Beoordeling:

Training OR en financiën in 2 dagen

Meer inzicht in financiële besluiten

Ook dit jaar ontvangt u als OR weer het jaarverslag met de financiële jaarrekening, voor overleg met uw bestuurder. Voor veel OR-leden is dat geen gesneden koek. Soms is het moeilijk financiële cijfers te doorgronden. Daarnaast krijgen veel organisaties te maken met ingrijpende veranderingen zoals afslankingen, reorganisaties en fusies. Daarbij spelen financiën een grote rol. Dit gaat vaak samen met nieuwe leningen en investeringen. De OR is daarbij een belangrijke onderhandelingspartner, die optimaal gebruik moet maken van zijn adviesrecht.

In deze cursus leren OR-leden en leden van financiële commissies beter grip krijgen op financiële rapportages. We behandelen op de eerste dag alle financiële informatie, die een OR met de bestuurder moet bespreken. Op de tweede dag gaan wij in op de rol van de OR bij belangrijke besluiten zoals reorganisaties, fusies en grote investeringen.

U leert tijdens de training OR en financiën  in 2 dagen de werkelijkheid achter de cijfers snel te doorgronden en u ziet hoe financieel gezond uw eigen organisatie eigenlijk is. U gaat aan de slag met de financiële APK en zo brengt u uw organisatie financieel in kaart. Hierdoor kunt u beter met uw bestuurder in gesprek.

Resultaat training OR en financiën

Als u de training gevolgd heeft dan kunt u aan de slag. De resultaten zijn:

 • U kent de belangrijkste financiële begrippen
 • U kunt alle financiële informatie van uw organisatie beter analyseren
 • U herkent sneller de gevarensignalen voor dreigende financiële problemen
 • U leert welke rol de OR daarbij moet spelen
 • U leert hoe de OR nieuwe leningen en investeringen moet beoordelen
 • U krijgt meer inzicht in uw eigen cijfers

Bij de training OR en financiën, financiële besluiten effectief beïnvloeden, maken we gebruik van het Praktijkboek OR en financiën. Voor de training OR en financiën krijgt u een intakeformulier waar u uw vragen en opmerkingen kunt zetten. De trainer kan dan beter rekening houden met uw situatie.

OR-leden en leden van de commissie Financiën die de financiële rapportages willen begrijpen om het beleid beter te doorgronden.

De Training OR en financiën in 2 dagen heeft het volgende programma:

Voor de training

U ontvangt vooraf een schriftelijke vragenlijst. De trainer kan hiermee beter inspelen op uw situatie en uw vragen. U neemt uw eigen cijfers meer naar de cursus.

Dag 1

9.30 Ontvangst met koffie en thee

Informeel kennismaken in een ongedwongen sfeer, ervaringen uitwisselen

10.00 De start van de training

We beginnen met de cyclus van strategisch beleid, meerjaren- en jaarbegroting, voortgangsrapportages, jaarverslag en jaarrekening. Daarna maakt u kennis met de financiële basisbegrippen: credit, debet, solvabiliteit, liquiditeit, rentabiliteit, jaarrekening, balans, winst- en verliesrekening, kasstroomoverzicht en financiële ratio's. De rest van de ochtend gaat u aan de slag met de financiële begrippen in kleine werkgroepen.

12.30 U geniet van een heerlijke lunch

13.15 De werkelijkheid achter de cijfers

In de middag gaan we de werkelijkheid achter de cijfers doorgronden. Hoe kan het management resultaten oppoetsen of dempen? Waarom wordt dat gedaan? Wat is de rol van de accountant daarbij? Wanneer geeft hij goedkeuring? Hoe moet de OR daarmee omgaan? Aan het einde van de dag krijgt u advies over hoe u als OR meer invloed krijgt op de financiële planning- en controlcyclus en hoe u beter kunt omgaan met begrotingen en voortgangsrapportages. Bevoegdheden van de ondernemingsraad.

De rol van de OR

We sluiten af de bevoegdheden van de ondernemingsraad. Welke artikelen uit de Wet op de ondernemingsraden zijn van belang? Hoe kunt u invloed uitoefenen? Op welke informatie hebt u recht?

Vervolgens kijken we vooruit met de Quickscan ‘Financiële APK'. Daarmee kunt u de financiële gezondheid van uw organisatie meten. U heeft een week de tijd om deze quickscan in te vullen. Op dag 2 bespreken we de scan.

Dag 2

10.00 Start van dag 2

Gevarensignalen herkennen

Wij bespreken met elkaar de resultaten van de ‘Financiële APK’ van alle deelnemers. We kijken vervolgens naar de kengetallen van uw organisatie. Hoe staat uw organisatie ervoor? U maakt kennis met de gevarensignalen, die wijzen op dreigende financiële problemen. Wie krijgt mogelijk te maken met een reorganisatie of bezuiniging? Moet de OR als klokkenluider optreden? U kijkt naar uw eigen cijfers. Wat kunt u hieruit opmaken?

12.30 Lunchpauze

Cijfers oppoetsen

Vervolgens maakt u kennis met ‘creatief boekhouden’. Het management fraudeert niet, maar resultaten kunnen worden opgepoetst of gedempt? Waarom wordt dat gedaan? Hoe kunt u dit herkennen? Hoe moet de OR daarmee omgaan?

In de tweede helft van de middag komen belangrijke leningen en fusies aan de orde. Hieronder vallen ook overnames door private equity bedrijven. Met welke dilemma’s krijgt de OR te maken bij een negatief advies?

De OR is altijd een belangrijke overleg- en onderhandelingspartner van de bestuurder. Daarom sluiten wij de cursus af met geselecteerde tips om resultaten te boeken.

16.00 Einde van de training

Boek

praktijkboek-or-financienBij deze training maken we gebruik van het Praktijkboek OR & financiën

Trainer

Deze training wordt gegeven door een ervaren trainer

Maatwerk

Als u deze cursus met uw eigen ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging wilt volgen dan is dat natuurlijk mogelijk. De OR Academy kan deze cursus met dit programma op het moment dat het u schikt op de door u gewenste locatie verzorgen. Het is ook mogelijk om het programma helemaal aan te passen op uw wensen. We kunnen bijvoorbeeld de begroting doorlopen. Neem hiervoor contact op met een adviseur en we helpen u graag verder (Telefonisch 085 - 0432268 of via de e-mail info@or-academy.nl).

Amersfoort
16-11-2021 en 23-11-2021
01-02-2022 en 08-02-2022
07-11-2022 en 14-11-2022

Utrecht
17-03-2022 en 31-03-2022
07-06-2022 en 14-06-2022

Eindhoven
19-04-2022 en 26-04-2022

Zwolle
13-09-2022 en 27-09-2022

De cursuskosten bedragen € 531,00 per persoon exclusief € 140,00 arrangementskosten (accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet). Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van cursusmateriaal. De kosten hiervoor bedragen € 29,00. De totale kosten per persoon bedragen € 700,00 per persoon. Dit bedrag is exclusief btw.

Een btw vrije training

Bent u werkzaam in een organisatie die de btw niet terug kan vorderen dan is het mogelijk om een btw-vrije training te volgen. Dat is het geval als u bijvoorbeeld werkt bij de overheid of in de zorg. De Academy, waar OR Academy deel van uitmaakt, is namelijk CRKBO-gecertificeerd en daarom door de belastingdienst vrijgesteld van btw. Geef op het aanmeldformulier aan of u een btw-vrije training wilt volgen. Als u zich hiervoor inschrijft, brengen wij hiervoor € 10,00 administratiekosten in rekening. Meer hierover leest u hier.

Korting mogelijk

Hoe meer mensen uit uw organisatie komen, des te groter is de korting! Wanneer u tegelijkertijd boekt voor meer collega's, ontvangt u automatisch een aantrekkelijke korting op de cursusprijs:

 • 2e deelnemer: 10% korting;
 • 3e deelnemer: 15% korting;
 • 4e deelnemer: 20% korting;
 • 5e en meerdere deelnemers: 30% korting.

Offerte berekenen

Door een kort formuliertje in te vullen kunt u direct de prijs van uw cursus berekenen. (Klik op de offertebutton aan de rechterkant) Deze sturen wij u per e-mail toe.

Annuleringsregeling

Er kunnen zich omstandigheden voordoen waardoor u niet aan deze cursus kunt deelnemen. Tot één maand voor aanvang van deze cursus kunt u kosteloos annuleren. Wanneer u zich binnen één maand voor aanvang van de cursus afmeldt dan brengt de OR Academy de totale cursusprijs in rekening. U kunt zich kosteloos laten vervangen door een collega. Annuleren kan uitsluitend schriftelijk (per post of email). Meer over onze voorwaarden vindt u hier.

Deel ook uw ervaring >
1
2
3
4
5
Verzend
     
Annuleer
OR Academy heeft het recht om ervaringen te verwijderen.

Geef een beoordeling

Gemiddelde beoordeling:  
 39 beoordelingen
door Paul van Soest
Informatief
Naam organisatie*: Applikon Biotechnology

Goed, informatief, geeft handvatten om beter te communiceren met de bestuurder.

door Marc Groen
Leerzaam
Naam organisatie*: RAVON

Leerzaam! De inhoud van de cursus stemt overeen met mijn verwachtingen. De ochtend van dag 2 had nog iets praktische gekund.

door Marina Bos
Prakitsich aan de slag
Naam organisatie*: Heliomare

Praktisch aan de slag, dat is fijn. Dag 2 was een fijne verdieping op dag 1. Goed dat er werd begonnen met een terugblik. Een duidelijke uitleg door de trainer. Soms mocht er iets meer structuur in. De catering was keurig.

door Patricia Pezij
Naam organisatie*: Lucifer

De cursus was goed. De trainer speelt goed in op vragen van deelnemers.

door Octavie van Haaften
prima start
Naam organisatie*: Portiva

Erg leuk en interessant. Prima start om de financiële kant van de organisatie te leren kennen.

door Michiel hoppenbrouwers
Concreet
Naam organisatie*: SEIN

Duidelijk. Te begrijpen. Flexibele trainer. Concreet op de praktijk. Voor mij te kort. Ik zou meer cijfers willen.

door Martin Funcke
interessant
Naam organisatie*: SEIN

Interessante cursus. Een hoop informatie moet nog verwerkt worden.

door S. Oudendijk
goed
Naam organisatie*: Stichting epilepsie instellingen Nederland

De eerste cursusdag werd online gegeven. Online minder "op maat" en meer basis info. De tweede cursusdag was live. Live prettiger en meer "op maat".

door John
stukken kunnen lezen
Naam organisatie*: Stamicarbon

Goede basis om de financiële stukken te kunnen lezen

door Brigitte de Roij
een 10
Naam organisatie*: De Diamantgroep

Een 10 voor de trainer, de cursus en de praktischer toepasbaarheid!

Pagina 1 van 4:
«
 
 
1
2
3
4
 
»
 

Eigenschappen

Duur: 2 dagen
Prijs: € 531 (ex. accommodatie)
Deelnemers: Maximaal 15
Contact

Contact

Direct contact met onze experts
085 - 0432268
Beloftes

Onze beloftes

 • goede prijs
 • vooraf persoonlijke intake
 • kleine groepen
 • niet goed geld terug!
 • een half jaar gratis nazorg

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.