Beoordeling:

Cursus OR en effectief beïnvloeden

OR en bestuurder

Het overkomt iedere OR wel eens: de directie heeft plannen waar u zich helemaal niet in kan vinden. Of de bestuurder negeert uw weldoordachte advies  of initiatief compleet. Natuurlijk moet u dan uw wettelijke bevoegdheden duidelijk laten gelden. Maar er is meer, veel meer: u kunt ook op een andere manier uw invloed uitoefenen op de besluitvorming. Dat kan door te werken aan uw beïnvloedingsvaardigheden. Hoe overtuigt u de bestuurder? Op welk momenten kunt u het beste invloed uitoefenen? Hoe kunt u meer gebruik maken van de achterban en andere stakeholders in de organisatie? Hoe haalt u meer uit het artikel 24-overleg? Daarmee komt het resultaat voor uw OR sneller dichtbij dan u denkt. In de Cursus OR en effectief beïnvloeden leren OR-leden in 2 dagen hoe u kunt beïnvloeden zonder macht.  Er doen leden van verschillende medezeggenschapsorganen mee aan deze cursus. U leert niet alleen van de trainer, maar ook van elkaar.

Resultaat na de cursus:

 • U kent de verschillende beïnvloedingsstijlen.
 • U weet welke stijl het beste bij u past.
 • U weet hoe u de ander kunt overtuigen.
 • U kent uw belangrijkste bevoegdheden.
 • U weet hoe u invloed uit kunt oefenen op de bestuurder.
 • U weet hoe u meer uit de Overlegvergadering kunt halen.
Bij de cursus OR en effectief beïnvloeden ontvangt iedere deelnemer het boek Extra handvatten voor de OR. Daarin staan veel praktische tips.
Als u vooral wil leren onderhandelen dan kunt u ook meedoen aan de Training effectief onderhandelen. Deze training duurt 1 dag.

Leden van de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging die meer invloed willen uitoefenen op het beleid van de bestuurder.

De Cursus OR en effectief beïnvloeden heeft het volgende programma:

Voor de training

U ontvangt vooraf een schriftelijke vragenlijst. De trainer kan hiermee beter inspelen op uw situatie en uw vragen.

Dag 1

9.30 Ontvangst met koffie en thee
Informeel kennismaken in een ongedwongen sfeer, ervaringen uitwisselen met de trainer en collega OR-leden.

10.00 De start van de training
We beginnen de cursus met het uitwisselen van ervaringen over problemen in de omgang met de bestuurder. Daarna gaan we in op de ‘bodem': uw grondrechten, die voor u en uw bestuurder helder moeten zijn. Wanneer moet een bestuurder de OR informeren, naar de OR luisteren, de OR om advies vragen of een voorgenomen besluit ter instemming aan de OR voorleggen? Wat is het belang van het artikel 24-overleg? Hoe haalt u het meeste uit dit overleg? Wanneer heeft u het meeste invloed?

Lunchpauze

Momenten kiezen
Na de lunchpauze gaan we in op het belangrijkste momenten om resultaten te boeken? Veel OR'en denken dat alleen de Overlevergadering van belang is, maar dat is niet zo. We bekijken de advies- en instemmingsprocedure. Wanneer kunt u het beste invloed uitoefenen. Is het verstandig om buiten het officiële overleg te lobbyen en te netwerken? Welke partijen spelen een rol?

Beïnvloedingsstijlen

Verder kijken we naar de verschillende beïnvloedingsstijlen. Welke past het beste bij u en uw OR? In een aansprekende oefening brengen we dit in de praktijk. We sluiten de dag af met een voorbespreking van de huiswerkopdracht. U heeft een week de tijd om deze opdracht in te vullen.

Dag 2

10.00 De start van dag 2
De overlegvergadering

Een belangrijk beïnvloedingsmoment is de Overlegvergadering. Hoe kunt u de agenda van dit overleg bepalen? Hoe zorgt u dat er tijdens dit overleg resultaten worden geboekt? Wat is het belang van het voorzitterschap en de verslaglegging? U krijgt praktische tips en concrete handvatten om de effectiviteit van uw OR te vergroten voor, tijdens en na de overlegvergadering.

Type bestuurder

Iedere OR heeft een andere bestuurder. We maken een analyse van de bestuurder. Met wat voor type bestuurder heeft u te maken? Waar is hij gevoelig voor? We kijken hoe u het beste met de bestuurder kunt samenwerken.

Argumenteren

Om resultaten te kunnen boeken zijn argumenten van belang. Hoe overtuigt u de bestuurder? Verschillende overtuigingstechnieken komen aan bod. Aan de hand van een casus leert u welke overtuigingstechniek het meest efficiënt is bij uw type bestuurder én welke techniek u beter achterwege kunt laten.

Lunchpauze

Het middagprogramma start met onderhandelingstechnieken. Zo leert u de verschillende fases in een onderhandelingsproces te herkennen, gaan we in op de stijl van onderhandelen die het beste bij u past en leert u valkuilen te identificeren én te vermijden tijdens het onderhandelen met de bestuurder. In een praktijkcasus gaan we in kleine werkgroepen aan de gang met een vastgelopen onderhandeling. Hoe zorgt u dat deze weer op gang komt met behoud van resultaat?
We kijken kort terug op deze cursus en bespreken hoe u met het geleerde aan de slag gaat in uw praktijk.

16.00 Einde training

Boeken

extra-handvatten-voor-de-or Bij deze cursus gebruiken we het boek Extra handvatten voor de OR

Trainer

Deze cursus wordt gegeven door een ervaren trainer

Maatwerk

Als u deze cursus met uw eigen OR of PVT wilt volgen is dat natuurlijk mogelijk. De OR Academy kan deze cursus met dit programma op het moment dat het u schikt op de door u gewenste locatie verzorgen. Het is ook mogelijk om het programma helemaal aan te passen op uw wensen. Hierdoor kunnen we bijvoorbeeld werken met een acteur. Neem contact met ons op en we helpen u graag verder (Telefonisch 085 - 0432268 of via de e-mail info@or-academy.nl).

Amersfoort
25-05-2021 en 08-06-2021
14-09-2021 en 21-09-2021
14-12-2021

De cursuskosten bedragen € 531,00 per persoon exclusief € 130,00 arrangementskosten (accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet). Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van cursusmateriaal. De kosten hiervoor bedragen € 29,00. De totale kosten per persoon bedragen € 690,00 per persoon. Dit bedrag is exclusief btw.

Een btw vrije training

Bent u werkzaam in een organisatie die de btw niet terug kan vorderen dan is het mogelijk om een btw-vrije training te volgen. Dat is het geval als u bijvoorbeeld werkt bij de overheid of in de zorg. De Academy, waar OR Academy deel van uitmaakt, is namelijk CRKBO-gecertificeerd en daarom door de belastingdienst vrijgesteld van btw. Geef op het aanmeldformulier aan of u een btw-vrije training wilt volgen. Als u zich hiervoor inschrijft, brengen wij hiervoor € 10,00 administratiekosten in rekening. Meer hierover leest u hier.

Korting mogelijk

Hoe meer mensen uit uw organisatie komen, des te groter is de korting! Wanneer u tegelijkertijd boekt voor meer collega's, ontvangt u automatisch een aantrekkelijke korting op de cursusprijs:

 • 2e deelnemer: 10% korting;
 • 3e deelnemer: 15% korting;
 • 4e deelnemer: 20% korting;
 • 5e en meerdere deelnemers: 30% korting.

Offerte berekenen

Door een kort formuliertje in te vullen kunt u direct de prijs van uw cursus berekenen. (Klik op de offertebutton aan de rechterkant) Deze sturen wij u per e-mail toe.

Annuleringsregeling

Er kunnen zich omstandigheden voordoen waardoor u niet aan deze cursus kunt deelnemen. Tot één maand voor aanvang van deze cursus kunt u kosteloos annuleren. Wanneer u zich binnen één maand voor aanvang van de cursus afmeldt dan brengt de OR Academy de totale cursusprijs in rekening. U kunt zich kosteloos laten vervangen door een collega. Annuleren kan uitsluitend schriftelijk (per post of email). Meer over onze voorwaarden vindt u hier

Deel ook uw ervaring >
1
2
3
4
5
Verzend
     
Annuleer
OR Academy heeft het recht om ervaringen te verwijderen.

Geef een beoordeling

Gemiddelde beoordeling:  
 18 beoordelingen
door T. Bakker
Erg informatief
Naam organisatie*: Forte kinderopvang

Deze cursus is erg informatief met een duidelijke uitleg en voorbeelden.

door V.B.
Veel input gehad
Naam organisatie*: Zintri Zorggroep

Een prettige cursus waarin we veel input hebben gehad, welke direct werd verbonden aan onze eigen praktijk.

door Peter van der Heijden
Leerzaam
Naam organisatie*: VDL ETC

De cursus was zeer leerzaam en goed te gebruiken in de praktijk.

door Vivian Emmer
handvatten
Naam organisatie*: Lelypharma

Goed, duidelijk, handvatten gekregen om mee aan de slag te gaan.

door aafke
Intensief
Naam organisatie*: Welzijn Lelystad

De cursus was intensief en leerzaam

door Anna Rijpsma
Waardevol
Naam organisatie*: Welzijn Lelystad

Waardevol. Geen moment gedacht hoe laat het was. Dus pakkende informatie. De trainer had snel een beeld van onze situatie.

door Petra Wijktra
zeer waardevol
Naam organisatie*: Verenso

Zeer waardevol. Mooie handvatten meegekregen om in gesprek te gaan met onze directie.

door R v/d Goor
een 8
Naam organisatie*: Meatfriends

Deze cursus heeft aan mijn verwachtingen voldaan. De trainer speelde goed in op vragen.

door Loekie van de Brand
nieuwe inzichten
Naam organisatie*: Van Loon Group

Leerzaam. Nieuwe inzichten opgedaan welke we kunnen toepassen op de dagelijkse gang van zaken van onze OR.

door De de Roos
heel leerzaam
Naam organisatie*: Spine and Joint Centre

Heel leerzaam. Ik bleef geïnteresseerd. Inspirerende trainer. Hij gaat in op je persoonlijke situatie.

Pagina 1 van 2:
«
 
 
1
2
 
»
 

Eigenschappen

Duur: 2 dagen
Prijs: € 531 (ex. accommodatie)
Deelnemers: Maximaal 15
Contact

Contact

Direct contact met onze experts
085 - 0432268
Beloftes

Onze beloftes

 • goede prijs
 • vooraf persoonlijke intake
 • kleine groepen
 • niet goed geld terug!
 • een half jaar gratis nazorg

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.