Beoordeling:

Training OR en financiën in 2 dagen

Meer inzicht in financiële besluiten

Ook dit jaar ontvangt u als OR weer het jaarverslag met de financiële jaarrekening, voor overleg met uw bestuurder. Voor veel OR-leden is dat geen gesneden koek. Soms is het moeilijk financiële cijfers te doorgronden. Daarnaast krijgen veel organisaties te maken met ingrijpende veranderingen zoals afslankingen, reorganisaties en fusies. Daarbij spelen financiën een grote rol. Dit gaat vaak samen met nieuwe leningen en investeringen. De OR is daarbij een belangrijke onderhandelingspartner, die optimaal gebruik moet maken van zijn adviesrecht.

In deze cursus leren OR-leden en leden van financiële commissies beter grip krijgen op financiële rapportages. We behandelen op de eerste dag alle financiële informatie, die een OR met de bestuurder moet bespreken. Op de tweede dag gaan wij in op de rol van de OR bij belangrijke besluiten zoals reorganisaties, fusies en grote investeringen.

U leert tijdens de training OR en financiën  in 2 dagen de werkelijkheid achter de cijfers snel te doorgronden en u ziet hoe financieel gezond uw eigen organisatie eigenlijk is. U gaat aan de slag met de financiële APK en zo brengt u uw organisatie financieel in kaart. Hierdoor kunt u beter met uw bestuurder in gesprek.

Resultaat training OR en financien

Als u de training gevolgd heeft dan kunt u aan de slag. De resultaten zijn:

 • U kent de belangrijkste financiële begrippen
 • U kunt alle financiële informatie van uw organisatie beter analyseren
 • U herkent sneller de gevarensignalen voor dreigende financiële problemen
 • U leert welke rol de OR daarbij moet spelen
 • U leert hoe de OR nieuwe leningen en investeringen moet beoordelen
 • U krijgt meer inzicht in uw eigen cijfers

Bij de training OR en financiën, financiële besluiten effectief beïnvloeden, maken we gebruik van het Praktijkboek OR en financiën. Voor de training OR en financiën krijgt u een intakeformulier waar u uw vragen en opmerkingen kunt zetten. De trainer kan dan beter rekening houden met uw situatie.

OR-leden en leden van de commissie Financiën die de financiële rapportages willen begrijpen om het beleid beter te doorgronden.

De Training OR en financiën in 2 dagen heeft het volgende programma:

Voor de training

U ontvangt vooraf een schriftelijke vragenlijst. De trainer kan hiermee beter inspelen op uw situatie en uw vragen. U neemt uw eigen cijfers meer naar de cursus.

Dag 1

9.30 Ontvangst met koffie en thee

Informeel kennismaken in een ongedwongen sfeer, ervaringen uitwisselen

10.00 De start van de training

We beginnen met de cyclus van strategisch beleid, meerjaren- en jaarbegroting, voortgangsrapportages, jaarverslag en jaarrekening. Daarna maakt u kennis met de financiële basisbegrippen: credit, debet, solvabiliteit, liquiditeit, rentabiliteit, jaarrekening, balans, winst- en verliesrekening, kasstroomoverzicht en financiële ratio's. De rest van de ochtend gaat u aan de slag met de financiële begrippen in kleine werkgroepen.

12.30 U geniet van een heerlijke lunch

13.15 De werkelijkheid achter de cijfers

In de middag gaan we de werkelijkheid achter de cijfers doorgronden. Hoe kan het management resultaten oppoetsen of dempen? Waarom wordt dat gedaan? Wat is de rol van de accountant daarbij? Wanneer geeft hij goedkeuring? Hoe moet de OR daarmee omgaan? Aan het einde van de dag krijgt u advies over hoe u als OR meer invloed krijgt op de financiële planning- en controlcyclus en hoe u beter kunt omgaan met begrotingen en voortgangsrapportages. Bevoegdheden van de ondernemingsraad.

De rol van de OR

We sluiten af de bevoegdheden van de ondernemingsraad. Welke artikelen uit de Wet op de ondernemingsraden zijn van belang? Hoe kunt u invloed uitoefenen? Op welke informatie hebt u recht?

Vervolgens kijken we vooruit met de Quickscan ‘Financiële APK'. Daarmee kunt u de financiële gezondheid van uw organisatie meten. U heeft een week de tijd om deze quickscan in te vullen. Op dag 2 bespreken we de scan.

Dag 2

10.00 Start van dag 2

Gevarensignalen herkennen

Wij bespreken met elkaar de resultaten van de ‘Financiële APK’ van alle deelnemers. We kijken vervolgens naar de kengetallen van uw organisatie. Hoe staat uw organisatie ervoor? U maakt kennis met de gevarensignalen, die wijzen op dreigende financiële problemen. Wie krijgt mogelijk te maken met een reorganisatie of bezuiniging? Moet de OR als klokkenluider optreden? U kijkt naar uw eigen cijfers. Wat kunt u hieruit opmaken?

12.30 Lunchpauze

Cijfers oppoetsen

Vervolgens maakt u kennis met ‘creatief boekhouden’. Het management fraudeert niet, maar resultaten kunnen worden opgepoetst of gedempt? Waarom wordt dat gedaan? Hoe kunt u dit herkennen? Hoe moet de OR daarmee omgaan?

In de tweede helft van de middag komen belangrijke leningen en fusies aan de orde. Hieronder vallen ook overnames door private equity bedrijven. Met welke dilemma’s krijgt de OR te maken bij een negatief advies?

De OR is altijd een belangrijke overleg- en onderhandelingspartner van de bestuurder. Daarom sluiten wij de cursus af met geselecteerde tips om resultaten te boeken.

16.00 Einde van de training

Boek

praktijkboek-or-financienBij deze training maken we gebruik van het Praktijkboek OR & financiën

Trainer

Deze training wordt gegeven door een ervaren trainer

Maatwerk

Als u deze cursus met uw eigen ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging wilt volgen dan is dat natuurlijk mogelijk. De OR Academy kan deze cursus met dit programma op het moment dat het u schikt op de door u gewenste locatie verzorgen. Het is ook mogelijk om het programma helemaal aan te passen op uw wensen. We kunnen bijvoorbeeld de begroting doorlopen. Neem hiervoor contact op met een adviseur en we helpen u graag verder (Telefonisch 085 - 0432268 of via de e-mail info@or-academy.nl).

Eindhoven
11-9-2020 en 25-9-2020, volgeboekt

Utrecht
17-11-2020 en 24-11-2020

De cursuskosten bedragen € 531,00 per persoon exclusief € 130,00 arrangementskosten (accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet). Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van cursusmateriaal. De kosten hiervoor bedragen € 29,00. De totale kosten per persoon bedragen € 690,00 per persoon. Dit bedrag is exclusief btw.

Een btw vrije training

Bent u werkzaam in een organisatie die de btw niet terug kan vorderen dan is het mogelijk om een btw-vrije training te volgen. Dat is het geval als u bijvoorbeeld werkt bij de overheid of in de zorg. De Academy, waar OR Academy deel van uitmaakt, is namelijk CRKBO-gecertificeerd en daarom door de belastingdienst vrijgesteld van btw. Geef op het aanmeldformulier aan of u een btw-vrije training wilt volgen. Als u zich hiervoor inschrijft, brengen wij hiervoor € 10,00 administratiekosten in rekening. Meer hierover leest u hier.

Korting mogelijk

Hoe meer mensen uit uw organisatie komen, des te groter is de korting! Wanneer u tegelijkertijd boekt voor meer collega's, ontvangt u automatisch een aantrekkelijke korting op de cursusprijs:

 • 2e deelnemer: 10% korting;
 • 3e deelnemer: 15% korting;
 • 4e deelnemer: 20% korting;
 • 5e en meerdere deelnemers: 30% korting.

Offerte berekenen

Door een kort formuliertje in te vullen kunt u direct de prijs van uw cursus berekenen. (Klik op de offertebutton aan de rechterkant) Deze sturen wij u per e-mail toe.

Annuleringsregeling

Er kunnen zich omstandigheden voordoen waardoor u niet aan deze cursus kunt deelnemen. Tot één maand voor aanvang van deze cursus kunt u kosteloos annuleren. Wanneer u zich binnen één maand voor aanvang van de cursus afmeldt dan brengt de OR Academy de totale cursusprijs in rekening. U kunt zich kosteloos laten vervangen door een collega. Annuleren kan uitsluitend schriftelijk (per post of email). Meer over onze voorwaarden vindt u hier

Deel ook uw ervaring >
1
2
3
4
5
Verzend
     
Annuleer
OR Academy heeft het recht om ervaringen te verwijderen.

Geef een beoordeling

Gemiddelde beoordeling:  
 29 beoordelingen
door Petra Loman
Abacadabra
Naam organisatie*: Klein Geluk

De cursus was leerzaam. Het abacadabra is er nu af. Ik snap nu hoe ik de cijfers moet lezen. De interactie van de training was erg prettig. De praktische voorbeelden gaven duidelijkheid.

door A Heijnen
goede voorbeelden
Naam organisatie*: Buurtplein

Goede voorbeelden en goed ingegaan op specifieke vragen.

door Johan Gijzen
goed
Naam organisatie*: Albert Schweitzer ziekenhuis

Goed. De cursus heeft aan mijn verwachtingen voldaan.

door Peter Klören
informatief
Naam organisatie*: Delaware

De cursus was informatief en leerzaam. Zeker het 'zelf' doen.

door Peter Klören
praktisch
Naam organisatie*: Delaware Consulting

Verdeling over 2 dagen is erg praktisch. De eerste dag voornamelijk theorie, de tweede dag zelf oefenen met echte gegevens. Dit gaf mij het inzicht dat we nog een aantal vragen aan onze werkgever moeten gaan stellen.

door Patrick Ouwerkerk
Aanrader
Naam organisatie*: Diamant groep

Heldere uitleg over de valkuilen en mogelijkheden, aandacht voor de echte situatie van de cursisten, en vooral ook geleerd waar géén tijd aan te besteden als OR. Een echte aanrader!

door Peter Broeders
Leerzaam
Naam organisatie*: Albert Schweitzerziekenhuis

Prima cursus om te begrijpen hoe je een jaarrekening moet lezen. Er werd goed verteld hoe je in een jaarverslag/rekening kan zien of het bedrijf er gezond voor staat. Goede opbouw van de cursus, bv simpele thuis voorbeelden naar gecompliceerde bedrijfs balanzen. Cursus is kleinschalig wat een prima sfeer geeft. Genoeg tijd voor vragen en discussies.

door Tanja Gort
Duidelijk
Naam organisatie*: Swinhovegroep

De uitleg die de docent deed was duidelijk. Wij konden al onze onduidelijkheden vragen. In de 1e dag was het een algemene uitleg met daarbij voorbeelden uit de praktijk. Dit gaf veel helderheid. Op de 2e gingen we dieper in op onze eigen stukken maar ook van de andere organisaties die bij deze training aanwezig waren. Ook een aantal heldere vragen werden ons verteld die we regelmatig kunnen gebruiken bij financiële vraagstukken.

door Richard van Laanen
mix van bedrijven
Naam organisatie*: Centric

Als nieuweling in de OR en lid van de commissie Financiën en Pensioenen had ik behoefte aan goede richtlijnen. Deze training voldeed volkomen aan mijn behoefte. Ik heb inzicht gekregen in het jaarverslag van de organisatie waar ik voor werk. Maar ook alle andere financiële zaken waar we mogelijk mee te maken krijgen zijn veel duidelijker geworden. De training was goed opgebouwd, de trainer kundig en er was veel ruimte voor eigen inbreng. De locatie, Berghotel Amersfoort, is prima bereikbaar, heeft prima ruimten voor trainingen en een hele goede lunch. Wat het voor mij echt interessant maakte was de mix van bedrijven in de training. Non-profit en commerciële organisaties door elkaar heen. Kortom, het was voor mij een heel leerzame training, met een kundige trainer, goede faciliteiten en leuke ontmoetingen.

door Perta Kop
Goed
Naam organisatie*: Van Loon Group

De cursus was goed, duidelijk en interessant.

Pagina 1 van 3:
«
 
 
1
2
3
 
»
 

Eigenschappen

Duur: 2 dagen
Prijs: € 531 (ex. accommodatie)
Deelnemers: Maximaal 15
Contact

Contact

Direct contact met onze experts
085 - 0432268
Beloftes

Onze beloftes

 • goede prijs
 • vooraf persoonlijke intake
 • kleine groepen
 • niet goed geld terug!
 • een half jaar gratis nazorg

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.