Steeds meer mogelijkheden voor vroegpensioen

Eerder stoppen met werken, daar dromen veel mensen van. De overheid heeft dit de afgelopen jaren tegengegaan. Werknemers moeten langer doorwerken om het pensioensysteem betaalbaar te houden. Om te zorgen dat werknemers dat ook echt doen, is de AOW in 2012 verhoogd van 65 naar 67 jaar. Ook besloot het kabinet het vroegpensioen te beboeten. Inmiddels is dat verzacht en maken werkgevers en werknemers in de helft van alle nieuwe cao’s al weer afspraken over vroegpensioen. Ze verschillen sterk per cao: van drie jaar eerder met pensioen voor iedereen, tot alleen een ‘studie’ naar vroegpensioen. En van regelingen voor specifieke leeftijden tot alleen vroegpensioen voor zware functies.
Verschil per cao

Er zijn grote verschillende tussen de cao’s. Bij chemiebedrijf DSM mag iedere werknemer met vroegpensioen, bij pensioenuitvoerder PGGM alleen de werknemers die geboren zijn tussen 1955 en 1962. In de cao voor verpleeg- en verzorgingshuispersoneel en thuiszorg is er vroegpensioen voor iedereen die minimaal 45 jaar in de sector heeft gewerkt. Politiemensen mogen na 25 jaar in een ‘zware functie’ met vroegpensioen, net als de werknemers in de bouw. Als uw OR hiermee aan de slag wilt, kijk in uw cao of er ook een regeling is voor uw organisatie. Is er niets afgesproken of valt uw organisatie niet onder een cao dan kan de OR dit onderwerp op de agenda zetten. Het is in belang van de werkgever en werknemer dat werknemers duurzaam inzetbaar blijven. Soms zijn andere taken of scholing de oplossing, maar soms is een vroegpensioen beter.

Minder riant

Het vroegpensioen dat nu wordt afgesproken is wel minder riant dan in het verleden. De overheid stelt er strenge regels aan. Tussen 1 januari 2021 en 31 december 2025 mogen werkgevers aan oudere werknemers, die minder dan 3 jaar van hun AOW-leeftijd zijn verwijderd, een boetevrij vroegpensioen uitkeren van ten hoogste € 1.847 per maand. Over het meerdere moet wel de vroegpensioenboete of RVU-heffing van 52% worden afgedragen. De regels staan uitgewerkt in een handreiking die het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) samen met de Stichting van de Arbeid heeft opgesteld.

Subsidie

De werkgever heeft naast de belastingvrijstelling soms ook nog recht op een subsidie: de Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden. Hij kan met deze regeling tot 25% van een RVU-regeling vergoed krijgen. De overheid heeft hier in totaal 1 miljard euro voor uitgetrokken. Voorwaarde is dat de werkgever ook investeert in duurzame inzetbaarheid, zoals een leven lang ontwikkelen en de werknemers (meer) regie geven over hun eigen loopbaan. Wijs als OR de bestuurder op de mogelijkheden.

Meer weten over pensioenen en de rol van de OR? Volg de cursus OR en pensioen. Wilt u aan de slag met duurzame inzetbaarheid? Volg dan de cursus over dit onderwerp.

 

Contact

Contact

Direct contact met onze experts
085 - 0432268
Beloftes

Onze beloftes

  • goede prijs
  • vooraf persoonlijke intake
  • kleine groepen
  • niet goed geld terug!
  • een half jaar gratis nazorg

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.