Kabinet maakt onbelaste thuiswerkvergoeding makkelijker

Vanaf 2022 kunnen werkgevers makkelijker een belastingvrije thuiswerkvergoeding verstrekken aan hun werknemers, dankzij een nieuwe gerichte vrijstelling in de Werkkostenregeling. Deze onbelaste vergoeding is gemaximeerd tot € 2 per dag, de zogeheten Nibud-norm. De thuiswerkvergoeding gaat hiermee niet meer af van de zogenaamde vrije ruimte. Dat blijkt uit de belastingplannen voor 2022, die het kabinet heeft gepresenteerd op Prinsjesdag. Dit maakt het voor de OR makkelijker om afspraken te maken over deze vergoeding.

Bij een onbelaste thuiswerkvergoeding is het aantal dagen van belang. Zodra werkgever en werknemer afspreken dat er meer dan 128 dagen wordt thuisgewerkt, dan mag de werkgever de werknemer een vaste, onbelaste thuiswerkvergoeding voor het hele jaar verstrekken. Deze aantallen gelden voor medewerkers die full-time werken. Voor partimers is dat een afgeleide daarvan. De 128-dagenregeling geldt ook al voor de vaste reiskostenvergoeding.

Reiskostenvergoeding

Een werkgever mag niet aan de werknemer voor dezelfde dag zowel een onbelaste reiskostenvergoeding verstrekken als een thuiswerkvergoeding. Alleen wanneer een werknemer op een thuiswerkdag een zakelijke reis naar bijvoorbeeld een klant, andere vestiging of cursus maakt, mag er zowel een thuiswerkvergoeding als een vergoeding van de reiskosten zijn. De reiskosten van het woon-werkverkeer mogen niet onbelast worden vergoed.

Zet thuiswerkvergoeding op de agenda

De nieuwe gerichte vrijstelling betekent dat de thuiswerkvergoeding relatief ‘goedkoop’ is voor de werkgever: er hoeft geen belasting over betaald te worden. Als er bij u in de organisatie afspraken zijn over thuiswerken kijk dan als OR eens wat de gevolgen zijn van de nieuwe regeling. Is er geen afspraak gemaakt, zet dan de onbelaste vaste reiskosten – en thuiswerkvergoeding eens op de agenda. Bespreek ook de voorlichting over de vergoedingen. Veel medewerkers kennen deze regelingen onvoldoende.

Meer weten over vergoedingen en andere arbeidsvoorwaarden? Volg dan de Cursus OR en arbeidsvoorwaarden. In een dag praten we u bij over de mogelijkheden.

Contact

Contact

Direct contact met onze experts
085 - 0432268
Beloftes

Onze beloftes

  • goede prijs
  • vooraf persoonlijke intake
  • kleine groepen
  • niet goed geld terug!
  • een half jaar gratis nazorg

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.