Beoordeling:

Training OR en financiën in 2 dagen

Meer inzicht in financiële besluiten

Ook dit jaar ontvangt u als OR weer het jaarverslag met de financiële jaarrekening, voor overleg met uw bestuurder. Voor veel OR-leden is dat geen gesneden koek. Soms is het moeilijk financiële cijfers te doorgronden. Daarnaast krijgen veel organisaties te maken met ingrijpende veranderingen zoals afslankingen, reorganisaties en fusies. Daarbij spelen financiën een grote rol. Dit gaat vaak samen met nieuwe leningen en investeringen. De OR is daarbij een belangrijke onderhandelingspartner, die optimaal gebruik moet maken van zijn adviesrecht.

In deze cursus leren OR-leden en leden van financiële commissies beter grip krijgen op financiële rapportages. We behandelen op de eerste dag alle financiële informatie, die een OR met de bestuurder moet bespreken. Op de tweede dag gaan wij in op de rol van de OR bij belangrijke besluiten zoals reorganisaties, fusies en grote investeringen.

U leert tijdens de training OR en financiën  in 2 dagen de werkelijkheid achter de cijfers snel te doorgronden en u ziet hoe financieel gezond uw eigen organisatie eigenlijk is. U gaat aan de slag met de financiële APK en zo brengt u uw organisatie financieel in kaart. Hierdoor kunt u beter met uw bestuurder in gesprek.

Resultaat training OR en financien

Als u de training gevolgd heeft dan kunt u aan de slag. De resultaten zijn:

 • U kent de belangrijkste financiële begrippen
 • U kunt alle financiële informatie van uw organisatie beter analyseren
 • U herkent sneller de gevarensignalen voor dreigende financiële problemen
 • U leert welke rol de OR daarbij moet spelen
 • U leert hoe de OR nieuwe leningen en investeringen moet beoordelen
 • U krijgt meer inzicht in uw eigen cijfers

Bij de training OR en financiën, financiële besluiten effectief beïnvloeden, maken we gebruik van het Praktijkboek OR en financiën. Voor de training OR en financiën krijgt u een intakeformulier waar u uw vragen en opmerkingen kunt zetten. De trainer kan dan beter rekening houden met uw situatie.

OR-leden en leden van de commissie Financiën die de financiële rapportages willen begrijpen om het beleid beter te doorgronden.

De Training OR en financiën in 2 dagen heeft het volgende programma:

Voor de training

U ontvangt vooraf een schriftelijke vragenlijst. De trainer kan hiermee beter inspelen op uw situatie en uw vragen. U neemt uw eigen cijfers meer naar de cursus.

Dag 1

9.30 Ontvangst met koffie en thee

Informeel kennismaken in een ongedwongen sfeer, ervaringen uitwisselen

10.00 De start van de training

We beginnen met de cyclus van strategisch beleid, meerjaren- en jaarbegroting, voortgangsrapportages, jaarverslag en jaarrekening. Daarna maakt u kennis met de financiële basisbegrippen: credit, debet, solvabiliteit, liquiditeit, rentabiliteit, jaarrekening, balans, winst- en verliesrekening, kasstroomoverzicht en financiële ratio's. De rest van de ochtend gaat u aan de slag met de financiële begrippen in kleine werkgroepen.

12.30 U geniet van een heerlijke lunch

13.15 De werkelijkheid achter de cijfers

In de middag gaan we de werkelijkheid achter de cijfers doorgronden. Hoe kan het management resultaten oppoetsen of dempen? Waarom wordt dat gedaan? Wat is de rol van de accountant daarbij? Wanneer geeft hij goedkeuring? Hoe moet de OR daarmee omgaan? Aan het einde van de dag krijgt u advies over hoe u als OR meer invloed krijgt op de financiële planning- en controlcyclus en hoe u beter kunt omgaan met begrotingen en voortgangsrapportages. Bevoegdheden van de ondernemingsraad.

De rol van de OR

We sluiten af de bevoegdheden van de ondernemingsraad. Welke artikelen uit de Wet op de ondernemingsraden zijn van belang? Hoe kunt u invloed uitoefenen? Op welke informatie hebt u recht?

Vervolgens kijken we vooruit met de Quickscan ‘Financiële APK'. Daarmee kunt u de financiële gezondheid van uw organisatie meten. U heeft een week de tijd om deze quickscan in te vullen. Op dag 2 bespreken we de scan.

Dag 2

10.00 Start van dag 2

Gevarensignalen herkennen

Wij bespreken met elkaar de resultaten van de ‘Financiële APK’ van alle deelnemers. We kijken vervolgens naar de kengetallen van uw organisatie. Hoe staat uw organisatie ervoor? U maakt kennis met de gevarensignalen, die wijzen op dreigende financiële problemen. Wie krijgt mogelijk te maken met een reorganisatie of bezuiniging? Moet de OR als klokkenluider optreden? U kijkt naar uw eigen cijfers. Wat kunt u hieruit opmaken?

12.30 Lunchpauze

Cijfers oppoetsen

Vervolgens maakt u kennis met ‘creatief boekhouden’. Het management fraudeert niet, maar resultaten kunnen worden opgepoetst of gedempt? Waarom wordt dat gedaan? Hoe kunt u dit herkennen? Hoe moet de OR daarmee omgaan?

In de tweede helft van de middag komen belangrijke leningen en fusies aan de orde. Hieronder vallen ook overnames door private equity bedrijven. Met welke dilemma’s krijgt de OR te maken bij een negatief advies?

De OR is altijd een belangrijke overleg- en onderhandelingspartner van de bestuurder. Daarom sluiten wij de cursus af met geselecteerde tips om resultaten te boeken.

16.00 Einde van de training

Boek

praktijkboek-or-financienBij deze training maken we gebruik van het Praktijkboek OR & financiën

Trainer

Deze training wordt gegeven door een ervaren trainer

Maatwerk

Als u deze cursus met uw eigen ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging wilt volgen dan is dat natuurlijk mogelijk. De OR Academy kan deze cursus met dit programma op het moment dat het u schikt op de door u gewenste locatie verzorgen. Het is ook mogelijk om het programma helemaal aan te passen op uw wensen. We kunnen bijvoorbeeld de begroting doorlopen. Neem hiervoor contact op met een adviseur en we helpen u graag verder (Telefonisch 085 - 0432268 of via de e-mail info@www.or-academy.nl).

Amersfoort
08-01-2019 en 22-01-2019
4-6-2019 en 18-6-2019

Eindhoven
15-2-2019 en 22-2-2019
13-9-2019 en 20-9-2019

Utrecht
2-4-2019 en 16-4-2019
26-11-2019 en 10-12-2019

De cursuskosten bedragen € 499,00 per persoon exclusief € 130,00 arrangementskosten (accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet). Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van cursusmateriaal. De kosten hiervoor bedragen € 29,00. De totale kosten per persoon bedragen € 658,00 per persoon. Dit bedrag is exclusief btw.

Een btw vrije training

Bent u werkzaam in een organisatie die de btw niet terug kan vorderen dan is het mogelijk om een btw-vrije training te volgen. Dat is het geval als u bijvoorbeeld werkt bij de overheid of in de zorg. De Academy, waar OR Academy deel van uitmaakt, is namelijk CRKBO-gecertificeerd en daarom door de belastingdienst vrijgesteld van btw. Geef op het aanmeldformulier aan of u een btw-vrije training wilt volgen. Als u zich hiervoor inschrijft, brengen wij hiervoor € 10,00 administratiekosten in rekening. Meer hierover leest u hier.

Korting mogelijk

Hoe meer mensen uit uw organisatie komen, des te groter is de korting! Wanneer u tegelijkertijd boekt voor meer collega's, ontvangt u automatisch een aantrekkelijke korting op de cursusprijs:

 • 2e deelnemer: 10% korting;
 • 3e deelnemer: 20% korting;
 • 4e deelnemer: 30% korting;
 • 5e en meerdere deelnemers: 40% korting.

Offerte berekenen

Door een kort formuliertje in te vullen kunt u direct de prijs van uw cursus berekenen. (Klik op de offertebutton aan de rechterkant) Deze sturen wij u per e-mail toe.

Annuleringsregeling

Er kunnen zich omstandigheden voordoen waardoor u niet aan deze cursus kunt deelnemen. Tot één maand voor aanvang van deze cursus kunt u kosteloos annuleren. Wanneer u zich binnen één maand voor aanvang van de cursus afmeldt dan brengt de OR Academy de totale cursusprijs in rekening. U kunt zich kosteloos laten vervangen door een collega. Annuleren kan uitsluitend schriftelijk (per post of email). Meer over onze voorwaarden vindt u hier

Deel ook uw ervaring >
1
2
3
4
5
Verzend
     
Annuleer
OR Academy heeft het recht om ervaringen te verwijderen.

Geef een beoordeling

Gemiddelde beoordeling:  
 18 beoordelingen
door R. Keereweer
Aanrader
Naam organisatie*: Dienst Terugkeer en Vertrek

Goede duidelijke cursus qua inhoud en uitleg. Voldoet geheel aan de verwachtingen. Zo blijven doen. Aanrader voor OR'en!

door C. Albers
Interactief
Naam organisatie*: GGZ Oors-Brabant

Een goede cursus. Het biedt voldoende handvatten om als OR met financiën aan de slag te gaan. Interactief.

door Ronnie van Silfhout
Effectief
Naam organisatie*: Nederlands openluchtmuseum

Deze cursus was effectief en leuk. De trainer speelt goed in op vragen van deelnemers.

door Mirjam Weevers
Veel geleerd
Naam organisatie*: Babycare Kraamzorg

2 dagen ontzettend veel geleerd, erg leerzaam en veel nuttige informatie. 2e dag meer diepgang in de cijfers. Chretien neemt de tijd voor je en legt alles goed uit! Boek wat we gekregen hebben is een fijn naslagwerk, Bedankt

door F. Buitink
Verhelderend
Naam organisatie*: Stamicarbon

Verhelderend. De cursus is ondersteunend voor de discussie met het management.

door L.S. de Groot
6
Naam organisatie*: Auris

Meer relatie begroting, jaarrekening en jaarplan. Een 7 voor de cursus en een 6 voor de praktische toepasbaarheid.

door Joyce Martina
Duidelijkheid gekregen
Naam organisatie*: Zuidoost zorg

Goed. Duidelijkheid gekregen over financiën. De presentatie was qua opbouw ook duidelijk. De ruimte was te klein voor het aantal deelnemers!

door M van der Pal
Een 8
Naam organisatie*: ECN

Door deze cursus is mijn kennis van financiën toegenomen. De cursus krijgt van mij een 8.

door Harm Nuwolt
veel opgestoken
Naam organisatie*: Philips

Veel opgestoken van het lezen en leren begrijpen van financiële stukken.

door De Wild
interessant
Naam organisatie*: Aldi

Zeer interessante cursus. Ik heb veel kennis opgedaan.

Pagina 1 van 2:
«
 
 
1
2
 
»
 

Eigenschappen

Duur: 2 dagen
Prijs: € 499 (ex. accommodatie)
Deelnemers: Maximaal 15
Contact

Contact

Direct contact met onze experts
085 - 0432268
Beloftes

Onze beloftes

 • goede prijs
 • vooraf persoonlijke intake
 • kleine groepen
 • niet goed geld terug!
 • een half jaar gratis nazorg

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.