Beoordeling:

OR en het nieuwe ontslagrecht (WAB)

Het Kabinet wil het ontslagrecht versoepelen en het flexwerk ontmoedigen. De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) moet hiervoor zorgen. De Wet Werk en Zekerheid zal dan verdwijnen. De nieuwe wet kan niet alleen grote gevolgen hebben voor het aanstellingsbeleid, reorganisatie-ontslagen en sociaal plannen, maar ook voor het ontslag van de werknemer die niet goed functioneert. Dit raakt uw achterban. U kunt als ondernemingsraad (OR) hierin een belangrijke rol spelen, door te zorgen dat uw organisatie een helder, duidelijk en zorgvuldig werkzekerheidsbeleid gaat voeren. Voor de OR is het van belang om goed op de hoogte te zijn van deze nieuwe regels. Door de cursus OR en de WAB (ontslagrecht) van een halve dag kunt u met zelfvertrouwen met de bestuurder in gesprek.

Resultaat na de cursus OR en de WAB:

– U kent de belangrijkste regels van de WAB;

– U kent de verschillen met de Wet Werk en Zekerheid;

– U kent de rol van de OR bij het ontslagrecht;

– U weet meer over de mogelijke gevolgen voor uw organisatie ;

– U weet hoe de transitievergoeding tot stand komt;

– U kunt eenvoudiger in gesprek met de bestuurder en HR.

Deze cursus is bedoeld voor OR-leden en leden van commissies die met de bestuurder in gesprek willen over het aanname-, ontslag- en personeelsbeleid.

Het programma van de cursus over het ontslagrecht ziet er als volgt uit:

9.30 De koffie en de thee staan voor u klaar

10.00 De cursus begint

De nieuwe regels voor het ontslagrecht hebben weliswaar de meeste gevolgen voor werkgever en werknemer, maar ook iedere ondernemingsraad wordt geconfronteerd met deze wijzigingen. Bestuurders zullen hun aanstellings- en ontslagbeleid aanpassen aan de nieuwe wetgeving, wat instemmingsplichtig is voor de ondernemingsraad. Daarnaast hebben de wijzigingen gevolgen voor nieuwe en lopende sociale plannen. Het is belangrijk dat u weet wat de nieuwe regels zijn.

De WAB

De belangrijkste wetswijzigingen in het ontslagrecht worden voor u op een rij gezet. We starten met het doel en de achtergronden van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). We bespreken vervolgens de gevolgen ten aanzien van de tijdelijke contracten, de oproepcontracten en de nul-urencontracten. Wat zijn de mogelijke gevolgen voor het aannamebeleid van uw organisatie?

Ontslagprocedure

We lopen de ontslagprocedure door.  Wat is de rol van het UWV en de kantonrechter? We bespreken verder de ketenregeling en de transitievergoeding. Wat betekent de WAB voor de tijdelijke contracten? Waarom is het duurder om iemand te ontslaan na invoering van de WAB?

Rol OR

De OR heeft instemmingsrecht op het aanname- en ontslagbeleid. Hoe kunt u dit zo goed mogelijk gebruiken? Als u het onderwerp op de agenda zet dan is het handig om een visie te hebben. Hoe kijkt de OR aan tegen flexwerk? Wat vindt de OR van nulurencontracten, de inzet van vrijwilligers en zzp-ers? Wat is in het belang van de organisatie?

12.30 einde programma

 

Maatwerk

Als u deze cursus alleen met uw eigen ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging wilt volgen dan is dat natuurlijk mogelijk. Wij kunnen deze cursus op een moment dat het u schikt bij u op kantoor verzorgen.  Voor (kleine) organisaties bestaat ook mogelijkheid om deze cursus samen met de directeur en/of HR- medewerker te volgen. Neem contact op met een adviseur van de OR Academy (Telefonisch 085 - 0432268  of via de e-mail info@www.or-academy.nl).

Amersfoort
18-06-2019
25-09-2019
12-12-2019

De cursuskosten bedragen € 159,00 per persoon exclusief € 25,00 arrangementskosten (accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet). Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van cursusmateriaal. De kosten hiervoor bedragen € 15,00. De totale kosten per persoon bedragen € 199,00 per persoon. Dit bedrag is exclusief btw.

Een btw vrije training

Bent u werkzaam in een organisatie die de btw niet terug kan vorderen dan is het mogelijk om een btw-vrije training te volgen. Dat is het geval als u bijvoorbeeld werkt bij de overheid of in de zorg. De Academy, waar OR Academy deel van uitmaakt, is namelijk CRKBO-gecertificeerd en daarom door de belastingdienst vrijgesteld van btw. Geef op het aanmeldformulier aan of u een btw-vrije training wilt volgen. Als u zich hiervoor inschrijft, brengen wij hiervoor € 10,00 administratiekosten in rekening. Meer hierover leest u hier.

Korting mogelijk

Hoe meer mensen uit uw organisatie komen, des te groter is de korting! Wanneer u tegelijkertijd boekt voor meer collega's, ontvangt u automatisch een aantrekkelijke korting op de cursusprijs:

  • 2e deelnemer: 10% korting;
  • 3e deelnemer: 15% korting;
  • 4e deelnemer: 20% korting;
  • 5e en meerdere deelnemers: 30% korting.

Offerte berekenen

Door een kort formuliertje in te vullen kunt u direct de prijs van uw cursus berekenen. (Klik op de offertebutton aan de rechterkant) Deze sturen wij u per e-mail toe.

Annuleringsregeling

Er kunnen zich omstandigheden voordoen waardoor u niet aan deze cursus kunt deelnemen. Tot één maand voor aanvang van deze cursus kunt u kosteloos annuleren. Wanneer u zich binnen één maand voor aanvang van de cursus afmeldt dan brengt de OR Academy de totale cursusprijs in rekening. U kunt zich kosteloos laten vervangen door een collega. Annuleren kan uitsluitend schriftelijk (per post of email). Meer over onze voorwaarden vindt u hier

Deel ook uw ervaring >
1
2
3
4
5
Verzend
     
Annuleer
OR Academy heeft het recht om ervaringen te verwijderen.

Geef een beoordeling

Gemiddelde beoordeling:  
 1 beoordelingen
door F. Schillings
Boven verwachting
Naam organisatie*: Gemeente Raalte

Boven verwachting. mooi de theorie aan de hand van de praktijk kunnen koppelen. Goede adviezen in het spel tussen OR, bestuurder en P&O gekregen.

Eigenschappen

Duur: 0,5 dag
Prijs: € 159 (ex. accommodatie)
Deelnemers: Maximaal 15
Contact

Contact

Direct contact met onze experts
085 - 0432268
Beloftes

Onze beloftes

  • goede prijs
  • vooraf persoonlijke intake
  • kleine groepen
  • niet goed geld terug!
  • een half jaar gratis nazorg

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.