Beoordeling:

Cursus OR en personeelsbeleid

Invloed op sociaal beleid

Personeelsbeleid staat op elke OR-agenda. Het onderwerp raakt uw achterban direct. U hebt onder andere invloed op de werktijdenregelingen, bepaalde arbeidsvoorwaarden, het invoeren van een functiewaarderingsysteem en dergelijke. De WOR biedt u verschillende mogelijkheden om hiermee aan de slag te gaan. Er wordt dan het nodige van gevraagd, omdat uw OR het personeel vertegenwoordigt en het personeel het nodige van de OR verwacht. U moet voldoende kennis en vaardigheden hebben om met arbeidsvoorwaarden en personeelsbeleid aan de slag te kunnen. Tijdens de cursus OR en personeelsbeleid leert u in twee dagen alles over uw bevoegdheden en hoe u als OR invloed uit kunt oefenen op het personeelsbeleid. Aan deze cursus doen OR-leden van verschillende organisaties mee. U hoort hoe zij met personeelsbeleid aan de slag zijn gegaan. Bij deze cursus maken we gebruik van het Praktijkboek OR en strategisch personeelsbeleid.

Resultaat na de cursus OR en personeelsbeleid:

 • U kent uw bevoegdheden om met personeelsbeleid aan de slag te gaan.
 • U weet welke partijen betrokken zijn bij personeelsbeleid.
 • U weet wanneer de OR aan de slag kan met arbeidsvoorwaarden en organisatieveranderingen.
 • U weet hoe u invloed uitoefent op het personeelsbeleid.
Trainer

Deze cursus wordt gegeven door een ervaren trainer van OR Academy. Deze trainer heeft een HR-achtergrond, maar geeft al jaren cursussen aan ondernemingsraden. Meer over onze trainers vindt u op de website.

Maatwerk

Wilt u meer informatie over cursussen voor HR. Kijk op de website van HRM Academy. Als u maatwerk wilt dan is dat ook mogelijk. U bepaalt dan het programma, de cursusdatum en de locatie. Als u meer informatie hierover wilt dan kunt u een email sturen naar info@deacademy.nl of bel 085 0432268.  We bespreken dan de mogelijkheden.

OR-leden en leden van de OR-commissie Sociaal Beleid, HRM of P&O die met personeelsbeleid aan de slag willen.

De Cursus OR en personeel in 2 dagen heeft het volgende programma:

Voor de training

U ontvangt vooraf een schriftelijke vragenlijst. De trainer kan hiermee beter inspelen op uw situatie en uw vragen.

Dag 1

9.30 Ontvangst met koffie en thee
Informeel kennismaken in een ongedwongen sfeer, ervaringen uitwisselen

10.00 De start van de training
We beginnen de cursus met goed personeelsbeleid. Wat is dat eigenlijk? Iedere organisatie geeft hier een andere invulling aan. Vervolgens krijgt u een toelichting bij de belangrijkste personeelsregelingen. Welke personeelsregelingen omvatten een volwaardig personeelsbeleid? Kunnen we ook iets zeggen over de kwaliteit van personeelsregelingen in de eigen organisatie? Hoe komt de OR aan informatie hierover? We lopen verschillende onderdelen van het personeelsbeleid door. Aan de orde komen onder andere:

 • de Cao en de arbeidsvoorwaarden.
 • werk- en rusttijden.
 • aanname en ontslagbeleid
 • scholing en ontwikkeling van medewerkers
 • functiewaardering en beloning

Bevoegdheden OR bij personeelsbeleid

Als ondernemingsraad beslist u mee over veranderingen in de personele regelingen. We lopen de Wet op de ondernemingsraden door om uw bevoegdheden op een rij te zetten. Wanneer heeft u instemmingsrecht? Verder kijken we naar de Cao. Wat is er in uw Cao geregeld en hoe geeft u daar handen en voeten aan?

12.45 U krijgt een heerlijke lunch

Relevante partijen
Na de lunch vervolgen we de behandeling van de onderdelen van het personeelsbeleid. Daarna zetten we de verschillende partijen die betrokken zijn bij personeelsbeleid op een rij. Uw OR heeft onder andere te maken met de bestuurder, de afdeling personeelszaken/HR, de vakbond, de preventiemedewerker en het personeel. We bespreken de rollen van de verschillende groepen en wat zij van de OR verwachten.

OR aan de slag met het personeelsbeleid

Vervolgens kijken we weer naar de onderdelen die deel uitmaken van het personeelsbeleid. U kunt niet overal mee aan de slag. U moet kiezen. We bespreken daarbij de succesfactoren voor een kansrijke werkwijze van OR rond personeelsregelingen. Uitwisseling en tips. We kijken ook naar verschillende strategieën om met personeelsbeleid aan de slag te gaan.

Dag 2

10.00 Start van tweede dag
De ochtend staat de organisatieverandering centraal. Dat kunnen veranderingen in functies zijn, maar ook een fusie, overname of reorganisatie zijn. Veranderingen in de organisatie hebben soms grote gevolgen voor het personeel. Dit leidt soms tot verandering in het werk, de werkplek en ander gedrag. Niet iedereen kan de omslag meemaken; er is dan te veel personeel voor te weinig functies. Veel ondernemingsraden krijgen te maken met een reorganisatie. Wat betekent dat voor het personeelsbeleid en wat is uw rol daarbij?

OR-bevoegdheden
Uw OR heeft op basis van artikel 25 uit de Wet op de ondernemingsraden adviesrecht bij reorganisaties en organisatieveranderingen. We bespreken hoe u om kunt gaan met een adviesaanvraag over inkrimping, verhuizing, fusie, etc. u gaat daarbij aan de slag met een praktijkcasus: Welke stappen zet de OR bij een concrete adviesaanvraag?

13.00 U geniet van een heerlijke lunch

Trends personeelsbeleid/HRM
Personeelsbeleid is in beweging. Het is belangrijk dat uw OR goed op de hoogte is van recente ontwikkelingen op personeelsbeleid/HRM en weet welke bijdrage de OR zélf kan leveren aan de ontwikkeling van het personeelsbeleid van de organisatie. U krijgt een toelichting bij enkele trends in organisaties: Flexible arbeid, Duurzame inzetbaarheid en Talent Management. We kijken naar de inhoud en aandachtspunten voor de OR. Met behulp van een checklist gaat u aan de slag met één van de trends. Wat kan de OR in de eigen praktijk hierbij betekenen?

16.00 Einde van de training

Boeken

praktijkboek-or-strategisch-personeelsbeleid Bij deze cursus maken we gebruik van Praktijkboek OR en strategisch personeelsbeleid

Trainer

Deze cursus wordt gegeven door een ervaren trainer

Maatwerk

Als u deze cursus met uw eigen ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging wilt volgen dan is dat natuurlijk mogelijk. De OR Academy kan deze cursus met dit programma op het moment dat het u schikt op de door u gewenste locatie verzorgen. Het is ook mogelijk om het programma helemaal aan te passen op uw wensen. Het kan ook zijn dat u beter gericht advies kunt vragen dan het volgen van een cursus op maat. Neem hiervoor contact op met een adviseur en we helpen u graag verder (Telefonisch 085 - 0432268 of via de e-mail info@or-academy.nl).

Amersfoort
01-12-2021 en 15-12-2021
23-02-2022 en 09-03-2022
07-04-2022 en 14-04-2022
16-09-2022 en 30-09-2022
07-12-2022 en 14-12-2022

De cursuskosten bedragen € 531,00 per persoon exclusief € 140,00 arrangementskosten (accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet). Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van cursusmateriaal. De kosten hiervoor bedragen € 29,00. De totale kosten per persoon bedragen € 700,00 per persoon. Dit bedrag is exclusief btw.

Een btw vrije training

Bent u werkzaam in een organisatie die de btw niet terug kan vorderen dan is het mogelijk om een btw-vrije training te volgen. Dat is het geval als u bijvoorbeeld werkt bij de overheid of in de zorg. De Academy, waar OR Academy deel van uitmaakt, is namelijk CRKBO-gecertificeerd en daarom door de belastingdienst vrijgesteld van btw. Geef op het aanmeldformulier aan of u een btw-vrije training wilt volgen. Als u zich hiervoor inschrijft, brengen wij hiervoor € 10,00 administratiekosten in rekening. Meer hierover leest u hier.

Korting mogelijk

Hoe meer mensen uit uw organisatie komen, des te groter is de korting! Wanneer u tegelijkertijd boekt voor meer collega's, ontvangt u automatisch een aantrekkelijke korting op de cursusprijs:

 • 2e deelnemer: 10% korting;
 • 3e deelnemer: 15% korting;
 • 4e deelnemer: 20% korting;
 • 5e en meerdere deelnemers: 30% korting.

Offerte berekenen

Door een kort formuliertje in te vullen kunt u direct de prijs van uw cursus berekenen. (Klik op de offertebutton aan de rechterkant) Deze sturen wij u per e-mail toe.

Annuleringsregeling

Er kunnen zich omstandigheden voordoen waardoor u niet aan deze cursus kunt deelnemen. Tot één maand voor aanvang van deze cursus kunt u kosteloos annuleren. Wanneer u zich binnen één maand voor aanvang van de cursus afmeldt dan brengt de OR Academy de totale cursusprijs in rekening. U kunt zich kosteloos laten vervangen door een collega. Annuleren kan uitsluitend schriftelijk (per post of email). Meer over onze voorwaarden vindt u hier.

Deel ook uw ervaring >
1
2
3
4
5
Verzend
     
Annuleer
OR Academy heeft het recht om ervaringen te verwijderen.

Geef een beoordeling

Gemiddelde beoordeling:  
 31 beoordelingen
door J. Meester
Informatief
Naam organisatie*: De Hoogstraat

Informatief. Ik kan praktische punten meenemen naar mijn OR.

door Andre de Vries
Inspirerend
Naam organisatie*: Unigarant

Prima cursus. Inspirerend, volledig.

door Pieter Driesen
Interactief
Naam organisatie*: Humanitas

De eerste dag was taai en saai. Te veel PowerPoint De tweede dag was interactief. Een 7

door A. Rivero
duidelijke uitleg
Naam organisatie*: Hoogheemraadschap van Rijnland

Duidelijke uitleg en heel veel aandacht voor actuele onderwerpen op de werkvloer bij alle kandidaten. Ik heb mijn kennis verder kunnen uitbreiden en na de eerste les al kunnen toepassen.

door Jacob van de Wittte
informatief
Naam organisatie*: Elis

Een informatieve cursus met veel praktijkvoorbeelden van de trainer.

door M Zalme
informatief
Naam organisatie*: COA

Prima cursus. Het was informatief en onderhoudend. Mijn kennis is toegenomen.

door Maurice v/d A
heldere uitleg
Naam organisatie*: Advantech Europe

Zeer interessante topic met een heldere uitleg over een complex onderwerp.

door T. Brederoo
Nuttig
Naam organisatie*: Meiers

Leerzaam en daardoor nuttig

door Arjan Stoop
Theorie en praktijk
Naam organisatie*: Meijers Assurantien

Een leuke cursus met een goede balans tussen theorie en praktijk. Praktische handvatten gekregen. Overtrof de verwachtingen.

door Elly
Theoretisch
Naam organisatie*: Fokus Wonen

De eerste dag was te theoretisch. Veel WOR. De tweede dag was prima.

Pagina 1 van 4:
«
 
 
1
2
3
4
 
»
 

Eigenschappen

Duur: 2 dagen
Prijs: € 531 (ex. accommodatie)
Deelnemers: Maximaal 15
Contact

Contact

Direct contact met onze experts
085 - 0432268
Beloftes

Onze beloftes

 • goede prijs
 • vooraf persoonlijke intake
 • kleine groepen
 • niet goed geld terug!
 • een half jaar gratis nazorg

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.