Beoordeling:

Arbo cursus ondernemingsraad in 1 dag

Meer inzicht in de arbowetgeving

Goede arbeidsomstandigheden is een belangrijk onderwerp voor de medezeggenschap (ondernemingsraad, PVT en VGW-commissie). En terecht, want wie wil niet gezond zijn pensioen halen. Een veilige en gezonde werkplek is een belangrijk onderdeel van duurzame inzetbaarheid. De medezeggenschap heeft veel wettelijke bevoegdheden om invloed uit te oefen op het arbobeleid. Tijdens deze arbo cursus ondernemingsraad leert u in 1 dag alles over uw medezeggenschapsrechten op het gebied van arbeidsomstandigheden. Daarnaast krijgt u tijdens deze training tips en praktische handvatten om het arbobeleid in uw organisatie positief te beïnvloeden.  Aan deze cursus nemen meestal OR-, PVT-en commissieleden deel van verschillende organisaties. U leert daarom niet alleen van de deskundige trainer, maar ook van elkaar.

Resultaat na deze arbo cursus ondernemingsraad:

 • U krijgt inzicht in de arborisico’s in uw organisatie.
 • U kent de belangrijke artikelen uit de WOR en de Arbowet.
 • U kent de partijen die een rol spelen bij arbeidsomstandigheden.
 • U weet hoe u aan de slag kunt met de RI&E en het plan van aanpak.
 • U kent de taken en rol van de medezeggenschap.
Tijdens deze cursus maken we gebruik van het Basisboek arbeidsomstandigheden en OR. OR Academy heeft ook een arbotraining in twee dagen. We gaan dan uitgebreider op de stof in en kunnen we meer maatwerk bieden.

Deze cursus is bedoeld voor OR-leden, PVT-leden en leden van VGW-commissies die snel arbokennis op willen doen.

De Basiscursus OR en arbeidsomstandigheden heeft het volgende programma:

Voor de training

U ontvangt vooraf een schriftelijke vragenlijst. De trainer kan hiermee beter inspelen op uw situatie en uw vragen.

Tijdens de training

9.30 Ontvangst met koffie en thee
Informeel kennismaken in een ongedwongen sfeer, ervaringen uitwisselen

10.00 De start van de training

We beginnen de cursus met een korte kennismaking. We staan stil bij de arborisico’s in uw organisatie. Welke risico's zijn er en hoe krijgt u hier een goed beeld van?

Wetgeving

Hierna gaan we aan de slag met de relevante wet- en regelgeving rondom arbeidsomstandigheden. We kijken naar de relatie tussen het arbeidsomstandigheden, verzuim en re-integratiebeleid en de rol van de medezeggenschap. We bespreken het hart van het arbobeleid: de RI&E en het plan van aanpak.

De RI&E en het plan van aanpak vormen de basis voor het hele arbobeleid: de bedrijfshulpverlening, persoonlijke beschermingsmiddelen en het preventief medisch onderzoek. Samen kijken we naar een checklist met tips waar u op kunt letten bij het instemmen met de RI&E en het plan van aanpak. En wat is eigenlijk een arbocatalogus en wat kan de medezeggenschap daar mee?

12.30 Lunchpauze

Deskundige bijstand

De wet geeft aan dat de werkgever zich moet laten bijstaan door deskundigen. Denk hierbij aan de preventiemedewerker, arbodienst of bedrijfsarts. We kijken naar hun taak binnen het arbobeleid, de inhoud van het basiscontract en de verplichte overlegbepalingen.

We eindigen deze dag met een overzicht van de rechten van de medezeggenschap. Op welke wijze kunt u invloed uitoefenen en met welke acties gaat u aan het werk.

16.00 Einde programma

 

Boeken

basisboek-arbeidsomstandigheden-or Bij deze training maken we gebruik van Het Basisboek arbeidsomstandigheden en OR

Trainer

OR Academy heeft enkele zeer ervaren arbotrainers die naast trainen en adviseren ook publiceren over OR en arbeidsomstandigheden.

Maatwerk

Als u deze cursus met uw eigen ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging wilt volgen dan is dat natuurlijk mogelijk. De OR Academy kan deze arbocursus op het moment dat het u schikt op de door u gewenste locatie verzorgen. Neem hiervoor contact op met een adviseur en we helpen u graag verder (Telefonisch 085 - 0432268 of via de e-mail info@or-academy.nl).

Amersfoort
25-11-2021
01-02-2022
01-04-2022
15-09-2022
14-11-2022

Eindhoven
02-06-2022

Amsterdam
01-07-2022

De cursuskosten bedragen € 271,00 per persoon exclusief € 70,00 arrangementskosten (accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet). Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van cursusmateriaal. De kosten hiervoor bedragen € 29,00. De totale kosten per persoon bedragen € 370,00 per persoon. Dit bedrag is exclusief btw.

Een btw vrije training

Bent u werkzaam in een organisatie die de btw niet terug kan vorderen dan is het mogelijk om een btw-vrije training te volgen. Dat is het geval als u bijvoorbeeld werkt bij de overheid of in de zorg. De Academy, waar OR Academy deel van uitmaakt, is namelijk CRKBO-gecertificeerd en daarom door de belastingdienst vrijgesteld van btw. Geef op het aanmeldformulier aan of u een btw-vrije training wilt volgen. Als u zich hiervoor inschrijft, brengen wij hiervoor € 10,00 administratiekosten in rekening. Meer hierover leest u hier.

Korting mogelijk

Hoe meer mensen uit uw organisatie komen, des te groter is de korting! Wanneer u tegelijkertijd boekt voor meer collega's, ontvangt u automatisch een aantrekkelijke korting op de cursusprijs:

 • 2e deelnemer: 10% korting;
 • 3e deelnemer: 15% korting;
 • 4e deelnemer: 20% korting;
 • 5e en meerdere deelnemers: 30% korting.

Offerte berekenen

Door een kort formuliertje in te vullen kunt u direct de prijs van uw cursus berekenen.  (Klik op de offertebutton aan de rechterkant) Deze sturen wij u per e-mail toe.

Annuleringsregeling

Er kunnen zich omstandigheden voordoen waardoor u niet aan deze cursus kunt deelnemen. Tot één maand voor aanvang van deze cursus kunt u kosteloos annuleren. Wanneer u zich binnen één maand voor aanvang van de cursus afmeldt dan brengt de OR Academy de totale cursusprijs in rekening. U kunt zich kosteloos laten vervangen door een collega. Annuleren kan uitsluitend schriftelijk (per post of email). Meer over onze voorwaarden vindt u hier

Deel ook uw ervaring >
1
2
3
4
5
Verzend
     
Annuleer
OR Academy heeft het recht om ervaringen te verwijderen.

Geef een beoordeling

Gemiddelde beoordeling:  
 44 beoordelingen
door Monique de Bruijn
Naam organisatie*: Mee Vivens

Leerzaam. Veel kennis opgedaan.

door Michael Zetter
handvatten
Naam organisatie*: Rode Kruis

In de Coronaperiode was het lastig om een geschikte cursus VGW/Arbo te vinden. Vele instanties wisten hier niet mee om te gaan. Toen ik contact opnam met Wanne van de OR Academy kon ik dezelfde week nog terecht voor een cursus om de hoek. Tijdens de training hadden we een enthousiaste trainer (simon) vol met kennis en praktijkervering heeft hij alles heel prettig uitgelegd. In december kom ik graag voor dag 2

door Hanneke van Toor
veel input
Naam organisatie*: De Ontmoeting

Zeer positief. Veel input gehad. Het moet nog even landen, maar het is waardevol en toepasbaar in mijn rol binnen de OR. De cursus was interactief, daarom heb ik ook veel vragen kunnen stellen en antwoorden gekregen. Ook de bronnenlijsten zijn van toegevoegde waarde.

door Danny de Poel
zeer leerzaam
Naam organisatie*: bekend

De cursus is goed en zeer leerzaam. Verduidelijkt een hoop. Simon is een topper. Hij geeft duidelijkheid over wat we als OR kunnen doen of welk recht we hebben.

door M Spithoven
Helemaal top
Naam organisatie*: Evers specials

Helemaal top! Prettige lesstof en een fijne communicatie. De trainer heeft goede tips en de gesprekken waren prettig. Een 10 is perfectie en die bestaat niet. Ik geef een 9. :)

door Jan Hollander
goed
Naam organisatie*: Leger des Heils

Goede training. Prima deskundige trainer. open houding

door Anneke de Graaf
Naam organisatie*: Nova college

Door deze cursus is mijn kennis van arbo toegenomen.

door Ellen Prinsen
Boeiend
Naam organisatie*: SZMK

Ontzettend boeiend. Weer veel te weten gekomen. Ook door leuk vertellende en plezierige trainer!

door Riek van Staat
leerzaam
Naam organisatie*: Elis

Deze cursus voldeed aan mijn verwachtingen. Ik heb antwoord gekregen op mijn vragen.

door J M
nuttig
Naam organisatie*: LOBH

Erg nuttige training. Mijn kennis is verbreed. Ik kan het toepassen in mijn werkveld.

Pagina 1 van 5:
«
 
 
1
2
3
4
5
 
»
 

Eigenschappen

Duur: 1 dag
Prijs: € 271 (ex. accommodatie)
Deelnemers: Maximaal 15
Contact

Contact

Direct contact met onze experts
085 - 0432268
Beloftes

Onze beloftes

 • goede prijs
 • vooraf persoonlijke intake
 • kleine groepen
 • niet goed geld terug!
 • een half jaar gratis nazorg

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.