Beoordeling:

Cursus functiewaardering en OR

Medezeggenschap bij functiewaardering en beloning

Functiewaardering levert vaak veel discussie op bij uw achterban. Iedereen wil dat zijn functie goed wordt gewaardeerd, zodat er een hogere beloning tegenover staat. Om de functies eerlijk onder te verdelen zijn ze vaak ondergebracht in een functiewaarderingssysteem. En aan deze functies hangt een minimum en een maximum beloning.  Het systeem is in beweging, want functies veranderen en er komen nieuwe functies bij. Dat betekent dat het functiewaarderingssysteem soms moet worden aangepast. Uw OR heeft instemmingsrecht bij het vaststellen, wijzigen  of intrekken van het functiewaarderingssysteem. Wanneer stemt u in en hoe voorkomt u dat uw achterban te hoog gespannen verwachtingen heeft? Er moet een bezwaarprocedure komen als werknemers het niet eens zijn met hun beschreven functie. Wat is de rol van de OR daarbij? Wat heeft u aan de CAO als het gaat om functiewaardering? In de cursus Functiewaardering en OR wordt u in 1 dag bijgepraat over functiewaardering, systemen, het invoeringstraject, belonen en de rol en de rol van de OR daarbij. De cursus wordt gegeven door een ervaren trainer van OR Academy. Meer over onze trainers vindt u op de website.

Resultaat na de cursus:

 • U hebt inzicht in functiewaardering en de samenhang met het beloningsbeleid
 • U weet waaraan een goed systeem aan moet voldoen.
 • U weet hoe u om kunt gaan met beroepsprocedures, geschillencommissies en spelregels.
 • U kent de rol en de bevoegdheden van de OR.
 • U weet welke spelers van belang zijn bij functiewaardering.
Maatwerk

Functiewaardering is vaak erg bedrijfs- of sectorspecifiek. Om u goed te kunnen informeren is maatwerk soms aan te bevelen. Bij maatwerk bepaalt u het programma, de cursusdatum en de locatie. We kijken dan naar uw functies en naar uw functiewaarderingssysteem. Als u hier meer over wilt weten stuur een email naar info@deacademy.nl of bel 085 0432268. We helpen u graag verder.

Deze cursus is bedoeld voor OR-leden die aan de slag willen met functiewaardering en beloning.

De cursus Functiewaardering en OR heeft het volgende programma:

Voor de training

U ontvangt vooraf een schriftelijke vragenlijst. De trainer kan hiermee beter inspelen op uw situatie en uw vragen.

 

De training

 

9.30 Ontvangst met koffie en thee

Informeel kennismaken in een ongedwongen sfeer, ervaringen uitwisselen

 

10.00 De start van de training

We starten met het doorlopen van de ingevulde vragenlijsten. Vervolgens houdt de trainer een inleiding over het waarom van functiewaarderingssystemen, opkomst, ontwikkeling en belang voor werkgever en werknemer. Daarbij nemen we een aantal functiebeschrijvingen door om kenmerken op een rij te zetten. Wat valt op? Waaraan zou een goed functiewaarderingssysteem dienen te voldoen?

Functiewaarderingssystemen

Vervolgens kijken we kort naar de verschillende functiewaarderingssystemen in Nederland. Wat zijn de belangrijkste systemen en kenmerken, overeenkomsten en verschillen? Daarna maken we de koppeling van functiewaarderingssysteem naar het beloningsbeleid. We kijken daarbij naar de CAO en de arbeidsregelingen in de onderneming of instelling.

12.30 Lunchpauze

Inbedding en communicatie

Een functiewaarderingssysteem staat nooit alleen. Functiewaardering maakt altijd veel los. De inbedding en infrastructuur daarom heen zijn ook belangrijk. Zo zijn er spelregels, indelingsafspraken, een communicatie- en implementatieplan, contact met de systeemhouder en beroepsprocedures. Wat zijn dat, welke doelen dienen die, hoe zijn ze opgezet en wat behelst het allemaal? We maken een koppeling naar de eigen organisatie.

De rol van de OR

Er zijn verschillende spelers die een rol spelen bij functiewaardering. Welke spelers zijn er zoal rond een functiewaarderingssysteem met al zijn elementen en het loongebouw? Welke taak hebben zij en waar dient de OR op te letten? We kijken uitgebreid naar de rol, bevoegdheden en mogelijkheden van de OR bij een invoeringstraject of update van het functiehuis in de eigen organisatie. En wat is de rol van de vakbond daarbij?

16.00 Einde programma

De cursus wordt gegeven door een ervaren trainer. Meer informatie over onze trainers vindt u hier.

Maatwerk

Als u deze cursus met uw eigen ondernemingsraad wilt volgen dan is dat natuurlijk mogelijk. De OR Academy kan deze cursus met dit programma op het moment dat het u schikt op de door u gewenste locatie verzorgen. Het is ook mogelijk om het programma helemaal aan te passen op uw wensen. Neem hiervoor contact op met een adviseur en we helpen u graag verder (Telefonisch 085 - 0432268 of via de e-mail info@www.or-academy.nl).

Den Bosch
08-03-2022
14-09-2022

De cursuskosten bedragen € 271,00 per persoon exclusief € 70,00 arrangementskosten (accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet). Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van cursusmateriaal. De kosten hiervoor bedragen € 29,00. De totale kosten per persoon bedragen 370,00 per persoon. Dit bedrag is exclusief btw.

Een btw vrije training

Bent u werkzaam in een organisatie die de btw niet terug kan vorderen dan is het mogelijk om een btw-vrije training te volgen. Dat is het geval als u bijvoorbeeld werkt bij de overheid of in de zorg. De Academy, waar OR Academy deel van uitmaakt, is namelijk CRKBO-gecertificeerd en daarom door de belastingdienst vrijgesteld van btw. Geef op het aanmeldformulier aan of u een btw-vrije training wilt volgen. Als u zich hiervoor inschrijft, brengen wij hiervoor € 10,00 administratiekosten in rekening. Meer hierover leest u hier.

Korting mogelijk

Hoe meer mensen uit uw organisatie komen, des te groter is de korting! Wanneer u tegelijkertijd boekt voor meer collega's, ontvangt u automatisch een aantrekkelijke korting op de cursusprijs:

  • 2e deelnemer: 10% korting;
  • 3e deelnemer: 20% korting;
  • 4e deelnemer: 30% korting;
  • 5e en meerdere deelnemers: 40% korting.

Offerte berekenen

Door een kort formuliertje in te vullen kunt u direct de prijs van uw cursus berekenen.  (Klik op de offertebutton aan de rechterkant) Deze sturen wij u per e-mail toe.

Annuleringsregeling

Er kunnen zich omstandigheden voordoen waardoor u niet aan deze cursus kunt deelnemen. Tot één maand voor aanvang van deze cursus kunt u kosteloos annuleren. Wanneer u zich binnen één maand voor aanvang van de cursus afmeldt dan brengt de OR Academy de totale cursusprijs in rekening. U kunt zich kosteloos laten vervangen door een collega. Annuleren kan uitsluitend schriftelijk (per post of email). Meer over onze voorwaarden vindt u hieronder.

Deel ook uw ervaring >
1
2
3
4
5
Verzend
     
Annuleer
OR Academy heeft het recht om ervaringen te verwijderen.

Geef een beoordeling

Gemiddelde beoordeling:  
 11 beoordelingen
door Heike Stiegernigg
Inspirerend
Naam organisatie*: CJG Rijnmond

Duidelijk, Inspirerend en een goede basis. De accommodatie was goed, maar geen daglicht.

door Anja Labots
uitgebreid
Naam organisatie*: bekend

Erg duidelijk, uitgebreid en er is goed ingegaan op onze vragen

door Henk Lugtmeijer
Een 10 is ook zo wat
Naam organisatie*: Royal GD

De inhoud van de cursus stemt overeen met mijn verwachtingen. De trainer spreekt uit ervaring en beheerst de stof in ruime mate. Ze is plezierig in de omgang en betrekt de cursisten bij het lesmateriaal. De cursus krijgt een 9. Een 10 geven is ook zo wat.

door Lilian Dallinga
Informatief
Naam organisatie*: GGD Drenthe

Een informatieve cursus. Ik vond de cursus wel snel gaan, had liever og wat meer willen oefenen, om het me wat meer eigen te maken. Verder goed informatie, die bruikbaar is. Stek punt vond ik dat we ons bewust werden welke behoorlijke rol, we als Or kunnen innemen mbt de functiewaardering.

door Ronnie van Silfhout
Tools meegekregen
Naam organisatie*: Het Nederlands Openluchtmuseum

Prima cursus. Mijn belangrijkste vraag; wat is de rol van de OR bij het beschrijven en herwaarderen van de functies, is beantwoord en we hebben ruim voldoende tools meegekregen om er mee aan het werk te kunnen. Dit is de tweede keer dat ik via OR Academy een cursus heb gevolgd.

door A. Mekenkamp
nuttig
Naam organisatie*: bekend bij de organisatie

Deze cursus was erg nuttig. We weten als OR wat we kunnen met functiewaardering. Er was voldoende ruimte voor onze vragen.

door Sanne koopmans
positief
Naam organisatie*: Gemeente Lansingerland

Positief. Veel kennis en enthousiasme bij de trainer aanwezig.

door Sherell
inzichtelijk
Naam organisatie*: LSL

Inzichtelijk. De trainer speelt goed in op vragen.

door S. Varenkamp
duidelijk
Naam organisatie*: I-Sec

De cursus is rustig, relaxed, duidelijk en naar wens.

door Leo Ruhrup
Helder
Naam organisatie*: I-Sec

Inhoudelijk goed en helder verteld. Duidelijk, helder, Houden zo!

Pagina 1 van 2:
«
 
 
1
2
 
»
 

Eigenschappen

Duur: 1 dag
Prijs: € 271 (ex. accommodatie)
Deelnemers: Maximaal 15
Contact

Contact

Direct contact met onze experts
085 - 0432268
Beloftes

Onze beloftes

 • goede prijs
 • vooraf persoonlijke intake
 • kleine groepen
 • niet goed geld terug!
 • een half jaar gratis nazorg

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.