Maak van zwijgers sprekers

In een team zitten altijd mensen die hun mening direct laten horen. Er zijn ook altijd anderen die zwijgen. Zij zijn wat bedachtzamer, verlegen of lopen niet meteen met hun mening te koop. Dat zal ook bij de OR, PVT en cliëntenraad het geval zijn. Je weet niet hoe ze over een onderwerp denken. Dat is jammer, want ze hebben soms hele goede ideeën.  Er zijn verschillende manieren om zwijgers in de cliëntenraad aan het woord te laten. We zetten ze onder elkaar.

 1. Zorg tijdens een vergadering dat iedereen zijn mening geeft. Begin dan eens niet bij de mensen die altijd aan het woord willen zijn.
 2. Gebruik stemkastjes om meningen te peilen. Hierdoor is de drempel laag om je ‘uit te spreken’.
 3. Geef voor het bespreken van een onderwerp iedereen 3 lucifers. voor iedere keer dat iemand het woord neemt levert hij een lucifer in. Zo kan iedereen aan het woord komen.
 4. Neem een voorwerp (een doosje, blokje of busje bijvoorbeeld). De enige die mag spreken is degene die het voorwerp heeft. Dit zorgt voor meer rust tijdens het gesprek en het wordt ook meteen duidelijk als iemand iedere keer het voorwerp heeft.
 5. Laat na een korte inleiding van een onderwerp  iedereen zijn vragen en gedachten noteren. Geef vervolgens het woord aan degene die niet zo vaak zijn mond opendoet.
 6. laat mensen op een geeltje schrijven wat hun mening is. Plak ze vervolgens op een flap. Loop vervolgens de geeltjes langs en bespreek ze.
 7. Kies voor sommige onderwerpen een portefeuillehouder aan. Hierdoor krijgen zwijgers meer ruimte.
 8. Maak koppeltjes in je team. Een koppeltje bestaat uit een zwijger en een dominante spreker. Dit zal de zwijger stimuleren om 1-op-1 zijn mening te geven.
 9. Laat de deelnemers aan elkaar vragen stellen. Hierdoor komt iedereen aan bod als er antwoord wordt gegeven op de vragen.
 10. Realiseer je dat niet iedereen evenveel aan het woord is. Dat is niet erg. Maar de zwijgers moeten wel de gelegenheid krijgen om zich uit te spreken.

Wil je meer weten over het betrekken van mensen in een vergadering? Volg dan eens een training Vergaderen.

Contact

Contact

Direct contact met onze experts
085 - 0432268
Beloftes

Onze beloftes

 • goede prijs
 • vooraf persoonlijke intake
 • kleine groepen
 • niet goed geld terug!
 • een half jaar gratis nazorg

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.