Beoordeling:

Arbo training ondernemingsraad in 2 dagen

De OR werkt aan gezonde en veilige arbeidsomstandigheden

Goede arbeidsomstandigheden zijn één van de meest besproken onderwerpen van elke ondernemingsraad en VGW-commissie. En terecht, want weinig is zo belangrijk als een veilige en gezonde werkplek voor iedere werknemer. Als OR en/of VGW-commissie heeft u veel wettelijke bevoegdheden als het gaat om het arbobeleid in uw organisatie. Tijdens de Arbo training ondernemingsraad leert u in 2 dagen alles over uw medezeggenschapsrechten op het gebied van arbeidsomstandigheden. Daarnaast krijgt u tijdens de Basistraining OR en arbo tips en praktische handvatten om het arbobeleid in uw organisatie positief te beïnvloeden. We maken gebruik van het Basisboek arbeidsomstandigheden en OR.

Resultaat na de arbo training ondernemingsraad:

 • U krijgt inzicht in de arborisico’s in uw organisatie
 • U kent de belangrijke artikelen uit de WOR en de Arbowet.
 • U kent de taken en rol van de OR en/of arbocommissie.
 • U kent u de arbobeleidscyclus.
 • U weet wat u kunt doen aan ziekteverzuim.
 • Bent u op de hoogte van het begrip psychosociale arbeidsbelasting (PSA).
 • U weet hoe u aan de slag kunt met de RI&E en het plan van aanpak.
Trainer

Deze cursus wordt gegeven door een ervaren trainer van OR Academy. Deze trainer is een arbospecialist. Hij kan u veel leren. Meer over onze trainers vindt u op de website.

Maatwerk

Als u een maatwerk cursus wilt dan is dat ook mogelijk. U bepaalt dan het programma, de cursusdatum en de locatie. Als u meer informatie hierover wilt dan kunt u een email sturen naar info@deacademy.nl of bel 085 0432268. We bespreken dan de mogelijkheden.

Leden van de ondernemingsraad en leden van de Arbo- of VGW-commissie die basiskennis willen opdoen om met arbeidsomstandigheden aan de slag te gaan.

De arbo training ondernemingsraad heeft het volgende programma:

Voor de training

U ontvangt vooraf een schriftelijke vragenlijst. De trainer kan hiermee beter inspelen op uw situatie en uw vragen.

Dag 1

9.30 Ontvangst met koffie en thee
Informeel kennismaken in een ongedwongen sfeer, ervaringen uitwisselen

10.00 De start van de training

We beginnen de cursus met een korte kennismaking. We staan stil bij de arborisico’s in uw organisatie. Hierna gaan we aan de slag met de relevante wet- en regelgeving rondom arbeidsomstandigheden. We kijken naar de relatie tussen het arbeidsomstandigheden-, verzuim- en re-integratiebeleid en de rol van de medezeggenschap.

RI&E

We bespreken vervolgens het hart van het arbobeleid. Dat zijn de RI&E en het plan van aanpak. De RI&E vormt de basis voor het hele arbobeleid: de bedrijfshulpverlening, persoonlijke beschermingsmiddelen en het preventief medisch onderzoek. Samen kijken we naar een checklist met tips waar u op kunt letten bij het instemmen met de RI&E en het plan van aanpak. Ook komt de arbocatalogus aan de orde. Wat kan de medezeggenschap daar mee?

12.30 Lunchpauze

Deskundige bijstand

De wet geeft aan dat de werkgever zich moet laten bijstaan door deskundigen. Denk hierbij aan de preventiemedewerker, arbodienst of bedrijfsarts. We kijken naar hun taak binnen het arbobeleid, de inhoud van het basiscontract en de verplichte overlegbepalingen.

Invloed

We eindigen deze dag met een overzicht van de rechten van de medezeggenschap. Op welke wijze kunt u invloed uitoefenen en met welke acties gaat u aan het werk. U krijgt een korte huiswerkopdracht mee.

16.00 Einde programma dag 1

Dag 2

 9.30 Ontvangst met koffie en thee

10.00 De start training

We starten met een korte terugblik op de eerste cursusdag en kijken naar de door jullie uitgevoerde huiswerkopdracht. Zijn er nog onderwerpen waar jullie specifiek aandacht aan willen besteden?

Ziekteverzuim

De invloed van de ondernemingsraad op het verzuim- en re-integratiebeleid is groot. Daarom is enige kennis van Wet verbetering Poortwachter en de WIA noodzakelijk. En wat betekent het voor de werknemers als de werkgever eigenrisicodrager is? En waar moet u op letten bij het instemmen met het verzuimprotocol?

De arbobeleidscyclus

Voor een gestructureerde aanpak van de arbeidsomstandigheden is de arbobeleidcyclus van belang. U leert hoe de cyclus werkt en wanneer de medezeggenschap invloed uit kan oefenen. En wat is het nut van het (instemmingsrechtige) arbobeleidsplan?

 12.45 Lunchpauze

PSA

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) gaat over werkdruk, stress en ongewenst gedrag. Deze bron van verzuim en leidt vaak tot hoge kosten. Het risico moet in de RI&E worden opgenomen en er moet voorlichting over worden gegeven. Wat is nu eigenlijk werkdruk, waardoor ontstaat en hoe kan het gereduceerd worden? Wat kan de medezeggenschap doen om het oplossen van werkdruk prioriteit te geven in de organisatie?  Hoe kunt u het arbobeleid beïnvloeden?

16.00 Einde training

Boek

basisboek-arbeidsomstandigheden-or Bij deze training gebruiken we het Basisboek arbeidsomstandigheden en OR. In dit praktische boek staat ook de tekst van de Arbowet.

Trainer

OR Academy heeft enkele zeer ervaren arbotrainers die naast trainen en adviseren ook publiceren over OR en arbeidsomstandigheden.

Maatwerk

Als u deze cursus met uw eigen ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging wilt volgen dan is dat natuurlijk mogelijk. De OR Academy kan het programma van deze training op het moment dat het u schikt op de door u gewenste locatie verzorgen. We kunnen het programma ook helemaal op maat maken. We inventariseren uw wensen en we maken een programma voor u. Neem hiervoor contact op met een adviseur en we helpen u graag verder (Telefonisch 085 - 0432268 of via de e-mail info@or-academy.nl).

Amersfoort
25-11-2021 en 02-12-2021
01-02-2022 en 08-02-2022
01-04-2022 en 08-04-2022
15-09-2022 en 22-09-2022
14-11-2022 en 21-11-2022

Eindhoven
02-06-2022 en 09-06-2002

Amsterdam
01-07-2022 en 08-07-2022

De cursuskosten bedragen € 531,00 per persoon exclusief € 140,00 arrangementskosten (accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet). Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van cursusmateriaal. De kosten hiervoor bedragen € 29,00. De totale kosten per persoon bedragen € 700,00 per persoon. Dit bedrag is exclusief btw.

Een btw vrije training

Bent u werkzaam in een organisatie die de btw niet terug kan vorderen dan is het mogelijk om een btw-vrije training te volgen. Dat is het geval als u bijvoorbeeld werkt bij de overheid of in de zorg. De Academy, waar OR Academy deel van uitmaakt, is namelijk CRKBO-gecertificeerd en daarom door de belastingdienst vrijgesteld van btw. Geef op het aanmeldformulier aan of u een btw-vrije training wilt volgen. Als u zich hiervoor inschrijft, brengen wij hiervoor € 10,00 administratiekosten in rekening. Meer hierover leest u hier.

Korting mogelijk

Hoe meer mensen uit uw organisatie komen, des te groter is de korting! Wanneer u tegelijkertijd boekt voor meer collega's, ontvangt u automatisch een aantrekkelijke korting op de cursusprijs:

 • 2e deelnemer: 10% korting;
 • 3e deelnemer: 15% korting;
 • 4e deelnemer: 20% korting;
 • 5e en meerdere deelnemers: 30% korting.

Offerte berekenen

Door een kort formuliertje in te vullen kunt u direct de prijs van uw cursus berekenen. (Klik op de offertebutton aan de rechterkant) Deze sturen wij u per e-mail toe.

Annuleringsregeling

Er kunnen zich omstandigheden voordoen waardoor u niet aan deze cursus kunt deelnemen. Tot één maand voor aanvang van deze cursus kunt u kosteloos annuleren. Wanneer u zich binnen één maand voor aanvang van de cursus afmeldt dan brengt de OR Academy de totale cursusprijs in rekening. U kunt zich kosteloos laten vervangen door een collega. Annuleren kan uitsluitend schriftelijk (per post of email). Meer over onze voorwaarden vindt u hier

Deel ook uw ervaring >
1
2
3
4
5
Verzend
     
Annuleer
OR Academy heeft het recht om ervaringen te verwijderen.

Geef een beoordeling

Gemiddelde beoordeling:  
 45 beoordelingen
door Albert Kokkeler
Verdiepend
Naam organisatie*: Kids foundation

Geslaagd en verdiepend. Simon geeft op een heel prettige wijze de training en gaat in op vragen, zijwegen, etc.

door Anja Peters
veel informatie
Naam organisatie*: Leger des Heils

Ik heb veel informatie gekregen. De cursus geeft energie om mee aan de slag te gaan.

door Lianne v d Gun
Leerzaam
Naam organisatie*: Partou

Leerzaam. Een arbocursus in 2 dagen is wel aan te raden, zodat de informatie beter blijft hangen en voor meer verdieping.

door Diana van Santen
informatief
Naam organisatie*: Leger des Heils

De cursus was informatief, duidelijk en goed!

door Rene Naburgh
toepasbaaar
Naam organisatie*: Itsme

De cursus is toepasbaar op onze praktijk. Toegespitst op onze vragen. Vooraf cursus samenstellen soortgelijke instellingen.

door Anneke de Graaf
een 8
Naam organisatie*: Nova college

De cursus was goed. Een 8 voor de trainer en cursus.

door Wendy Droppert
Verhelderend
Naam organisatie*: Waterweg Wonen

Deze cursus was helder, leerzaam en verhelderend.

door Esther Koel
goed
Naam organisatie*: DUO

De cursus voldeed aan mijn verwachtingen.

door Lucienne v/d Berg
gevarieerd
Naam organisatie*: SZMK

De cursus was leuk, gevarieerd en leerzaam.

door Ina de Wilde
Leuk
Naam organisatie*: Elis

Heel erg leerzaam en leuk.

Pagina 1 van 5:
«
 
 
1
2
3
4
5
 
»
 

Eigenschappen

Duur: 2 dagen
Prijs: € 531 (ex. accommodatie)
Deelnemers: Maximaal 15
Contact

Contact

Direct contact met onze experts
085 - 0432268
Beloftes

Onze beloftes

 • goede prijs
 • vooraf persoonlijke intake
 • kleine groepen
 • niet goed geld terug!
 • een half jaar gratis nazorg

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.