Beoordeling:

Arbo cursus ondernemingsraad in 1 dag

Meer inzicht in de arbowetgeving

Ondernemingsraden, personeelsvertegenwoordigingen en VGW-commissies boeken vaak het meeste resultaat met het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. Goede arbeidsomstandigheden zijn bovendien één van de meest veelbesproken onderwerpen van iedere OR en PVT. En terecht, want weinig is zo belangrijk als een veilige en gezonde werkplek voor de medewerkers. Om resultaten te boeken moet u wel weten wat uw bevoegdheden zijn en weten wat er in de nieuwe Arbowet staat. In de Basiscursus OR en arbeidsomstandigheden leert u in 1 dag alles over uw medezeggenschapsrechten op het gebied van Arbo. Daarnaast krijgt u praktische tips en handvatten om aan de slag te gaan met de arbeidsomstandigheden in uw organisatie. Aan deze cursus nemen meestal medezeggenschappers deel van verschillende organisaties. U leert daarom niet alleen van de deskundige trainer, maar ook van elkaar.

Resultaat na de arbo cursus ondernemingsraad:

 • U krijgt inzicht in het niveau van het arbobeleid in uw organisatie.
 • U krijgt inzicht in de arborisico’s in uw organisatie.
 • U hebt kennis van de belangrijkste Arbowetgeving.
 • U kent de taken en bevoegdheden van de OR, PVT en/of VGW-commissie.
 • U krijgt informatie over de recente wetswijzigingen.
 • U kent u de arbobeleidscyclus en de instrumenten (onder andere De RI&E en het plan van aanpak) op hoofdlijnen.
OR Academy heeft ook een arbotraining in twee dagen. We gaan dan uitgebreider op de stof in. 

Deze cursus is bedoeld voor OR-leden, PVT-leden en leden van VGW-commissies die snel arbokennis op willen doen.

De Basiscursus OR en arbeidsomstandigheden heeft het volgende programma:

Voor de training

U ontvangt vooraf een schriftelijke vragenlijst. De trainer kan hiermee beter inspelen op uw situatie en uw vragen.

Tijdens de training

9.30 Ontvangst met koffie en thee
Informeel kennismaken in een ongedwongen sfeer, ervaringen uitwisselen

10.00 De start van de training
We beginnen de cursus met een korte kennismaking, waarbij we de vragen, problemen en wensen van alle deelnemers inventariseren. Daarna staan we stil bij de arborisico’s in uw organisatie. U brengt de arbosrisico's in uw organisatie in kaart. Iedere organisatie heeft andere risico’s. De ene organisatie heeft vooral problemen met werkdruk en RSI, terwijl de andere vooral te maken heeft met gevaarlijke stoffen of met geweld op de werkvloer. U krijgt zo een beeld van de soorten risico’s. U zult bovendien zien dat er grote verschillen zijn hoe ondernemingsraden, personeelsvertegenwoordigingen en VGW(M)-commissies daarmee omgaan.

De Arbowet en de WOR
Na deze start bespreken we de relevante wet- en regelgeving rondom arbeidsomstandigheden. We kijken vooral naar de vernieuwde Arbowet en de Wet op de ondernemingsraden (WOR). Welke mogelijkheden heeft uw OR, PVT en/of VGW(M)-commissie? We zoomen in op het principe achter de arbowetgeving: werkgever en werknemers zijn samen verantwoordelijk voor een gezonde en veilige werkomgeving.

12.30 Lunchpauze

Na de wetgeving bespreken de belangrijkste begrippen bij het arbobeleid. We staan in het bijzonder stil bij ‘veiligheid en gezondheid'. In hoeverre zijn ze van belang voor uw organisatie? Tot slot kijken we naar de arbobeleidscyclus en de risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) met het plan van aanpak. Uw OR of PVT heeft daarbij instemmingsrecht, maar hoe gebruikt u dat effectief?

16.00 Einde programma

Boeken

basisboek-arbeidsomstandigheden-or Bij deze training maken we gebruik van Het Basisboek arbeidsomstandigheden en OR

Trainer

OR Academy heeft enkele zeer ervaren arbotrainers die naast trainen en adviseren ook publiceren over OR en arbeidsomstandigheden.

Maatwerk

Als u deze cursus met uw eigen ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging wilt volgen dan is dat natuurlijk mogelijk. De OR Academy kan de Basiscursus OR en arbeidsomstandigheden op het moment dat het u schikt op de door u gewenste locatie verzorgen. Neem hiervoor contact op met een adviseur en we helpen u graag verder (Telefonisch 085 - 0432268 of via de e-mail info@or-academy.nl).

Amersfoort
23-1-2020
24-3-2020
24-8-2020
1-10-2020
1-12-2020

Eindhoven
10-6-2020

De cursuskosten bedragen € 271,00 per persoon exclusief € 65,00 arrangementskosten (accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet). Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van cursusmateriaal. De kosten hiervoor bedragen € 29,00. De totale kosten per persoon bedragen € 365,00 per persoon. Dit bedrag is exclusief btw.

Een btw vrije training

Bent u werkzaam in een organisatie die de btw niet terug kan vorderen dan is het mogelijk om een btw-vrije training te volgen. Dat is het geval als u bijvoorbeeld werkt bij de overheid of in de zorg. De Academy, waar OR Academy deel van uitmaakt, is namelijk CRKBO-gecertificeerd en daarom door de belastingdienst vrijgesteld van btw. Geef op het aanmeldformulier aan of u een btw-vrije training wilt volgen. Als u zich hiervoor inschrijft, brengen wij hiervoor € 10,00 administratiekosten in rekening. Meer hierover leest u hier.

Korting mogelijk

Hoe meer mensen uit uw organisatie komen, des te groter is de korting! Wanneer u tegelijkertijd boekt voor meer collega's, ontvangt u automatisch een aantrekkelijke korting op de cursusprijs:

 • 2e deelnemer: 10% korting;
 • 3e deelnemer: 15% korting;
 • 4e deelnemer: 20% korting;
 • 5e en meerdere deelnemers: 30% korting.

Offerte berekenen

Door een kort formuliertje in te vullen kunt u direct de prijs van uw cursus berekenen.  (Klik op de offertebutton aan de rechterkant) Deze sturen wij u per e-mail toe.

Annuleringsregeling

Er kunnen zich omstandigheden voordoen waardoor u niet aan deze cursus kunt deelnemen. Tot één maand voor aanvang van deze cursus kunt u kosteloos annuleren. Wanneer u zich binnen één maand voor aanvang van de cursus afmeldt dan brengt de OR Academy de totale cursusprijs in rekening. U kunt zich kosteloos laten vervangen door een collega. Annuleren kan uitsluitend schriftelijk (per post of email). Meer over onze voorwaarden vindt u hier

Deel ook uw ervaring >
1
2
3
4
5
Verzend
     
Annuleer
OR Academy heeft het recht om ervaringen te verwijderen.

Geef een beoordeling

Gemiddelde beoordeling:  
 34 beoordelingen
door L Kossen
interessante cursus
Naam organisatie*: Cyclotron VU

Zeer interessante cursus waarbij de integratie van ARBO binnen de OR (of PVT) goed aan bod kwam. Persoonlijk heb ik veel opgestoken en het lesmateriaal werd op zeer luchtige en leuke manier gepresenteerd. Ook de voorzieningen rondom de cursus waren dik in orde.

door M. van de Pol
Leerzaam
Naam organisatie*: Mercon Montage BV

Leerzame cursus. Vooral voor onze organisatie. Simon was heel duidelijk en prettig om naar te luisteren.

door Auke de Vries
Aanknopingspunten
Naam organisatie*: Kijlstra Ambulancezorg

Goed. Veel eyeopeners en aanknopingspunten gekregen om arbo op een hoger plan in de organisatie te brengen.

door Charlotte
Uitgebreid
Naam organisatie*: Welzijn Lelystad

Goede cursus, uitgebreid!Voor ons een heel nieuw onderwerp, maar ik kan er concreet mee aan de slag.

door K v/d Brande
Informatief
Naam organisatie*: Probiblio

De cursus was informatief en de trainer erg behulpzaam.

door Tim Huntink
leerzaam
Naam organisatie*: Driestroom

De cursus was erg informatief. Een leerzame dag. Mijn kennis is toegenomen.

door Yvonne
Handvatten
Naam organisatie*: Driestroom

Duidelijk, leerzaam en goede handvatten gekregen.

door P Braker
Rugzak vol
Naam organisatie*: bekend

Erg nuttige training waarin de wetgeving duidelijk uiteengezet wordt. Praktische voorbeelden worden gegeven waardoor de materie gaat leven. Daarnaast veel ruimte om stil te staan bij hoe het Arbo beleid binnen de eigen organisatie is vormgegeven en waar je vervolgens op moet letten. Met andere woorden: je komt met een rugzak vol kennis en inspiratie terug in je eigen OR.

door F Flapper
eyeopener
Naam organisatie*: Brabant Water

Ik heb de eendaagse training bij Simon gevolgd over de Arbo Zaken en ik moet zeggen Simon weet het tot 16.00 uur boeiend te houden en ik ben naar huis gegaan met veel meer inzicht in de materie dan voor dat ik kwam ik kon zelf na 2 dagen al de eerste mensen helpen met de nieuw opgedane kennis.

door P Moonen
goede basis
Naam organisatie*: Brabant water

Deze cursus is een goede basis als je als OR-lid met arbo te maken krijgt.

Pagina 1 van 4:
«
 
 
1
2
3
4
 
»
 

Eigenschappen

Duur: 1 dag
Prijs: € 271 (ex. accommodatie)
Deelnemers: Maximaal 15
Contact

Contact

Direct contact met onze experts
085 - 0432268
Beloftes

Onze beloftes

 • goede prijs
 • vooraf persoonlijke intake
 • kleine groepen
 • niet goed geld terug!
 • een half jaar gratis nazorg

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.