Beoordeling:

Cursus OR voorzitter en secretaris in 1 dag

Het DB leert leiding geven aan de OR

De voorzitter, vice-voorzitter en secretaris vormen samen het dagelijks bestuur (DB) van de OR. U zorgt ervoor dat de ondernemingsraad goed kan functioneren. Als voorzitter of secretaris doet u dit zonder leidinggevende bevoegdheden en dat valt niet altijd mee. Daarnaast bent u als DB het aanspreekpunt en gezicht van de ondernemingsraad voor de achterban. U moet goed kunnen reageren op opmerkingen en vragen. Tijdens de Cursus OR voorzitter en secretaris staat u 1 dag stil bij uw rol in de OR en wordt de taakverdeling tussen voorzitter en (ambtelijk) secretaris helder. Daarnaast leert u belangrijke vaardigheden leidinggeven en projectmatig werken. Bovendien komen uw knelpunten in het OR-werk aan de orde.

Resultaat na de cursus OR voorzitter en secretaris:

 • U staat stil bij de taakverdeling binnen het DB.
 • U leert beter leiding te geven.
 • U krijgt meer inzicht in de rol van het DB.
 • U maakt kennis met projectmatig werken.
Bij deze cursus maken we gebruik van het Praktijkboek managen van de OR.
Als u meer verdieping wilt dan biedt OR Academy ook een tweedaagse training voor voorzitters en secretarissen aan. U oefent in die training vergadersituaties en leert op een prettige manier feedback geven. 

Voorzitters, vice-voorzitters, secretarissen en ambtelijk secretarissen die hun rol beter willen vervullen.

De Cursus OR voorzitter en secretaris in 1 dag heeft het volgende programma:

Voor de training

U ontvangt vooraf een schriftelijke vragenlijst. De trainer kan hiermee beter inspelen op uw situatie en uw vragen.

De training

9.30 Ontvangst met koffie en thee
Informeel kennismaken in een ongedwongen sfeer, ervaringen uitwisselen

10.00 De start van de training
Tijdens de Basiscursus OR voorzitter en secretaris nemen we uw huidige situatie in de OR als uitgangspunt. We gaan in op het intakeformulier dat u voor de cursus heeft ingevuld. We kijken naar uw dilemma’s in het OR-werk. U krijgt verder inzicht in de rolverdeling binnen een ondernemingsraad en het dagelijks bestuur. Hoe kunnen voorzitter en secretaris goed samenwerken? Welke aandachtsgebieden en taakverdeling is er binnen een OR? Wat staat hierover in de Wet op de ondernemingsraden (WOR)?

Leidinggeven zonder macht
De (vice)voorzitter heeft geen officiële leidinggevende bevoegdheden. Toch wordt er het nodige van u verwacht. We inventariseren plenair met welke lastige situaties u te maken heeft gekregen in uw dagelijkse praktijk bij het leidinggeven aan de OR. Hoe motiveert u bijvoorbeeld de OR-leden en hoe geeft u feedback? In werkgroepen zoeken we naar oplossingen voor deze situaties. Vervolgens staven we deze aan de theorie.

13.00 Lunchpauze

Om als OR met de juiste thema's bezig te zijn en resultaat te behalen, is het belangrijk zijn eigen speerpunten te formuleren in de vorm van een concreet werkplan. We kijken naar de procedurele kant: het opstellen van de jaarplanning, de samenhang met de overlegvergadering met de bestuurder en de faciliteiten waar u wettelijk recht op heeft. En we kijken naar de inhoudelijke kant: aan welke thema's wil de OR aankomend jaar werken? We bespreken verder de functionaliteit van de eigen OR-agenda en komen we tot verbetervoorstellen. U krijgt de Quickscan Agenda OR en het ‘Praktijkboek managen van de OR’ mee als naslagwerk.

16.00 Einde programma

Boeken

praktijkboek-managen-van-de-orBij deze cursus gebruiken we het Praktijkboek managen van de OR

Trainer

Deze cursus wordt gegeven door een ervaren trainer

Maatwerk

Als u deze cursus met uw eigen OR wilt volgen dan is dat natuurlijk mogelijk. De OR Academy kan deze cursus met dit programma op het moment dat het u schikt op de door u gewenste locatie verzorgen. Het is ook mogelijk om het programma helemaal aan te passen op uw wensen. De cursus kan dan bijvoorbeeld uitgebreid worden met onderwerpen die in uw organisatie spelen. Neem hiervoor contact op met een adviseur en we helpen u graag verder (Telefonisch 085 - 0432268 of via de e-mail info@or-academy.nl).

Zwolle
29-6-2020

Amersfoort
15-9-2020
9-11-2020

Utrecht
6-10-2020

De cursuskosten bedragen € 271,00 per persoon exclusief € 65,00 arrangementskosten (accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet). Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van cursusmateriaal. De kosten hiervoor bedragen € 29,00. De totale kosten per persoon bedragen € 365,00 per persoon. Dit bedrag is exclusief btw.

Een btw vrije training

Bent u werkzaam in een organisatie die de btw niet terug kan vorderen dan is het mogelijk om een btw-vrije training te volgen. Dat is het geval als u bijvoorbeeld werkt bij de overheid of in de zorg. De Academy, waar OR Academy deel van uitmaakt, is namelijk CRKBO-gecertificeerd en daarom door de belastingdienst vrijgesteld van btw. Geef op het aanmeldformulier aan of u een btw-vrije training wilt volgen. Als u zich hiervoor inschrijft, brengen wij hiervoor € 10,00 administratiekosten in rekening. Meer hierover leest u hier.

Korting mogelijk

Hoe meer mensen uit uw organisatie komen, des te groter is de korting! Wanneer u tegelijkertijd boekt voor meer collega's, ontvangt u automatisch een aantrekkelijke korting op de cursusprijs:

 • 2e deelnemer: 10% korting;
 • 3e deelnemer: 15% korting;
 • 4e deelnemer: 20% korting;
 • 5e en meerdere deelnemers: 30% korting.

Offerte berekenen

Door een kort formuliertje in te vullen kunt u direct de prijs van uw cursus berekenen. (Klik op de offertebutton aan de rechterkant) Deze sturen wij u per e-mail toe.

Annuleringsregeling

Er kunnen zich omstandigheden voordoen waardoor u niet aan deze cursus kunt deelnemen. Tot één maand voor aanvang van deze cursus kunt u kosteloos annuleren. Wanneer u zich binnen één maand voor aanvang van de cursus afmeldt dan brengt de OR Academy de totale cursusprijs in rekening. U kunt zich kosteloos laten vervangen door een collega. Annuleren kan uitsluitend schriftelijk (per post of email). Meer over onze voorwaarden vindt u hier

Deel ook uw ervaring >
1
2
3
4
5
Verzend
     
Annuleer
OR Academy heeft het recht om ervaringen te verwijderen.

Geef een beoordeling

Gemiddelde beoordeling:  
 30 beoordelingen
door Marjan Mensinga
prima
Naam organisatie*: Pharos

Het was een prima training, aandacht voor de ervaringen van de deelnemers en de kleine groep was prima.

door Robert Jan Wissink
ruimte om vragen te stellen
Naam organisatie*: ASML

Training / Workshop in een open rustige omgeving, waar je de ruimte krijgt om vragen te stellen en ervaringen te delen met andere OR leden van andere bedrijven. Nuttig en leuk...

door Manon Zuidgeest
fijne cursusdag
Naam organisatie*: Stichting Omega

Fijne cursusdag gehad. Handvaten aangereikt gekregen die erg bruikbaar zijn voor toekomstig overleg. Er was veel ruimte voor vragen en de interactie/gesprekken met andere cursisten waren leerzaam. Het niveau was goed Er werd vooral gefocust op de rol van voorzitter, minder op die van secretaris, kan me voorstellen dat aanwezigen met deze functie minder aan hun trekken zijn gekomen. De locatie was prima en de lunch ed goed verzorgd!

door A.Heijnen
Heldere opbouw
Naam organisatie*: Buurtplein

Heldere opbouw. Vooral in de middag erg interessant. Goed om dit als DB te doen.

door B.K.
bruikbare tips
Naam organisatie*: Accor Invest

Bevestiging gekregen van reeds gebruikte technieken. Op het gebied van voorbereiding, agenda en vergaderingen bruikbare tips gekregen.

door Laurens Oosterhof
Duidelijk
Naam organisatie*: Sportbedrijfzaanstad

De cursus was erg duidelijk en prettig (ook vooral omdat er veel ruimte was voor vragen). Leuk en leerzaam om ook een casus te doen.

door Trudy Snel
Leerzame dag
Naam organisatie*: Philadelphia zorg

Leerzame dag, goede nieuwe tips gekregen,Afwisselende dag gehad. Er werd goed geluisterd naar ieders ervaringen en input.Na de lunchpauze een vergaderoefening. Fijn om actief de training mee af te sluiten.

door Inge de Roo
eigen inbreng
Naam organisatie*: Sportbedrijfzaanstad

Leerzaam. Veel ruimte voor eigen inbreng/vragen van cursisten. Theorie + praktijkgerichte opdrachten. Dat is fijn.

door N Zagt
prettige sfeer
Naam organisatie*: Vivium zorggroep

Prettige sfeer, leuke, zinnige opdrachten. Goede/aardige en ontspannen trainer. Fijne afwisseling van opdrachten en een fijn aantal deelnemers (groep niet te groot)

door Gerard van Langenberg
Leuke en leerzame dag
Naam organisatie*: Rijkswaterstaat

Ik vond het een leuke en leerzame dag. De trainer had veel kennis en ervaring naar mijn idee. Ook luisterde de trainer goed naar elke deelnemer en sprong goed in op hetgeen een uur eerder verteld werd. De onderwerpen sloten aan bij mijn wensen voor die dag en ik heb er zeker van geleerd. Sommige onderwerpen zouden evt een verdieping kunnen gebruiken maar dan zal de cursus opgesplitst moeten worden in voorzitter / secretaris ipv beide in 1. De lokatie vond ik niet bijzonder, zowel met o.v. als met de auto was het die dag slecht bereikbaar (sommigen kwamen te laat door het o.v.) en met de auto ben je €13,- kwijt voor de parkeergarage

Pagina 1 van 3:
«
 
 
1
2
3
 
»
 

Eigenschappen

Duur: 1 dag
Prijs: € 271 (ex. accommodatie)
Deelnemers: Maximaal 15
Contact

Contact

Direct contact met onze experts
085 - 0432268
Beloftes

Onze beloftes

 • goede prijs
 • vooraf persoonlijke intake
 • kleine groepen
 • niet goed geld terug!
 • een half jaar gratis nazorg

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.