Beoordeling:

Cursus OR en financieel beleid in 1 dag

De ondernemingsraad krijgt invloed op financiën

Uw OR ontvangt jaarlijks het jaarverslag met de financiële jaarrekening. Verder zijn de plannen van de bestuurder financieel onderbouwd en worden de kosten ieder jaar begroot. Uw bestuurder wil hier graag met u over praten, maar dan moet u wel de financiële cijfers kunnen doorgronden. Dat valt voor veel OR-leden en leden van financiële commissies niet mee. Met de Cursus OR en financieel beleid krijgt u in 1 dag meer grip op de financiële cijfers. U leert de belangrijkste begrippen zoals solvabiliteit, liquiditeit, rentabiliteit, activa, passiva kennen. Hierdoor kunt u de financiële verslagen beter doorgronden. Hoe staat uw organisatie er financieel voor? Welke vragen kunt u stellen als u de cijfers heeft gezien? Hierdoor wordt het makkelijker om met de bestuurder de financiën te bespreken zodat u meer invloed krijgt.

Resultaat na de cursus OR en financieel beleid:

 • U kent de belangrijkste financiële begrippen.
 • U kent de bevoegdheden uit de WOR.
 • U kunt financiële rapportages beter lezen.
 • U kunt de juiste vragen stellen bij de rapportages.
 • U heeft meer inzicht in het financiële proces.
Bij deze cursus OR en financieel beleid gebruiken we het Praktijkboek OR en financiën. Als u meer verdieping wilt, kunt u ook de tweedaagse training OR en financieel beleid volgen. Meer informatie over deze training leest u hier.

OR-leden en leden van de OR-commissie Financiën die meer grip willen op financiële cijfers

De Cursus OR en financieel beleid heeft het volgende programma:

Voor de training

We starten de Basiscursus OR en financieel beleid met de financiële planning en control cyclus. Het strategisch beleid, de meerjaren- en jaarbegroting, de voortgangsrapportages, het jaarverslag en de jaarrekening komen allemaal aan de orde. U en uw OR kunnen begrotingen en rapportages alleen snappen als u ook de belangrijkste begrippen kent. U maakt tijdens deze cursus kennis met de belangrijkste financiële basisbegrippen zoals de jaarrekening, balans, debet, credit, winst- en verliesrekening, kasstroomoverzicht en financiële ratio's. U gaat samen met collega OR-leden aan de slag met de financiële begrippen.

13.00 Lunchpauze

Informatie halen uit begrotingen en rapportages
Als u de belangrijkste financiële begrippen kent dan kunt u beter naar de begrotingen en rapportages kijken. De cijfers vertellen soms niet het hele verhaal. Het management kan sommige resultaten oppoetsen of dempen zonder dat ze meteen frauderen. Hoe moet uw OR daarmee omgaan? Waar moet u op letten?

Invloed van de OR
De bestuurder is verantwoordelijk voor het financiële beleid van de organisatie. Toch willen veel OR’en en financiële commissies graag meedenken. U leert hoe u gebruik kunt maken van uw bevoegdheden uit de WOR. U leert zo hoe u als OR meer invloed krijgt op de financiële planning- en control-cyclus en hoe u beter kunt omgaan met begrotingen en voortgangsrapportages.

16.00 Einde programma

praktijkboek-or-financien Bij deze cursus maken we gebruik van het Praktijkboek OR & financiën

Trainer

Deze cursus wordt gegeven door Geert Ploeg, een ervaren trainer

Maatwerk

Als u deze cursus met uw eigen ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging wilt volgen dan is dat natuurlijk mogelijk. De OR Academy kan deze cursus met dit programma op het moment dat het u schikt op de door u gewenste locatie verzorgen. Het is ook mogelijk om het programma helemaal aan te passen op uw wensen. De cursus kan dan bijvoorbeeld uitgebreid worden met onderwerpen die in uw organisatie spelen. Neem hiervoor contact op met een adviseur en we helpen u graag verder (Telefonisch 085 - 0432268  of via de e-mail info@www.or-academy.nl).

Amersfoort
08-01-2019
4-6-2019

Eindhoven
15-2-2019
13-9-2019

Utrecht
2-4-2019
26-11-2019

De cursuskosten bedragen € 246,00 per persoon exclusief € 65,00 arrangementskosten (accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet). Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van cursusmateriaal. De kosten hiervoor bedragen € 29,00. De totale kosten per persoon bedragen € 340,00 per persoon. Dit bedrag is exclusief btw.

Een btw vrije training

Bent u werkzaam in een organisatie die de btw niet terug kan vorderen dan is het mogelijk om een btw-vrije training te volgen. Dat is het geval als u bijvoorbeeld werkt bij de overheid of in de zorg. De Academy, waar OR Academy deel van uitmaakt, is namelijk CRKBO-gecertificeerd en daarom door de belastingdienst vrijgesteld van btw. Geef op het aanmeldformulier aan of u een btw-vrije training wilt volgen. Als u zich hiervoor inschrijft, brengen wij hiervoor € 10,00 administratiekosten in rekening. Meer hierover leest u hier.

Korting mogelijk

Hoe meer mensen uit uw organisatie komen, des te groter is de korting! Wanneer u tegelijkertijd boekt voor meer collega's, ontvangt u automatisch een aantrekkelijke korting op de cursusprijs:

 • 2e deelnemer: 10% korting;
 • 3e deelnemer: 15% korting;
 • 4e deelnemer: 20% korting;
 • 5e en meerdere deelnemers: 30% korting.

Offerte berekenen

Door een kort formuliertje in te vullen kunt u direct de prijs van uw cursus berekenen. (Klik op de offertebutton aan de rechterkant) Deze sturen wij u per e-mail toe.

Annuleringsregeling

Er kunnen zich omstandigheden voordoen waardoor u niet aan deze cursus kunt deelnemen. Tot één maand voor aanvang van deze cursus kunt u kosteloos annuleren. Wanneer u zich binnen één maand voor aanvang van de cursus afmeldt dan brengt de OR Academy de totale cursusprijs in rekening. U kunt zich kosteloos laten vervangen door een collega. Annuleren kan uitsluitend schriftelijk (per post of email). Meer over onze voorwaarden vindt u hier

Deel ook uw ervaring >
1
2
3
4
5
Verzend
     
Annuleer
OR Academy heeft het recht om ervaringen te verwijderen.

Geef een beoordeling

Gemiddelde beoordeling:  
 24 beoordelingen
door Yariv Tal
Heel leuk
Naam organisatie*: Gemeente Beverwijk

Heel leuk. Ook omdat wij met een kleine groep waren.

door M. Spanjaard
inzicht
Naam organisatie*: Gemeente Beverwijk

De cursus geeft een goed inzicht. Ik ben echt wijzer geworden.

door B. B.
Handvatten
Naam organisatie*: A + S

Goede handvatten op cq aansluiting met de praktijk. Goede cursus. Een fijne kleine groep. Veel ruimte voor interactie.

door S. Wigmans
Groter inzicht
Naam organisatie*: Travelex NV

Leerzame en nuttige training. Waardoor bij mij een groter inzicht aangaande het onderwerp. Aan de hand van praktijkvoorbeelden werd goed uitgelegd welke elementen uit het financiele beleid met elkaar verbonden zijn en welke van toepassing of van invloed kunnen zijn op de overige bedrijfsvoering

door Esther Zwitser
Leerzaam
Naam organisatie*: Treant

De training was zeer leerzaam en informatief. De trainer heeft veel kennis en ervaring. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk en duidelijke uitleg was het voor mij gemakkelijk om de informatie die verteld werd te begrijpen en te volgen. De vragen die zijn gesteld werden duidelijk beantwoord. De locatie was echt super!

door Edward Bojtor
Interessant
Naam organisatie*: College ter beoordeling van geneesmiddelen

Interessant, veel geleerd.

door Arjan Bergsma
goed
Naam organisatie*: CBG

Goed en helder. To the point!

door J K Warnders
leerzaam
Naam organisatie*: Treant zorggroep

Leerzaam, interessant en een goede locatie.

door Marieke
Duidelijk
Naam organisatie*: Eldra

De cursus was super duidelijk en goed!

door Jaco Poppe
goed
Naam organisatie*: Hertel bv

De cursus was goed. Een 8. De trainer speelde goed in op de vragen van de deelnemers.

Pagina 1 van 3:
«
 
 
1
2
3
 
»
 

Eigenschappen

Duur: 1 dag
Prijs: € 246 (ex. accommodatie)
Deelnemers: Maximaal 15
Contact

Contact

Direct contact met onze experts
085 - 0432268
Beloftes

Onze beloftes

 • goede prijs
 • vooraf persoonlijke intake
 • kleine groepen
 • niet goed geld terug!
 • een half jaar gratis nazorg

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.