Beoordeling:

OR en achterban

Cursus ondernemingsraad en achterbancommunicatie

Veel OR ‘en vinden het lastig om een goede relatie met hun achterban op te bouwen. Vaak toont de achterban, het personeel, zich maar weinig betrokken. Pogingen om de achterban te bereiken, leveren meestal maar weinig reacties op. En dat terwijl een goed contact met de achterban noodzakelijk is om het OR-werk goed te kunnen doen. Dit alles staat of valt met een goede achterbancommunicatie en een doelgroepanalyse. Tijdens de Cursus OR en achterban gaat u in één dag actief aan de slag met het verbeteren van uw communicatie. We bespreken uw communicatiedoelen en kijken welke communicatiemiddelen u hebt ingezet. Welke middelen passen bij uw achterban? Hoe kunt u het contact verbeteren? U maakt kennis met tal van (creatieve) manieren om goed met de achterban te communiceren en u stelt een eigen communicatieplan op. Er doen OR-leden van verschillende organisaties mee aan deze cursus. Hierdoor leert u niet alleen van de trainer maar ook van collega OR-leden.

Resultaat na de cursus OR en achterban:

 • U weet wat effectieve achterbancommunicatie is.
 • U herkent verbeterpunten in uw communicatie.
 • U leert manieren om beter te communiceren.
 • U maakt een begin met een eigen communicatieplan.
 • U kunt zich beter verplaatsen in de achterban.
 • U ontvangt het Praktijkboek OR en achterbancommunicatie.

 

OR-leden, ambtelijk secretarissen en leden van de PR-commissie die het belang inzien van een goed contact met de achterban.

De Cursus ondernemingsraad en achterbancommunicatie heeft het volgende programma:

Voor de training

U ontvangt vooraf een schriftelijke vragenlijst. De trainer kan hiermee beter inspelen op uw situatie en uw vragen.

De training

9.30 Ontvangst met koffie en thee
Informeel kennismaken in een ongedwongen sfeer, ervaringen uitwisselen

10.00 De start van de training
We beginnen de Cursus ondernemingsraad en achterbancommunicatie met een korte kennismaking, waarbij we de vragen, problemen en wensen van alle deelnemers inventariseren. Daarna staan we stil bij wat uw OR aan de achterban kunt hebben en welke knelpunten/valkuilen zich hierbij kunnen voordoen.

Communicatie

Vervolgens krijgt u een inleiding waarin de doelgroep, doelstelling en inhoud van de boodschap aan de orde komen. Zijn uw doelen realistisch? Wat wilt u van de achterban: informeren, informatie, steun? Op grond daarvan maakt u een keuze voor de communicatiemiddelen. We bespreken de diverse communicatiemiddelen die uw OR kunt gebruiken om met de achterban te communiceren, waarbij we ook aangeven in welke situaties een bepaald middel wel of niet geschikt is.

Lunchpauze

Ideeën op doen

We brainstormen met elkaar over de schriftelijke en mondelinge communicatiemiddelen die mogelijk geschikt zijn om de problemen/knelpunten bij de verschillende deelnemers weg te nemen. In de praktijk blijkt dat veel ondernemingsraden tegen dezelfde problemen oplopen, en dat u veel kunt leren van hoe een collega-OR een vergelijkbaar achterbanprobleem heeft opgelost.

Aan de slag met een communicatieplan

Als u uw communicatie met de achterban wilt structureren dan is een communicatieplan erg handig. Wat moet daar in komen te staan? U gaat aan de slag met uw eigen communicatieplan. U krijgt een handig format om zo’n plan te maken. Hierbij vormt uw actuele situatie – met de knelpunten die u wilt oplossen – het uitgangspunt. In het communicatieplan beschrijft u de communicatie-instrumenten die u wilt inzetten, en werkt u deze instrumenten ook meteen uit. En het resultaat mag er zijn. Uw ondernemingsraad kan na de cursus direct aan de slag.

16.00 Einde programma

Boek

praktijkboek-or-en-achterbancommunicatieBij deze cursus maken we gebruik van het Praktijkboek OR en achterbancommunicatie

Trainer

Deze cursus wordt gegeven door een ervaren trainer

Maatwerk

Als u deze cursus met uw eigen ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging wilt volgen dan is dat natuurlijk mogelijk. De OR Academy kan deze cursus met dit programma op het moment dat het u schikt op de door u gewenste locatie verzorgen. Het is ook mogelijk om het programma helemaal aan te passen op uw wensen. De cursus kan dan bijvoorbeeld uitgebreid worden met onderwerpen die in uw organisatie spelen. Neem hiervoor contact op met een adviseur en we helpen u graag verder (085 - 0432268 of via  info@or-academy.nl).

Amersfoort
16-11-2020
14-01-2021
05-03-2021
24-06-2021
12-10-2021
06-12-2021

Amsterdam
18-05-2021

Eindhoven
31-08-2021

De cursuskosten bedragen € 271,00 per persoon exclusief € 65,00 arrangementskosten (accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet). Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van cursusmateriaal. De kosten hiervoor bedragen € 29,00. De totale kosten per persoon bedragen € 365,00 per persoon. Dit bedrag is exclusief btw.

Een btw vrije training

Bent u werkzaam in een organisatie die de btw niet terug kan vorderen dan is het mogelijk om een btw-vrije training te volgen. Dat is het geval als u bijvoorbeeld werkt bij de overheid of in de zorg. De Academy, waar OR Academy deel van uitmaakt, is namelijk CRKBO-gecertificeerd en daarom door de belastingdienst vrijgesteld van btw. Geef op het aanmeldformulier aan of u een btw-vrije training wilt volgen. Als u zich hiervoor inschrijft, brengen wij hiervoor € 10,00 administratiekosten in rekening. Meer hierover leest u hier.

Korting mogelijk

Hoe meer mensen uit uw organisatie komen, des te groter is de korting! Wanneer u tegelijkertijd boekt voor meer collega's, ontvangt u automatisch een aantrekkelijke korting op de cursusprijs:

 • 2e deelnemer: 10% korting;
 • 3e deelnemer: 15% korting;
 • 4e deelnemer: 20% korting;
 • 5e en meerdere deelnemers: 30% korting.

Offerte berekenen

Door een kort formuliertje in te vullen kunt u direct de prijs van uw cursus berekenen. (Klik op de offertebutton aan de rechterkant) Deze sturen wij u per e-mail toe.

Annuleringsregeling

Er kunnen zich omstandigheden voordoen waardoor u niet aan deze cursus kunt deelnemen. Tot één maand voor aanvang van deze cursus kunt u kosteloos annuleren. Wanneer u zich binnen één maand voor aanvang van de cursus afmeldt dan brengt de OR Academy de totale cursusprijs in rekening. U kunt zich kosteloos laten vervangen door een collega. Annuleren kan uitsluitend schriftelijk (per post of email). Meer over onze voorwaarden vindt u hier

Deel ook uw ervaring >
1
2
3
4
5
Verzend
     
Annuleer
OR Academy heeft het recht om ervaringen te verwijderen.

Geef een beoordeling

Gemiddelde beoordeling:  
 65 beoordelingen
door Henk Vlaming
Enthousiasmerende training OR en achterbancommunicatie
Naam organisatie*: VLAMING!

Met groot genoegen heb ik in juni de training over achterbancommunicatie bijgewoond. Wat een enthousiasme maakte die los. Deelnemers gingen naar huis met een bijna kant en klaar communicatieplan. Enthousiasmerend gewoon.

door Koos Vos
goed
Naam organisatie*: VNOG

Goed om scherp te krijgen wat ik eigenlijk al wist.

door Samy Vergara Casonova
Goede trainer
Naam organisatie*: FIER!

Goede cursus. Goede trainer ook, met veel kennis. Prettige sfeer erbij.

door Aukje Mulder
interactief
Naam organisatie*: Thuiszorg Het Friese land

We zijn met 3 collega's naar de cursus geweest. We hebben een zeer motiverende dag gehad.Het was een interactieve dag. wel theorie ontvangen maar vooral praktisch bezig geweest. We zijn met een volle bagage en met veel motivatie weer naar huis gegaan.

door Annelijn Tromp
nieuwe info
Naam organisatie*: Fier!

Een fijne manier van nieuwe info vergaren. Een fijne leerzame dag gehad.

door D versloot
inspirerend
Naam organisatie*: Drechtwerk

Inspirerend, positief, goede handvaten en een prettige sfeer. De training was compleet.

door Simone Nienhuis
Leuke voorbeelden
Naam organisatie*: De Lange Wei

Training werd op een prettige interactieve manier gegeven.Met leuke voorbeelden/ werkvormen en op een verbindende manier met ruimte voor het delen van ervaringen en stellen van vragen.Veel handvaten gekregen voor de basis (en zelfs) inhoud voor een communicatieplan!Kortom fijne training met goede inhoud!

door Chantal Leushuis
stof tot nadenken
Naam organisatie*: Livio

Leuk en leerzaam. De cursus heeft stof tot nadenken gegeven. De zaal was wel benauwd.

door Thea Ditmeijer
leuke cursus
Naam organisatie*: Zorginstituut Nederland

Ik vond het een hele leuke cursus waarin ik veel tips heb gekregen om de communicatie te verbeteren. De trainer was inspirerend.

door Erik Houtenbos
leerzame dag
Naam organisatie*: BKWI

Het was een leerzame en leuke dag!

Pagina 1 van 7:
«
 
 
1
2
3
 
»
 

Eigenschappen

Duur: 1 dag
Prijs: € 271 (ex. accommodatie)
Deelnemers: Maximaal 15
Contact

Contact

Direct contact met onze experts
085 - 0432268
Beloftes

Onze beloftes

 • goede prijs
 • vooraf persoonlijke intake
 • kleine groepen
 • niet goed geld terug!
 • een half jaar gratis nazorg

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.