Beoordeling:

Basiscursus commissies  ondernemingsraad

OR en commissies

De meeste ondernemingsraden hebben een VGW-commissie, een financiële commissie of een andere commissie of werkgroep. De commissieleden zijn niet allemaal lid van de OR, maar praten wel mee. Dat is niet altijd eenvoudig, want er wordt van u verwacht dat u uw mening geeft over de meest uiteenlopende onderwerpen. Als de OR op basis van artikel 15 uit de WOR een instellingsbesluit neemt om een vaste commissie op te richten dan adviseert u de OR of bent u het aanspreekpunt van de bestuurder over het arbobeleid, de pensioenen of de financiën. U kunt uw kennis opdoen in de Basiscursus commissies van de ondernemingsraad. Er doen commissieleden van verschillende organisaties aan deze cursus mee, zodat u ervaringen kunt uitwisselen. U leert niet alleen van een deskundige trainer, maar ook van collega commissieleden.

Resultaat na de cursus commissies ondernemingsraad:

 • U kent de rol van de commissie in de medezeggenschap.
 • U kent de relevante hoofdlijnen van de WOR.
 • U kent de bevoegdheden van de commissie.
 • U krijgt inzicht in de werkwijze van de commissie.
 • U heeft ideeën hoe u beter kunt samenwerken met de OR.
Wilt u nu al nuttige informatie over de commissies van de OR? Kijk dan naar de handige checklist om uw commissie te evalueren.

Leden van vaste commissies en onderdeelcommissies die op zoek zijn naar informatie over de rol, de bevoegdheden en de taken van de commissie.

De Basiscursus commissies van de ondernemingsraad heeft het volgende programma:

Voor de training

U ontvangt vooraf een schriftelijke vragenlijst. De trainer kan hiermee beter inspelen op uw situatie en uw vragen.

De training

9.30 Ontvangst met koffie en thee
Informeel kennismaken in een ongedwongen sfeer, ervaringen uitwisselen

10.00 De start van de training
We beginnen de basiscursus met het doorlopen van de vragenlijsten. Vervolgens bespreken we de verschillen tussen vaste commissies, onderdeelcommissies, voorbereidingscommissies en werkgroepen. Daarna komen de rol en de positie van de commissie aan de orde en bespreken we het instellingsbesluit. Wat zijn uw taken, bevoegdheden en werkwijze?
Bevoegdheden van de commissie
De instelling van de commissie staat in artikel 15 van de WOR. We lopen dit wetsartikel door en behandelen de belangrijkste bevoegdheden van de vaste commissie, de onderdeelcommissie en de voorbereidingscommissie. Wanneer heeft de commissie scholingsrecht, instemmingsrecht, informatierecht en adviesrecht en wat houden deze rechten in? Welke regels zijn er voor de samenstelling van een commissie? Hoe verloopt het contact met de bestuurder en de achterban?

13.00 Lunchpauze
We lopen kort de Wet op de ondernemingsraden (WOR) door. We staan bij de relevante wetsartikelen kort stil.
Samenwerken in de commissie en met de OR
Een commissie bestaat meestal uit OR-leden en andere werknemers uit de organisatie. Hoe werkt u goed met elkaar samen? Hoe bepaalt u uw doelen en welke koers gaat u volgen? Heeft u een activiteitenplan? Daarnaast werkt u samen met de ondernemingsraad. Hoe kunt u goed samenwerken met de ondernemingsraad? Wat is effectief en wat niet? Welke afspraken maakt u met de OR en legt u deze vast? Daarbij betrekken we de vragenlijst die u voor de cursus heeft ingevuld.

16.00 Einde programma

Boeken

boek-basiscursus-commissies-or
Bij deze training cursus gebruiken we Het basisboek OR en PVT

Trainer

Deze cursus wordt gegeven door een ervaren trainer

Maatwerk

Als u deze cursus met uw eigen ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging wilt volgen dan is dat natuurlijk mogelijk. De OR Academy kan deze cursus met dit programma op het moment dat het u schikt op de door u gewenste locatie verzorgen. Het is ook mogelijk om het programma helemaal aan te passen op uw wensen. De cursus kan dan bijvoorbeeld uitgebreid worden met onderwerpen die in uw organisatie spelen. Neem hiervoor contact op met een adviseur en we helpen u graag verder (Telefonisch 085 - 0432268 of via de e-mail info@or-academy.nl).

Utrecht
11-2-2020

Amersfoort
27-5-2020
8-12-2020

Zwolle
1-9-2020

De cursuskosten bedragen € 271,00 per persoon exclusief € 65,00 arrangementskosten (accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet). Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van cursusmateriaal. De kosten hiervoor bedragen € 29,00. De totale kosten per persoon bedragen € 365,00 per persoon. Dit bedrag is exclusief btw.

Een btw vrije training

Bent u werkzaam in een organisatie die de btw niet terug kan vorderen dan is het mogelijk om een btw-vrije training te volgen. Dat is het geval als u bijvoorbeeld werkt bij de overheid of in de zorg. De Academy, waar OR Academy deel van uitmaakt, is namelijk CRKBO-gecertificeerd en daarom door de belastingdienst vrijgesteld van btw. Geef op het aanmeldformulier aan of u een btw-vrije training wilt volgen. Als u zich hiervoor inschrijft, brengen wij hiervoor € 10,00 administratiekosten in rekening. Meer hierover leest u hier.

Korting mogelijk

Hoe meer mensen uit uw organisatie komen, des te groter is de korting! Wanneer u tegelijkertijd boekt voor meer collega's, ontvangt u automatisch een aantrekkelijke korting op de cursusprijs:

 • 2e deelnemer: 10% korting;
 • 3e deelnemer: 15% korting;
 • 4e deelnemer: 20% korting;
 • 5e en meerdere deelnemers: 30% korting.

Annuleringsregeling

Er kunnen zich omstandigheden voordoen waardoor u niet aan deze cursus kunt deelnemen. Tot één maand voor aanvang van deze cursus kunt u kosteloos annuleren. Wanneer u zich binnen één maand voor aanvang van de cursus afmeldt dan brengt de OR Academy de totale cursusprijs in rekening. U kunt zich kosteloos laten vervangen door een collega. Annuleren kan uitsluitend schriftelijk (per post of email). Meer over onze voorwaarden vindt u hier.

Deel ook uw ervaring >
1
2
3
4
5
Verzend
     
Annuleer
OR Academy heeft het recht om ervaringen te verwijderen.

Geef een beoordeling

Gemiddelde beoordeling:  
 2 beoordelingen
door Femke Meijer
Naam organisatie*: Meulenhoff Boekerij

Leerzame cursus. De trainer speelde goed in op vragen van deelnemers.

door Marc van Biezen
Leerzaam
Naam organisatie*: Meulenhoff Boekerij

Zeer leerzaam en heldere cursus

Eigenschappen

Duur: 1 dag
Prijs: € 271 (ex. accommodatie)
Deelnemers: Maximaal 15
Contact

Contact

Direct contact met onze experts
085 - 0432268
Beloftes

Onze beloftes

 • goede prijs
 • vooraf persoonlijke intake
 • kleine groepen
 • niet goed geld terug!
 • een half jaar gratis nazorg

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.