Cursus arbeidsvoorwaarden en OR

Invloed op sociaal beleid

Veel ondernemingsraden krijgen steeds vaker invloed op arbeidsvoorwaarden.  Dat komt omdat de OR meer ruimte krijgt in de cao. Bedrijven hebben bovendien meer vrijheid om een eigen sociaal beleid te maken en dat biedt kansen voor de ondernemingsraad. Daarnaast zijn er organisaties die niet onder een cao vallen. De bestuurder overlegt dan steeds vaker met zijn OR.

Voor de ondernemingsraad valt het niet mee om de arbeidsvoorwaarden te bespreken met de bestuurder. Welke bevoegdheden heeft u precies bij primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden? Heeft u invloed op de beloningen? Kunt u wel afspraken maken die individuele werknemers aangaan? Als u een cao heeft, kunt u daar dan van afwijken? Uw achterban stelt veel vragen over de arbeidsvoorwaarden. Hoe gaat u hiermee om? Verder moet u verstand van zaken hebben als u aan de slag gaat met het sociale beleid. In de cursus Arbeidsvoorwaarden en OR  leert u in 1 dag hoe arbeidsvoorwaarden tot stand komen, uw bevoegdheden en hoe u met de bestuurder afspraken kan maken over sociaal beleid.

Het resultaat na deze cursus

 • U weet hoe arbeidsvoorwaarden tot stand komen.
 • U weet welke soorten cao’s er zijn en wat de OR aan de cao heeft.
 • U zit zekerder aan de overlegtafel met de bestuurder en HR
 • U weet over welke arbeidsvoorwaarden de OR afspraken kan maken.
 • U kent de bevoegdheden van de OR.
 • U weet hoe u het overleg over arbeidsvoorwaarden kunt aanpakken.
Maatwerk

Deze training wordt gegeven door een ervaren trainer van OR Academy. U kunt deze training ook op maat volgen met uw eigen OR. We nemen dan uw arbeidsvoorwaarden als uitgangspunt. U bepaalt dan het programma, de datum en de locatie van de cursus. Als u hier belangstelling voor hebt neem dan contact op met OR Academy (085 0432268).

Deze cursus is bedoeld voor OR-leden en leden van commissies arbeidsvoorwaarden en sociaal beleid die met hun bestuurder afspraken willen maken over arbeidsvoorwaarden.

De Cursus arbeidsvoorwaarden en OR heeft het volgende programma:

Voor de training

U ontvangt vooraf een schriftelijke vragenlijst. De trainer kan hiermee beter inspelen op uw situatie en uw vragen.

Tijdens de training

 

9.30 Ontvangst met koffie en thee
Informeel kennismaken in een ongedwongen sfeer, ervaringen uitwisselen

10.00 De start van de training

We starten het de vragenlijsten te bespreken en we lopen het programma door. Vervolgens krijgt u een toelichting op de rol van de CAO, primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, het personeelshandboek en het arbeidscontract. Hoe zijn arbeidsvoorwaarden in organisaties geregeld en welke partijen zijn daar bij betrokken? Met welke partijen heeft u contact en met welke niet?

Vervolgens kijken we naar de wetgeving. Wat zegt het arbeidsrecht, de WOR en de CAO's over arbeidsvoorwaarden? Wat is maatwerk en hoe zien de verschillende vormen daarvan eruit? In hoeverre hebben de afspraken van de OR gevolgen voor de individuele medewerker?

12.30 We gaan lunchen

We starten na de lunch met een oefening over de OR en arbeidsvoorwaarden. We bespreken de rol, de taken en ontwikkelingen. We kijken wanneer de OR zich wel of niet met arbeidsvoorwaarden bezig kan houden. Wanneer heeft de OR invloed op beloningen?

Als duidelijk is wanneer de OR de arbeidsvoorwaarden met de bestuurder kan bespreken, kijken we naar de OR-aanpak. Welke spelregels geven CAO of andere regelingen bij het invullen van arbeidsvoorwaarden of raamafspraken? Hoe kan de OR zijn bevoegdheden uit de Wet op de ondernemingsraden gebruiken? Wat is de rol van de achterban en hoe legt u de afspraken vast? Tot slot kijken we nog naar veelvoorkomende valkuilen.

16.00 Einde cursus

Deze training wordt gegeven door een ervaren trainer.

Maatwerk

Als u deze cursus met uw eigen ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging wilt volgen is dat natuurlijk mogelijk. De OR Academy kan deze cursus met dit programma op het moment dat het u schikt op de door u gewenste locatie verzorgen. Het is ook mogelijk om het programma helemaal aan te passen op uw wensen. Neem contact met ons op en we helpen u graag verder (Telefonisch 085 - 0432268 of via de e-mail info@or-academy.nl).

 

Amersfoort
11-12-2020
15-03-2021
04-06-2021
01-10-2021

De cursuskosten bedragen € 271,00 per persoon exclusief € 65,00 arrangementskosten (accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet). Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van cursusmateriaal. De kosten hiervoor bedragen € 29,00. De totale kosten per persoon bedragen 365,00 per persoon. Dit bedrag is exclusief btw.

Een btw vrije training

Bent u werkzaam in een organisatie die de btw niet terug kan vorderen dan is het mogelijk om een btw-vrije training te volgen. Dat is het geval als u bijvoorbeeld werkt bij de overheid of in de zorg. De Academy, waar OR Academy deel van uitmaakt, is namelijk CRKBO-gecertificeerd en daarom door de belastingdienst vrijgesteld van btw. Geef op het aanmeldformulier aan of u een btw-vrije training wilt volgen. Als u zich hiervoor inschrijft, brengen wij hiervoor € 10,00 administratiekosten in rekening. Meer hierover leest u hier.

Korting mogelijk

Hoe meer mensen uit uw organisatie komen, des te groter is de korting! Wanneer u tegelijkertijd boekt voor meer collega's, ontvangt u automatisch een aantrekkelijke korting op de cursusprijs:

  • 2e deelnemer: 10% korting;
  • 3e deelnemer: 15% korting;
  • 4e deelnemer: 20% korting;
  • 5e en meerdere deelnemers: 30% korting.

Offerte berekenen

Door een kort formuliertje in te vullen kunt u direct de prijs van uw cursus berekenen. (Klik op de offertebutton aan de rechterkant) Deze sturen wij u per e-mail toe.

Annuleringsregeling

Er kunnen zich omstandigheden voordoen waardoor u niet aan deze cursus kunt deelnemen. Tot één maand voor aanvang van deze cursus kunt u kosteloos annuleren. Wanneer u zich binnen één maand voor aanvang van de cursus afmeldt dan brengt de OR Academy de totale cursusprijs in rekening. U kunt zich kosteloos laten vervangen door een collega. Annuleren kan uitsluitend schriftelijk (per post of email). Meer over onze voorwaarden vindt u hieronder.

Deel ook uw ervaring >
1
2
3
4
5
Verzend
     
Annuleer
OR Academy heeft het recht om ervaringen te verwijderen.

Geef een beoordeling

Gemiddelde beoordeling:  
 19 beoordelingen
door G. Lindeman
leerzaam
Naam organisatie*: CLA

Deze cursus was erg leerzaam. We hebben handvatten gekregen om met arbeidsvoorwaarden aan de slag te gaan.

door A. de Haan
Duidelijk
Naam organisatie*: Corinova

Duidelijk. Veel handvaten gekregen. Een 10 voor de cursus en de trainer!

door Jessica
goed
Naam organisatie*: oogkliniek Heuvelrug

De cursus was goed, heel leerzaam. Door deze cursus is mijn kennis toegenomen.

door Ali Payens
goede info
Naam organisatie*: Carinova

Goede informatie gekregen. De lesstof werd op een leuke uitdagende manier gebracht.

door Gemma vd Biezen
veel geleerd
Naam organisatie*: Oogkliniek Heuvelrug

Zeer veel geleerd. De trainer speelt goed in om de vragen van de deelnemers.

door Nicolet
zeer leerzaam
Naam organisatie*: Samen

Deze cursus was zeer leerzaam. Veel nieuwe dingen geleerd.

door Anita Nieuwman
stilzitten
Naam organisatie*: WZGS

Een lange dag stilzitten voor medewerkers van doenige beroepen, maar wel leerzaam. Door deze cursus is mijn kennis toegenomen.

door Germa van Middendorp
interessante cursus
Naam organisatie*: Yask Airport Information

Een hele leuke en interessante cursus waar ik veel van heb geleerd.

door Willem Wouters
Thanx
Naam organisatie*: Yask Airport Information

Zeer fijne training met leuke opdrachten. Sonja speelde super in op onze vragen. Helemaal prima. Thanx!

door Monica Gertenbach
Boeiend
Naam organisatie*: Sjaloom Zorg

Erg boeiend, veel info, erg leerzaam

Pagina 1 van 2:
«
 
 
1
2
 
»
 

Eigenschappen

Duur: 1 dag
Prijs: € 271 (ex. accommodatie)
Deelnemers: Maximaal 15
Contact

Contact

Direct contact met onze experts
085 - 0432268
Beloftes

Onze beloftes

 • goede prijs
 • vooraf persoonlijke intake
 • kleine groepen
 • niet goed geld terug!
 • een half jaar gratis nazorg

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.