Beoordeling:

OR en pensioen

Hoe pakt uw OR het aan?

Als OR krijgt u steeds vaker te maken met de arbeidsvoorwaarde pensioen. Het besluit om de AOW-leeftijd steeds verder te verhogen heeft gevolgen voor alle pensioenregelingen. De pensioenregelingen worden soberder en werkgevers veranderen hun pensioenregeling. Dat levert vragen op vanuit uw achterban. En dan is er ook nog het pensioenakkoord. Wat betekent dat voor uw pensioen?

De OR heeft meer invloed gekregen op de pensioenregeling. De ondernemingsraad heeft namelijk instemmingsrecht bij verandering van een collectieve pensioenregeling die is ondergebracht bij een verzekeringsmaatschappij. Daarnaast kan de OR veelal invloed uitoefenen bij een Ondernemingspensioenfonds. Het instemmingsrecht gaat nu ook over voorgenomen besluiten van de werkgever over onderwerpen als hoogte van de opbouwpercentages en de franchise, pensioenleeftijd, partnerpensioen en arbeidsongeschiktheidspensioen, systematiek voor premievaststelling, maatstaven en voorwaarden waaronder toeslag wordt verleend. Hoe kunt u uw instemmingsrecht zo goed mogelijk gebruiken?

Als u twijfelt of u voldoende kennis hebt om uw rol goed te kunnen spelen dan is de cursus OR en pensioen iets voor u. In één dag bent u op de hoogte van de pijlers van ons pensioensysteem, de verschillende pensioensystemen, de recente wetgeving en de rol en de positie van de OR. Ook komt het overleg met de bestuurder aan de orde.
Resultaat na de cursus OR en pensioen:

 • U weet meer over de pensioenwetgeving.
 • U kent de gevolgen van de stijgende AOW-leeftijd
 • U kent de verschillen tussen de pensioensystemen
 • U kent de bevoegdheden van de OR
 • U weet welke vragen u moet stellen als de pensioenregeling verandert

Bij deze cursus maken we gebruik van pensioenspecialist Hennie Gooijaers van de VKM groep. Meer informatie over Hennie vindt u op onze website.

Deze cursus is bedoeld voor OR-leden en commissieleden die te maken krijgen met pensioen.

Programma

Voor de training

U ontvangt vooraf een schriftelijke vragenlijst. De trainer kan hiermee beter inspelen op uw situatie en uw vragen.

Tijdens de training

9.30 Ontvangst met koffie en thee
Informeel kennismaken in een ongedwongen sfeer, ervaringen uitwisselen

10.00 De start van de training
We beginnen de cursus met een korte kennismaking, waarbij we de vragen, problemen en wensen van alle deelnemers kort inventariseren.

De pensioenwetgeving

We bespreken we de Pensioenwet, de wijze waarop het pensioen in Nederland is geregeld en de uitvoering is georganiseerd. Wat zijn de pijlers van ons pensioenstelsel? Wat zijn de verschillen tussen de verschillende regelingen? Wat zijn de voor- en nadelen? Wat betekent het als er een lage dekkingsgraad is? Wat zijn de gevolgen vasn een stijgende AOW-leeftijd? U kijkt hoe dat bij uw organisatie is geregeld.

Doorgronden van de pensioenregeling.

De werkgever moet vanuit zorgplichtvereisten de werknemers informeren over hun pensioensituatie. Wat is voor hen van belang? Als u meer wilt weten over uw pensioenregeling dan zijn de franchise, de indexering, flexibele pensioenuitkeringen, pensioengaten en dergelijke van belang. Wat zijn de gevolgen als deze veranderen? Welk effect hebben zaken als arbeidsongeschiktheid of werkeloosheid?

De rol van de OR

Als uw OR met de pensioenproblematiek te maken krijgt moet u weten wat uw bevoegdheden zijn. Wanneer heeft u instemmingsrecht? Op welke informatie heeft u recht om goed over pensioenen te kunnen meepraten? Maar met alleen wetskennis schiet u niks op. Wilt u het pensioenbeleid van uw organisatie goed kunnen beoordelen dan zijn ook onderhandelingsvaardigheden en strategie onontbeerlijk. U moet de juiste vragen kunnen aan de bestuurder stellen om een oordeel te kunnen geven. Wanneer betrekt u uw achterban erbij? Wat kunnen de vakbonden voor u betekenen? We zetten verschillende situaties op een rij en kijken wat de rol van uw OR daarbij is.

16.00 Einde programma

Maatwerk

Als u deze cursus met uw eigen ondernemingsraad wilt volgen dan is dat natuurlijk mogelijk. De OR Academy kan deze cursus met dit programma op het moment dat het u schikt op de door u gewenste locatie verzorgen. Het is ook mogelijk om het programma helemaal aan te passen op uw wensen. Neem hiervoor contact op met een adviseur en we helpen u graag verder (Telefonisch (085 0432268 of via de e-mail info@or-academy.nl).

Amersfoort
10-02-2022
19-05-2022
26-08-2022
24-11-2022

De cursuskosten bedragen € 271,00 per persoon exclusief € 70,00 arrangementskosten (accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet). Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van cursusmateriaal. De kosten hiervoor bedragen € 29,00. De totale kosten per persoon bedragen € 370,00 per persoon. Dit bedrag is exclusief btw.

Een btw vrije training

Bent u werkzaam in een organisatie die de btw niet terug kan vorderen dan is het mogelijk om een btw-vrije training te volgen. Dat is het geval als u bijvoorbeeld werkt bij de overheid of in de zorg. De Academy, waar OR Academy deel van uitmaakt, is namelijk CRKBO-gecertificeerd en daarom door de belastingdienst vrijgesteld van btw. Geef op het aanmeldformulier aan of u een btw-vrije training wilt volgen. Als u zich hiervoor inschrijft, brengen wij hiervoor € 10,00 administratiekosten in rekening. Meer hierover leest u hier.

Korting mogelijk

Hoe meer mensen uit uw organisatie komen, des te groter is de korting! Wanneer u tegelijkertijd boekt voor meer collega's, ontvangt u automatisch een aantrekkelijke korting op de cursusprijs:

 • 2e deelnemer: 10% korting;
 • 3e deelnemer: 15% korting;
 • 4e deelnemer: 20% korting;
 • 5e en meerdere deelnemers: 30% korting.

Offerte berekenen

Door een kort formuliertje in te vullen kunt u direct de prijs van uw cursus berekenen. (Klik op de offertebutton aan de rechterkant) Deze sturen wij u per e-mail toe.

Annuleringsregeling

Er kunnen zich omstandigheden voordoen waardoor u niet aan deze cursus kunt deelnemen. Tot één maand voor aanvang van deze cursus kunt u kosteloos annuleren. Wanneer u zich binnen één maand voor aanvang van de cursus afmeldt dan brengt de OR Academy de totale cursusprijs in rekening. U kunt zich kosteloos laten vervangen door een collega. Annuleren kan uitsluitend schriftelijk (per post of email). Meer over onze voorwaarden vindt u hier

Deel ook uw ervaring >
1
2
3
4
5
Verzend
     
Annuleer
OR Academy heeft het recht om ervaringen te verwijderen.

Geef een beoordeling

Gemiddelde beoordeling:  
 14 beoordelingen
door P. Nieuwlaat
OK
Naam organisatie*: Alpha Packaging

De cursus was OK. Ik heb voldoende informatie gekregen, op een duidelijke manier uitgelegd.

door T. Jochems
Goed
Naam organisatie*: De Marq

De cursus was goed. De trainer speelde goed in op vragen.

door Andre
Informatief
Naam organisatie*: Tinten

Goede informatie, duidelijk verteld. Een 8 voor de trainer.

door Patricia Kardinaal
Goed
Naam organisatie*: Sedna

Vooral in de ochtend goed.

door Lidwien
uitgebreid
Naam organisatie*: Dienst Terugkeer en Vertrek

Deze cursus was heel uitgebreid en informatief. Hennie beschikt over veel kennis.

door Rob Prinsen
Leuk
Naam organisatie*: Centric

Leuk! De cursus voldeed aan mijn verwachtingen.

door F. Buitink
mooie update
Naam organisatie*: Stamicarbon

Deze cursus was een mooie update. De trainer speelde goed in op vragen van de deelnemers.

door Anita Dekker
inzichten
Naam organisatie*: HVG Law

Veel informatie, maar mooie inzichten gekregen.

door Richard van Laanen
Prima
Naam organisatie*: Centric

Prima cursus. Hennie heeft verstand van zaken en weet dit goed over te brengen.

door Natasja van Dinter
Veel opgestoken
Naam organisatie*: HVG Law LLP

Heel interessant. Veel opgestoken. Heel veel informatie.

Pagina 1 van 2:
«
 
 
1
2
 
»
 

Eigenschappen

Duur: 1 dag
Prijs: € 271 (ex. accommodatie)
Deelnemers: Maximaal 15
Contact

Contact

Direct contact met onze experts
085 - 0432268
Beloftes

Onze beloftes

 • goede prijs
 • vooraf persoonlijke intake
 • kleine groepen
 • niet goed geld terug!
 • een half jaar gratis nazorg

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.