ellis 😊

door Irene Ouwehand
Heldere uitleg
Naam organisatie*: Gemeente Buren

De training is goed in elkaar gezet, en wordt op een leuke manier gegeven. ik heb zeker handvaten om mijn notulen beter te maken. ik kan deze cursus aan iedereen aanbevelen die zijn of haar vaardigheden wil verbeteren.

door Saskia Boesen
Nuttig
Naam organisatie*: Allianz Partners

Prettig, nuttig. Goede afwisseling tussen theorie en praktijk. Een 9 voor de training en trainer.

Eigenschappen

Duur: 1 dag
Prijs: € 271 (ex. accommodatie)
Deelnemers: Maximaal 15
Contact

Contact

Direct contact met onze experts
085 - 0432268
Beloftes

Onze beloftes

 • goede prijs
 • vooraf persoonlijke intake
 • kleine groepen
 • niet goed geld terug!
 • een half jaar gratis nazorg

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.